Κούγιας καλεί Τατιάνα - Τη γνωστή παρουσιάστρια θέλει να καταθέσει στο δικαστήριο ο δικηγόρος της Πισπιρίγκου
Ο κ. Κούγιας ζήτησε τη διακοπή της δίκης προκειμένου η 34χρονη κατηγορούμενη να εξεταστεί από ψυχιάτρους
Επεισοδιακή ήταν η τελευταία συνεδρίαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, όπου συνεχίζεται σε πολύ έντονους τόνους η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τη δολοφονία της κόρης της, Τζωρτζίνας, καθώς και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος της. Όπως αποκάλυψε ο συνήγορός της Αλέξης Κούγιας την ώρα που «κατακεραύνωνε» τον εντατικολόγο Ανδρέα Ηλιάδη, κάνοντας λόγο για «αρλούμπες, ιατρικές ανοησίες και ψέματα», η εντολέας του παραπέμπεται πλέον να δικαστεί και για τους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών της, Μαλένας και Ίριδας, καθώς εκδόθηκε το παραπεμπτικό βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου.
Ο κ. Κούγιας, μάλιστα, ζήτησε τη διακοπή της δίκης προκειμένου η 34χρονη κατηγορούμενη να εξεταστεί από ψυχιάτρους προκειμένου να διαπιστωθεί αν πάσχει ή όχι από το σύνδρομο Μινχάουζεν. Σε άλλο σημείο ζήτησε ακόμη και να κληθεί να καταθέσει στο δικαστήριο η Τατιάνα Στεφανίδου, καθώς στην εκπομπή της είχε προβάλει διάλογο του Μάνου Δασκαλάκη με τον Ανδρέα Ηλιάδη, κατά τον οποίο ο τότε σύζυγος της Ρούλας Πισπιρίγκου διαμαρτυρόταν για τον ψυχίατρο που την εξέτασε, καταλήγοντας πως «η Ρούλα δεν είναι τρελή, δεν θέλουμε να συνεχιστεί αυτό». Ο Αλέξης Κούγιας ζήτησε να κληθεί στη δίκη η δημοσιογράφος, ώστε να ξεκαθαριστεί πώς βρέθηκε στα χέρια της η συνομιλία.
Η λιποθυμία
Λίγο πριν από την έναρξη της χθεσινής διαδικασίας, ο Αλέξης Κούγιας μιλώντας στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στη λιποθυμία του μέσα στην αίθουσα, κατά την ώρα που απηύθυνε ερωτήσεις στη νοσηλεύτρια του νοσοκομείου του Ρίου Πηνελόπη Φιφή. Μάλιστα, τις πρώτες βοήθειες στον ποινικολόγο έδωσε η μάρτυρας, που λίγο πριν είχε δεχτεί το «σφυροκόπημά» του. Ο κ. Κούγιας ευχαρίστησε δημοσίως τη νοσηλεύτρια κι εξήγησε ότι το λιποθυμικό επεισόδιο που είχε οφείλεται σε υπερκόπωση.
«Είναι γνωστό τι αντιμετωπίζω εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, γιατί είχα αποκρύψει στην αρχή το σοβαρό πρόβλημα της υγείας μου απ’ όλους. Όμως αυτό δεν έχει σχέση με το λιποθυμικό επεισόδιο» είπε και πρόσθεσε: «Όπως μου είπε και η νοσηλεύτρια, έχασα τις αισθήσεις μου, γιατί οι σφυγμοί μου έφθασαν στο ελάχιστο. Απ’ ό,τι μου είπε, ήταν πολύ χαμηλά. Την ευχαριστώ και δημοσίως την κ. Φιφή. Το λιποθυμικό επεισόδιο οφείλεται σε υπερκόπωση, δεν ήταν πρόβλημα υγείας που έχει αιτιολογία ιατρική. Είμαι καλά» κατέληξε ο γνωστός ποινικολόγος.
