Για πρώτη φορά στη μετά σεισμό εποχή ο Ταγίπ Ερντογάν έβαλε ο ίδιος «νάρκες» στο καλό κλίμα. Χωρίς δηλαδή να το αναθέσει σε κάποιον εκ των υπουργών του, εκτόξευσε ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας. Μιλώντας στην παρουσίαση του νέου τουρκικού αεροσκάφους, είπε: «Θα συνεχίσουμε να ενοχλούμε την αντιπολίτευση, αλλά και εκείνους που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά των υδάτων». 

Ξεκάθαρη απάντηση Μητσοτάκη

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε ξεκάθαρη απάντηση, λέγοντας στο Open: «Δεν υπάρχει περίπτωση, εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, να συζητήσω με την Τουρκία ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου ή με την “αποστρατιωτικοποίηση” των νησιών, όταν έχω τη μεγαλύτερη αποβατική δύναμη όλης της Μεσογείου απέναντι από τα ελληνικά νησιά».

Η συγκεκριμένη δήλωση αποτελεί μια τρόπον τινά απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στα μετεκλογικά σενάρια που αφήνουν να διαρρεύσουν δυτικοί διπλωματικοί κύκλοι και αφορούν φημολογούμενη συμφωνία επί συγκεκριμένων θεμάτων με τη γείτονα μετά τις κάλπες. Εξού και ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η διαφορά μας είναι μία: η οριοθέτηση των θαλάσσιων οικονομικών ζωνών.


Τι δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, κληθείς να σχολιάσει τα περί «συνεκμετάλλευσης των πόρων της Ανατολικής Μεσογείου», που έφερε στο προσκήνιο ο Χουλουσί Ακάρ, διερωτήθη μιλώντας στον Σκάι: «Αν δεν λυθεί η κρίσιμη και μεγάλη διαφορά μας για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, πώς θα πας σε συζήτηση για συνεκμετάλλευση;».

Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Εξωτερικών

Πάντως ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη βούλησή του να επιδιώξει διμερή συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα Τούρκο πρόεδρο, είτε εκλεγεί ο Ταγίπ Ερντογάν είτε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ώστε «να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια θετική ατζέντα σε ζητήματα όπου μπορούμε να έχουμε αμοιβαίο όφελος».

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών εξηγούν ότι οι δηλώσεις του Ερντογάν έχουν προεκλογική χροιά. Το δημοσκοπικό προβάδισμα που διατηρούν οι εθνικιστές της «Συμμαχίας των έξι» -της οποίας ηγείται ο Κιλιτσντάρογλου- ωθεί τον Τούρκο πρόεδρο στις πολεμοχαρείς αυτές δηλώσεις, εκτιμά η Αθήνα. Ο Νίκος Δένδιας από τη Βιέννη, όπου συναντήθηκε χθες με τον Αυστριακό ομόλογό του, κράτησε χαμηλούς τόνους, χαράσσοντας παράλληλα με έμμεσο τρόπο... σαφείς κόκκινες γραμμές: «Είμαστε πραγματιστές. Ελπίζουμε ότι μετά τις τουρκικές εκλογές ίσως μπορέσουμε να προσπαθήσουμε ξανά να βρούμε διέξοδο στη διαφορά μας. Στη βάση όμως του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή / Της Κατερίνας Τσαμούρης