Προανάκριση για τον εξαβράγχιο γκρίζο καρχαρία, που την περασμένη Παρασκευή 21/04, πιάστηκε στα δίχτυα ψαράδων στη θαλάσσια περιοχή της Χρυσής, διενεργεί το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας και η Αστυνομία.

Αυτό συμβαίνει γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, η οργάνωση Isea προχώρησε σε καταγγελία, ζητώντας να ερευνήσουν οι αρμόδιες Αρχές, αν έχουν παραβιάσει τους νόμους οι ψαράδες και όσοι άλλοι ενεπλάκησαν σε αυτήν την υπόθεση.

Η Isea υποστηρίζει ότι βάσει ενός Προεδρικού Διατάγματος του 1981, το συγκεκριμένο είδος είναι προστατευόμενο, ενώ σημειώνει ότι το ψάρι κακοποιήθηκε πριν εκπνεύσει και μεταφέρθηκε για πώληση.


Το χρονικό της υπόθεσης

Την περασμένη Παρασκευή, το καρχαριοειδές, πριν ακόμα αναγνωριστεί και ταυτοποιηθεί το είδος του, μεταφέρθηκε σε ψαρομανάβικο της Ιεράπετρας, όπου, όπως είναι λογικό, συγκεντρώθηκαν και αρκετοί βετεράνοι αλιεί, για να κάνουν την αυτοψία τους και την αναγνώρισή του.

«Είναι κάποιο είδος “σαπουνά” που εμείς εδώ στην Ιεράπετρα δεν το τρώμε και δεν το εμπορευόμαστε. Δεν είναι εμπορεύσιμο είδος. Κακώς τον έφεραν στο ψαρομανάβικο, γιατί δεν έχει καμιά εμπορική αξία. Η γεύση του είναι σαν να τρως αφρό από σαπούνι και γι’ αυτό τον λέμε “σαπουνά”. Αυτά τα ψάρια ήταν πάντα μεγάλος μπελάς για τους ψαράδες της νότιας Κρήτης, όταν έμπλεκαν στα δίχτυα του ψαροκάικου», είπε χαρακτηριστικά την περασμένη Παρασκευή ο Μανόλης Φραγκιαδάκης που διατηρεί ψαρομανάβικο στην περιοχή της Αλυκής.

Αφού οι δυο ψαράδες που έπιασαν τον “σαπουνά” έμαθαν ότι αυτό το είδος δεν είναι εμπορεύσιμο, το απόγευμα της Παρασκευής, τον μετέφεραν σε ασφαλές σημείο και προχώρησαν στην καταστροφή του.


«Δεν είναι στη λίστα των προστατευόμενων ειδών»

Ο ιχθυολόγος του ΕΛΚΕΘΕ κ. Κυριάκος Ταμπακάκης, ο οποίος αναγνώρισε την περασμένη εβδομάδα το είδος του καρχαριοειδούς που πιάστηκε στην Ιεράπετρα, δήλωσε στη «Νέα Κρήτη» ότι το πιθανότερο είναι να πρόκειται για εξαβράγχιο γκρίζο καρχαρία που ανήκει στην οικογένεια του “σαπουνά”.

«Οι ψαράδες δεν μπορούσαν από τη βάρκα να διακρίνουν ποιο είδος καρχαρία είχε πιαστεί στα δίχτυα τους, ούτε μπορούσαν μέσα στο πέλαγος να τον ξεμπερδέψουν από τα δίχτυα τους, αφού δεν μπορούσαν να τον ανεβάσουν πάνω στη μικρή ψαρόβαρκα. Για να “ξεψαρίσουν” τα δίχτυα τους έπρεπε να μπουν στο λιμάνι, όπως και έκαναν. Από τα βιντεάκια που έχω δει, δεν έχω διαπιστώσει ότι κάποιος κακοποιεί τον καρχαρία. Τον ελευθερώνουν από τα δίχτυα που είχαν τυλιχτεί γύρω του και με σχοινιά τον ανεβάζουν μαζί με άλλους ανθρώπους πάνω στο αυτοκίνητο. Εμείς στο ΕΛΚΕΘΕ βρήκαμε τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό του 2020, τον οποίο και σας στείλαμε να τον διαβάσετε, όπου στη λίστα με τα προστατευόμενα είδη καρχαριοειδών δεν υπάρχει ο εξαβράγχιος γκρίζος καρχαρίας», επισήμανε ο ιχθυολόγος του ΕΛΚΕΘΕ κ. Κυριάκος Ταμπακάκης.

*Πηγή: e-kriti.gr