Μόλις μπήκε στη δικαστική αίθουσα, ο Αλέξης Κούγιας ξέσπασε κατά του Ανδρέα Ηλιάδη που εκείνη την ώρα συνομιλούσε με άτομα από το ακροατήριο: «Κύριε Ηλιάδη, εδώ είστε για να καταθέσετε, όχι για να δώσετε συνέντευξη! Ψου, ψου, ψου σαν τις κατίνες συνεχώς! Ότι είστε η φωνή της Τζωρτζίνας! Γελάς τώρα, θα δεις σε λίγο που θα κλάψεις».
Ο συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου σε μεγάλο μέρος της διαδικασίας επικεντρώθηκε στο σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου, ενώ εμμέσως κατηγόρησε το διευθυντή της ΜΕΘ Παίδων του νοσοκομείου του Ρίου για προσπάθεια παγίδευσης της κατηγορουμένης, με τον εντατικολόγο να απαντά: «Οι γιατροί δεν παγιδεύουν, θεραπεύουν».
«Ψυχίατρο θέλετε όλοι σας! Μπλέξαμε με ψυχιατρικά νούμερα»
Ο κ. Ηλιάδης, που φρόντισε τη μικρή Τζωρτζίνα μετά την ανακοπή και την εγκεφαλοπάθεια που υπέστη, δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με το σύνδρομο Μινχάουζεν, αλλά και τις επικοινωνίες που είχε με ψυχιάτρους του νοσοκομείου. «Οι αιφνίδιοι θάνατοι των άλλων δύο παιδιών και η ξαφνική ανακοπή ήταν αυτά που με κινητοποίησαν» ανέφερε ο γιατρός, ο οποίος εξήγησε πως «η μικρή Τζωρτζίνα ήταν σε μια κλωστή». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «όσο περνούσαν οι μέρες και τα στοιχεία δεν συνηγορούσαν σε αιφνίδιο θάνατο από καρδιακή ανακοπή, τόσο πιο πιθανό ήταν να ισχύει το σενάριο του συνδρόμου». Ο Αλέξης Κούγιας στο σημείο αυτό χαρακτήρισε «αρλούμπες, ιατρικές ανοησίες και ψέματα» τα όσα κατέθεσε ο Ανδρέας Ηλιάδης.
Κούγιας: Είπατε ότι κάνατε συνεδρίες με ψυχιάτρους του Ρίου. Γιατί;
Μάρτυρας: Πήγα σαν γιατρός της Τζωρτζίνας. Πήγα με το φάκελό μου, με όλο το ιστορικό του παιδιού και τους ζήτησα να το συζητήσω, επειδή ήταν ένα δύσκολο και λεπτό θέμα. Δεν ήταν ένα ραντεβού των πέντε λεπτών.
Κούγιας: Γιατί πηγαίνατε σε συνεδρίες, είστε συγγενής;
Μάρτυρας: Για να αντλήσω περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτή τη διαταραχή.
Κούγιας: Μιλήσατε για συγκεκριμένη μητέρα;
Μάρτυρας: Πήγα ως γιατρός της Τζωρτζίνας.
Κούγιας: Επιτρέπεται αυτό; Να λέτε ότι η μητέρα ενός ασθενή έχει σύνδρομο; Μήπως πρέπει να ελεγχθείτε πειθαρχικά;
Μάρτυρας: Νομίζω επιβάλλεται και από τον όρκο του Ιπποκράτη. Θεωρείται κακοποίηση παιδιού και ως τέτοια δόθηκε στους ψυχιάτρους. Στόχος ήταν η προστασία της μικρής Τζωρτζίνας.
«Υπάρχει μια απάθεια στην ιατρική ανοησία. Έπρεπε να έχει παρέμβει ο ιατρικός σύλλογος» είπε ο Αλέξης Κούγιας που λίγο αργότερα ξέσπασε: «Ψυχίατρο θέλετε όλοι σας! Μπλέξαμε με ψυχιατρικά νούμερα. Μιλάμε για τη μεγαλύτερη δικαστική πλάνη». Η δίκη συνεχιζόταν έως αργά χθες το απόγευμα.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ontime