Μωβ μέδουσες: Επέστρεψε πιο νωρίς ο κίνδυνος στις ελληνικές παραλίες - Τι λέει ειδικός στα parapolitika.gr
«Προς το παρόν το φαινόμενο δεν είναι γενικευμένο», είπε στα parapolitika.gr o καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του Τμήματος Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δρόσος Κουτσούμπας
Πολύ πιο πριν απ' ότι αναμενόταν επέστρεψαν στις ελληνικές θάλασσες οι μωβ μέδουσες. Αρκετοί πλέον είναι αυτοί που εκφράζουν την αγωνία τους ότι ο πληθυσμός των συγκεκριμένων μεδουσών μπορεί να αυξηθεί υπέρμετρα και να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στις ελληνικές παραλίες φέτος το καλοκαίρι. Σημειώνεται ότι η μωβ μέδουσα ή αλλιώς pelagia noctiluca, θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα είδη στη Μεσόγειο. Το τσίμπημά τους προκαλεί μεγάλο πόνο καθώς το δηλητήριό τους περιέχει νευροτοξίνη.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα τοποθετήθηκε στα parapolitika.gr o καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας του τμήματος ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δρόσος Κουτσούμπας, ο οποίος τόνισε ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής οι συγκεκριμένες μέδουσες βρίσκουν τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να αυξήσουν τον πληθυσμό τους. «Φέτος έχει έρθει πιο νωρίς το φαινόμενο. Συνήθως ξεκινούσε τον Ιούνιο και τώρα έχει εμφανιστεί από τα μέσα Απριλίου. Αυτή τη στιγμή σε κάποια νησιά του Ιονίου έχει καταγραφεί ένας αυξημένος αριθμός» είπε αρχικά ο καθηγητής. Και συνέχισε: «Προς το παρόν το φαινόμενο δεν είναι γενικευμένο. Πρέπει να ξέρουμε ότι οι μωβ μέδουσες εμφανίζονται λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας του νερού, δηλαδή εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Ακόμα υπάρχει πολύ φυτοπλαγκτόν στο νερό, το οποίο είναι η τροφή των μεδουσών. Επιπλέον, η έλλειψη των μεγάλων θαλάσσιων θηρευτών (πχ. θαλάσσιες χελώνες και μεγάλα ψάρια) που τρώνε τις μέδουσες βοηθά στο να αναπτύσσεται ο πληθυσμός τους».
Ακόμα ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη εάν οι μωβ μέδουσες θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα φέτος το καλοκαίρι. «Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει αυξημένη συχνότητα εμφάνισης σε αρκετές περιοχές της χώρας» δήλωσε.
Σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης ενός τσιμπήματος ο κ. Κουτσούμπας είπε: «Καλό θα ήταν για όποιον τον τσιμπήσει η μωβ μέδουσα, να ξεπλύνει με άφθονο νερό το σημείο που ήρθε σε επαφή με τις κεραίες-πλοκάμια, τα οποία έχουν τα κνιδοκύτταρα. Εάν υπάρχει κάποια αλλεργία, καλό θα ήταν να γίνει μια επίσκεψη σε κάποιο φαρμακείο προκειμένου να γίνει προμήθεια κάποιας αλοιφής με κορτιζόνη, προκειμένου να τοποθετηθεί στο σημείο του τσιμπήματος».
Τα συμπτώματα τσιμπήματος της μωβ μέδουσας μπορεί να είναι τα εξής:
- Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος
- Ναυτία
- Πτώση πίεσης
- Ταχυκαρδία
- Κεφαλαλγία
- Εμετός
- Διάρροια
- Σπασμός των βρόγχων
- Δύσπνοια