«Σφίγγει η μέγγενη» γύρω από τον «εγκέφαλο» - Στις φυλακές ανηλίκων ο άνθρωπος που έδωσε την εντολή για την εν ψυχρώ δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ
Ο ηθικός αυτουργός, το δεξί του χέρι και το παιδί για όλες τις δουλειές - Ποιοι είναι οι τρεις που αναφέρονται στη δικογραφία
Δύο χρόνια μετά την άνανδρη δολοφονία με 16 σφαίρες του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ έξω από το σπίτι του στον Άλιμο, η Ελληνική Αστυνομία φαίνεται ότι κατάφερε να εξιχνιάσει στο μεγαλύτερο μέρος της την υπόθεση.
Η είδηση ότι συνελήφθησαν δύο αδέλφια για τη δολοφονία του γνωστού αστυνομικού συντάκτη -ο Ι.Λ. 40 ετών και ο 48χρονος Ε.Λ.- έπεσε σαν βόμβα στα δημοσιογραφικά γραφεία. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι αστυνομικοί είχαν φτάσει στα ίχνη των δύο συλληφθέντων, τους οποίους μάλιστα παρακολουθούσαν καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη δολοφονία του 52χρονου δημοσιογράφου. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, οι αστυνομικές Αρχές φαίνεται ότι βρίσκονται κοντά στα ίχνη και του ηθικού αυτουργού, του ανθρώπου δηλαδή που έδωσε την εντολή εκτέλεσης του Γιώργου Καραϊβάζ.
Στην ογκωδέστατη δικογραφία, εκτός από τους δύο συλληφθέντες, αναφέρονται τα ονόματα τριών ακόμη ατόμων, για τα οποία ωστόσο δεν ξεκαθαρίζεται ο ρόλος τους, πλην όμως σχετίζονται, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, με την υπόθεση.
Ένας εξ αυτών, ο Μ., φέρεται να είναι ο άνθρωπος που έδωσε την εντολή για τη δολοφονία. Ένας βαρυποινίτης που εκτίει ποινή φυλάκισης σε σωφρονιστικό κατάστημα, όχι όμως κάποιο από τα γνωστά, αλλά σε φυλακές ανηλίκων, αφού μετά τη δολοφονία του Καραϊβάζ εξέφρασε φόβους για τη ζωή του.
Ο δεύτερος, ο Β., είναι το δεξί χέρι του φερόμενου ως ηθικού αυτουργού της δολοφονίας. Το όνομά του περιλαμβάνεται μαζί με αυτό του εντολέα στη δικογραφία που είχε συνταχθεί πριν από λίγα χρόνια για την ελληνική μαφία. Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου προσώπου είναι ότι φέρεται να έχει συνομιλήσει με το ένα εκ των δύο τηλεφώνων που φέρονται να είχαν αγοράσει τα δύο αδέλφια, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, πριν από τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ. Επίσης, είναι ο άνθρωπος που το 2015 είχε προμηθευτεί κάρτες κινητής τηλεφωνίας από το ίδιο κατάστημα, στην οδό Πανόρμου, από τον ίδιο υπάλληλο. Ο υπάλληλος, κατά την εξέτασή του, ανέφερε ότι έστελνε μηνύματα στον Β. για να τον… «ξεματιάζει».
Το τρίτο πρόσωπο, ο Γ., που αναφέρεται στη δικογραφία, φέρεται να έχει τον λιγότερο ουσιαστικό ρόλο. Δηλαδή είναι ένα άτομο που κάνει θελήματα και δουλειές για τον φερόμενο ως ηθικό αυτουργό της δολοφονικής ενέδρας στον Άλιμο.
Τα λάθη τους
Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δράστες αγόρασαν καρτοκινητά τηλέφωνα που δήθεν ανήκαν σε Μπαγκλαντεσιανούς. Ο άνθρωπος που πούλησε τις συνδέσεις βρέθηκε από τους αστυνομικούς και ανέφερε ότι δεν κράτησε τα παραστατικά πώλησης. Ο ίδιος εργάζεται σε κατάστημα ιδιωτικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης στου Αμπελόκηπους. Τα κινητά τηλέφωνα ενεργοποιούνται στον τόπο της δολοφονίας και έκτοτε τα ψηφιακά ίχνη τους εξαφανίζονται.
Οι δράστες χρησιμοποίησαν το βαν της εταιρείας καθαρισμού στην οποία είναι διαχειριστής ο 48χρονος κατηγορούμενος, αλλά για φορολογικούς λόγους είναι στο όνομα της συντρόφου του, αλβανικής καταγωγής. Την ημέρα της δολοφονίας του αείμνηστου δημοσιογράφου, στα παραστατικά της εταιρείας δεν βρέθηκε καταχώριση που να δικαιολογεί την παρουσία του βαν στον Άλιμο, ενώ ανακτήθηκαν και συγκεντρώθηκαν κωδικοποιημένες συνομιλίες.
Λίγες ημέρες πριν από τη σύλληψη των δύο αδελφών οι αστυνομικοί είχαν συνομιλήσει με τον 48χρονο Ε.Λ., ζητώντας του να δικαιολογήσει την παρουσία του βαν στον Άλιμο, κάτι που ο ίδιος δεν κατάφερε να κάνει. Κατά τη σύλληψή τους δε, κανείς από τους δύο δεν είχε στην κατοχή του κινητό τηλέφωνο, ούτε αντιστάθηκαν, ούτε καν ρώτησαν γιατί τους συλλαμβάνουν.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δολοφόνοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν σύγχυση για το πού βρίσκονταν την επίμαχη μέρα. Χαρακτηριστική είναι η συνομιλία που είχε ο 40χρονος, που, υποθέτοντας ότι τον παρακολουθούν, προσπαθεί να πείσει, κατά την Αστυνομία, τη μητέρα του.
Ο 40χρονος αναφέρει χαρακτηριστικά για την παρουσία του στον Άλιμο πως είχε προσπαθήσει να ανοιχτεί εκεί λόγω της επιχείρησής του. Ο αδελφός του είχε πάρει δουλειές στον Άλιμο, ενώ ο 40χρονος όχι. Αναφέρει δε στη μητέρα του ότι την ημέρα εκείνη μοιράζανε φυλλάδια συνεχώς προκειμένου να πάρουν δουλειές στην περιοχή.
Άφαντο το εννιάρι
Οι αστυνομικοί, παρά τις έρευνες που πραγματοποίησαν, δεν κατάφεραν να βρουν το όπλο που χρησιμοποίησε ο δολοφόνος στην επίθεση κατά του γνωστού δημοσιογράφου. Το εννιάρι πιστόλι 9x19 καθώς και το αυτόματο μηχανάκι, που χρησιμοποιήθηκε για τη μετακίνηση των δολοφόνων, εξακολουθούν να αγνοούνται. Είναι τα κρίσιμα στοιχεία που λείπουν από τη «φαρέτρα» της Αστυνομίας για την πλήρη επιβεβαίωση όσων αναφέρονται λεπτομερώς στη δικογραφία που απεστάλη στην Εισαγγελία Αθηνών μέσα σε τέσσερις μεγάλες κούτες.
Το ίδιο μηχανάκι ή τουλάχιστον πανομοιότυπο φέρεται να χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία του 35χρονου πυγμάχου Χάρη Κοντογιώργη ή «Dirty Harry», όπως ήταν γνωστός στην πιάτσα. Σημειώνεται ότι και σε αυτή την περίπτωση ουδέποτε βρέθηκε το όπλο ή η μηχανή που χρησιμοποίησαν οι δολοφόνοι.
Ο πυγμάχος
Η υπόθεση της δολοφονίας του Κοντογιώργη παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι ο πυγμάχος λίγους μήνες πριν από τη δολοφονία του είχε ενημερώσει τις Αρχές ότι συγκεκριμένα άτομα, μεταξύ των οποίων και οι δύο συλληφθέντες για τη δολοφονία Καραϊβάζ, σκοπεύουν να τον δολοφονήσουν.
Την υπόθεση μάλιστα είχε αναλάβει να διερευνήσει το Τμήμα Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, ωστόσο τους… πρόλαβαν οι εκτελεστές που σκότωσαν εν ψυχρώ τον 35χρονο πυγμάχο σε κεντρικό δρόμο του Γαλατσίου τον Δεκέμβριο του 2021.
Αιτία της δολοφονίας του Κοντογιώργη ήταν μία άλλη δολοφονία, αυτή του Μιχάλη Καπίρη ή «Κεφάλα», που είχε γίνει τον Μάιο του 2021 στη Μεταμόρφωση Αττικής. Ο «Κεφάλας» είχε σαν δεξί του χέρι τον Κοντογιώργη, τον οποίο αποκαλούσε «ανιψιό». Οι πληροφορίες από ανθρώπους της νύχτας, τις οποίες έχουν συγκεντρώσει οι αστυνομικοί, απέδιδαν τη δολοφονία του «Κεφάλα» στον… ανιψιό του, ο οποίος ήθελε να αναλάβει τα ηνία της ομάδας του. Τη δολοφονία του Κοντογιώργη οι αστυνομικοί, με δικογραφία που σχημάτισαν, τη χρεώνουν και αυτή στον 40χρονο συλληφθέντα της υπόθεσης Καραϊβάζ.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Σόμπολος
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 2/5