Απάντηση ΥΠΕΞ στην Άγκυρα: «Δεν θα επιτρέψουμε η αντιπαράθεσή τους να μετατραπεί σε δημόσιο διάλογο Ελλάδος - Τουρκίας»
«Η διαφορά μας είναι μία», απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περί «ασάφειας κυριότητας νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο»
Απάντηση στις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Αρναούτης, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
«Οι θέσεις μας είναι γνωστές. Η διαφορά μας είναι μία», σχολίασε ο κ. Αρναούτης και πρόσθεσε πως «δεν θα επιτρέψουμε η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία να μετατραπεί σε δημόσιο διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας».
Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας σε τουρκικά ΜΜΕ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανήλθε έπειτα από καιρό στις προκλήσεις κατά τις Ελλάδας, μιλώντας για μία ακόμα φορά περί «ασάφειας κυριότητας νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο».
Προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου
Μιλώντας στο τουρκικό κανάλι TV100, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις διαφορές των δύο χωρών ξεκινώντας από την κρίση των Ιμίων. «Υπήρξε κρίση Ιμίων; Υπήρξε», είπε. «Τότε, οι κυβερνήσεις είπαν "ας ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες". Κι εμείς τις συνεχίσαμε. Επειδή ήταν ένα θετικό βήμα. Συζητάμε το πώς να λύσουμε αυτά τα προβλήματα».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος μετά τους φονικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα και την αλληλεγγύη που επέδειξε η χώρα μας είχε μιλήσει για μία νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επανήλθε στις προκλήσεις λόγω εκλογών.
«Όταν η Ελλάδα απαιτεί εναέριο χώρο 10 μιλίων πάνω από χωρικά ύδατα 6 μιλίων και το αεροσκάφος μας εισέρχεται σε αυτόν τον εναέριο χώρο, σε αυτά τα 4 μίλια, που διεκδικούν, αλλά δεν είναι δικά τους, αυτό αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο. Και τότε αρχίζουν και λένε "τον παραβιάσατε"», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έθιξε και το ζήτημα των ελληνικών νησίδων που διεκδικεί η χώρα του. «Ομοίως, υπάρχουν νησάκια και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν είναι σαφής. Μιλάω για τις συνθήκες της Λωζάνης το ’23 και των Παρισίων το ’47, των οποίων η κυριαρχία δεν καθορίζεται με σαφήνεια από τις συμφωνίες. Εμείς λέμε δικαίως ότι είναι δικές μας. Η Ελλάδα λέει επίσης ότι είναι δικές μας και τότε ξεσπάει ένταση».