Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι Πολυεθνικές Ασκήσεις «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» και «ΩΡΙΩΝ 23» (Εικόνες)
Η Άσκηση ««ΩΡΙΩΝ 23» οργανώθηκε από την νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ
Την Παρασκευή 05 Μαΐου 2023 ολοκληρώθηκαν οι Πολυεθνικές Ασκήσεις «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» και «ΩΡΙΩΝ 23», οι οποίες ξεκίνησαν την Δευτέρα 24 Απριλίου 2023 υπό τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ.
Σκοπός των Ασκήσεων ήταν η δημιουργία ενός άκρως ρεαλιστικού και διαρκώς μεταβαλλόμενου επιχειρησιακού περιβάλλοντος, εντός του οποίου οι συμμετέχουσες δυνάμεις κλήθηκαν να ανταποκριθούν σε ιδιαίτερα απαιτητικές διακλαδικές συνέργειες, για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας, καθώς και για την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας και αποτρεπτικής ικανότητάς τους.
Η Άσκηση ««ΩΡΙΩΝ 23» οργανώθηκε από την νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ. Η συνεχής και ενεργός συμμετοχή της ΔΕΠ σε δραστηριότητες Ειδικών Επιχειρήσεων φίλων, συμμάχων και εταίρων Χωρών, σε συνδυασμό με τις εκτεταμένες βελτιώσεις των διοικητικών και εκπαιδευτικών υποδομών της, συνέβαλαν στην επιπλέον διεύρυνση των συμμετεχουσών Χωρών στην φετινή Άσκηση, αυξάνοντας έτι περαιτέρω το επίπεδο των Ελληνικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces – SOF).
Κατά την διάρκειά της, εκτελέστηκαν ημέρα και νύχτα τα ακόλουθα αντικείμενα:
- Επιχειρήσεις σε Αμφίβιο Περιβάλλον (Over the Beach – OTB).
- Επιχειρήσεις νηοψίας (Visit Board Search and Seizure – VBSS).
- Επιχειρήσεις Επιτήρησης – Αναγνώρισης, καθώς και Πληροφοριακές Επιχειρήσεις (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance - ISR).
- Διείσδυση σε εχθρική περιοχή με εκτέλεση αλμάτων ελεύθερης πτώσης (Military Free Fall – MFF) και στατικού ιμάντα (Static Line)
Ρίψη προσωπικού και μέσων από Ελικόπτερο με την μέθοδο HELOCASTING.
- Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης (ΒΜΤΑ) – Άμεσης Αντίδρασης (Close Quarter Combat – CQC), καθώς και Τεχνικές και Τακτικές Ελεύθερου Σκοπευτή (Sniping) και Ομάδων SOF (Techniques – Tactics and Procedures – TTP).
- Εξουδετέρωση Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών (Counter Improvised Explosive Devices – C-IED).
- Παροχή Α΄ Βοηθειών Πεδίου Μάχης (Tactical Combat Casualty Care – TCCC).
Παράλληλα με την «ΩΡΙΩΝ 23» διεξήχθη και η Αεροπορική Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 23». Η δημιουργία ενός άκρως ρεαλιστικού επιχειρησιακού περιβάλλοντος με την συμμετοχή Μαχητικών Αεροσκαφών, Πολεμικών Πλοίων Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και σύγχρονων μέσων του Στρατού Ξηράς, έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον συμμετοχής Χωρών, αναβαθμίζοντας από πέρυσι την σειρά Ασκήσεων «ΗΝΙΟΧΟΣ» σε επίπεδο «ΗΝΙΟΧΟΣ PLUS».
Σημαντικό ρόλο στην οργάνωση της «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» ανέλαβε το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), το οποίο βασιζόμενο στην εμπειρία των προηγούμενων ετών, δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για την συνεκπαίδευση Ελληνικών και ξένων αεροπορικών δυνάμεων. Παράλληλα, και στο πνεύμα της συνεχούς προσπάθειας αναβάθμισης της Άσκησης, το ΚΕΑΤ ενέταξε για πρώτη φορά σε αυτήν, την εκτέλεση συνθετικών πτήσεων με τους τακτικούς εξομοιωτές της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) που κατασκευάστηκαν εξ ολοκλήρου από το προσωπικό του.
Κατά την διάρκειά της υλοποιήθηκαν ημέρα και νύχτα σύνθετα διακλαδικά και ιδιαίτερα απαιτητικά επιχειρησιακά σενάρια σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών.
Συγκεκριμένα, εκτελέστηκαν τα ακόλουθα αντικείμενα:
- Στρατηγικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Strategic Air Operations).
- Επιθετικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Offensive Counter Air – OCA).
- Αμυντικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Defensive Counter Air – DCA).
- Επιχειρήσεις Αεροπορικών Δυνάμεων Επ’ Ωφελεία Χερσαίων και Θαλάσσιων Επιχειρήσεων – Air Power Contribution to Counter-Land Operations (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Operations (APCMO).
- Αποστολές Αναγνώρισης (RECCE) και Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (Combat Search and Rescue – CSAR).
- Αποστολές Προστασίας Υψηλής Αξίας Ιπτάμενων Μέσων – High Value Airborne Asset (HVAA).
- Αποστολές κατά Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων (Time Sensitive Targeting – TST).
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των Ασκήσεων αποτέλεσε η συμμετοχή 22 Χωρών με 3.900 συμμετέχοντες, 133 Αεροσκάφη και Ελικόπτερα, καθώς και 13 Πολεμικά Πλοία και Σκάφη.
Η αυξημένη πολυπλοκότητα των σεναρίων που εξετάστηκαν στις Ασκήσεις «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» και «ΩΡΙΩΝ 23», παράλληλα με την ευρεία συμμετοχή μέσων και προσωπικού, τις κατατάσσουν μεταξύ των σημαντικότερων δραστηριοτήτων συνδυασμένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στην ανάδειξη του ρόλου της Χώρας μας ως αξιόπιστου σύμμαχου και εταίρου, καθώς και ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα.