Σουδάν: «Είδα με τα μάτια μου να πέφτει ρουκέτα σε σπίτι και να το ανατινάζει», λέει Έλληνας διασωθείς στα parapolitika.gr
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες Ελλήνων που απεγκλωβίστηκαν από την εμπόλεμη ζώνη
Ο Χρήστος Δέδες ήταν ένας από τους Έλληνες πολίτες που γύρισαν πίσω στην Ελλάδα την Τρίτη (25/4). Ο ίδιος, μιλώντας στα parapolitika.gr, περιέγραψε τις τραγικές εικόνες που αντίκρισε στην αφρικανική πρωτεύουσα όταν έπρεπε να διανυκτερεύσει για λίγες μέρες εκεί, μέχρι να διεκπεραιωθούν οι διαδικασίες για τη βίζα του. «Ο λόγος που πήγαμε στο Σουδάν ήταν για μία εργασία που θα γινόταν στο Πορτ Σουδάν. Έπρεπε να μείνουμε λίγες μέρες στο Χαρτούμ προκειμένου να διεκπεραιωθεί η διαδικασία για τη βίζα. Θυμάμαι γύρω στις 12 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου ξεκίνησαν όλα. Ξαφνικά ακούσαμε ριπές από όπλα. Γινόταν ανταλλαγή πυρών και μέσα σε λίγες ώρες κλιμακώθηκε η ένταση της μάχης. Αμέσως μετά ξεκίνησε και ο βομβαρδισμός του αεροδρομίου», ανέφερε στην αρχή ο κ. Δέδες. Και συνέχισε: «Καταλάβαμε όλοι ότι γινόταν πόλεμος. Οι εκρήξεις ήταν συνεχείς και δεν σταματούσαν. Και οι δύο πλευρές είχαν βαρύ οπλισμό. Βλέπαμε τις ρουκέτες να σκάνε σε κοντινή απόσταση. Τα τανκς βρίσκονταν στους δρόμους και τα αεροπλάνα βομβάρδιζαν από αέρος».
«Σκότωναν και άφηναν τα πτώματά τους εκεί»
Από τις συγκρούσεις το ηλεκτρικό δίκτυο είχε σταματήσει να λειτουργεί και κανένας δεν ήξερε τι ακριβώς γινόταν. «Πουθενά δεν υπήρχε ρεύμα. Μας έβαζαν τη γεννήτρια του ξενοδοχείου μία-δύο ώρες την ημέρα προκειμένου να φορτίζουμε τα κινητά μας. Επικρατούσε ένα χάος. Κανένας δεν ήξερε τίποτα», είπε ο μάρτυρας. Ο κ. Δέδες περιγράφει επίσης και όλες τις φρικτές εικόνες που είδε κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το χειρότερο πράγμα που είδα με τα ίδια μου τα μάτια ήταν να πέφτει ρουκέτα μέσα σε ένα σπίτι και να το ανατινάζει. Επίσης, θυμάμαι ότι σε κοντινή απόσταση από το ξενοδοχείο πέρασαν δύο αυτοκίνητα και άνδρες με όπλα τα γάζωσαν με σφαίρες. Όσοι ήταν μέσα σκοτώθηκαν και τα πτώματά τους τα άφησαν εκεί. Και οι δύο πλευρές δεν έκαναν καμία διάκριση άμα είσαι ένοπλος ή άμαχος. Απ' ό,τι άκουσα, μερικοί άνθρωποι που ξεκίνησαν από το Χαρτούμ για να πάνε προς τα νότια, τους σκότωσαν στον δρόμο ακαριαία. Έγιναν πολλά πλιάτσικα, όπως επίσης και βιασμοί». Αμέσως μετά ο κ. Δέδες ανέφερε ότι σχεδόν συνέχεια ακούγονταν ουρλιαχτά από γυναίκες και παιδιά.Ο Έλληνας διασωθείς έμεινε στην εμπόλεμη ζώνη για πάνω από μία εβδομάδα. Όπως δήλωσε, κατάφερε να φύγει από το Χαρτούμ όταν η πορτογαλική πρεσβεία έστειλε αυτοκίνητα για να παραλάβει όσους βρίσκονταν κλειδωμένοι μέσα στο ξενοδοχείο. «Μας μετέφεραν σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο, το οποίο βρισκόταν έξω από την αφρικανική πρωτεύουσα. Εκεί βρίσκονταν κομάντος από διάφορα ευρωπαϊκά κράτη», είπε. Τότε επιβιβάστηκε σε ένα μεταγωγικό αεροπλάνο μαζί με Ιταλούς κομάντος και έφτασε στο Τζιμπουτί. Στη συνέχεια τον παρέλαβε το ελληνικό αεροσκάφος C-27 J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας και μέσω Αιγύπτου επέστρεψε πίσω στην πατρίδα.