Οι επικρατέστεροι για τις πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Νέος πρύτανης εκλέγεται ένας εκ των έξι εσωτερικών μελών μετά από ψηφοφορία μεταξύ των μελών του νεοεκλεγέντος Συμβουλίου Διοίκησης.
Εκλογές και στο αρχαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, το ακαδημαϊκό προσωπικό του ΕΚΠΑ καλείται να επιλέξει τα έξι εσωτερικά μέλη Συμβούλιο Διοίκησης του Ιδρύματος, τα οποία στη συνέχεια θα επιλέξουν τα πέντε εξωτερικά μέλη και όλοι μαζί θα συγκροτήσουν το ενδεκαμελές Συμβούλιο. Νέος πρύτανης εκλέγεται ένας εκ των έξι εσωτερικών μελών μετά από ψηφοφορία μεταξύ των μελών του νεοεκλεγέντος Συμβουλίου Διοίκησης.
Όπως ακριβώς συνέβη σε όσα πανεπιστήμια μέχρις στιγμής έχουν διεξαχθεί εκλογές με τον νέο νόμο, παρότι οι υποψήφιοι καταλαβαίνουν αυτόνομα σε ενιαία λίστα, έχουν ήδη δημιουργηθεί οι δύο «άτυπες ομάδες» που θα διεκδικήσουν και την πλειοψηφία στο Συμβούλιο.
Έτσι, η μία ομάδα περιλαμβάνει τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Γεράσιμο Σιάσο, την Πρόεδρο στο Τμήμα Γεωλογίας Ασημίνα Αντωναράκου, τον Δημήτριο Δρόσο Καθηγητή Ισπανικού- Πολιτισμού, τον Στέλιο Κώτσιο Πρόεδρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, τον καθηγητή Δημοσίου Δικαίου Σπύρο Βλαχόπουλο και την Αθανασία Σμυρνιώτου Καθηγήτρια Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει τη σύζυγο του νυν πρύτανη καθηγήτρια Ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου-Δημοπούλου, τη Μαρία Γαβουνέλη καθηγήτρια Νομικής, τον Δημήτριο Καινούριο καθηγητή Χρηματοοικονομικής, τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής Αχιλλέα Χαλδαιάκη, τον Νικόλαο Θωμαΐδη καθηγητή Αναλυτικής Χημείας και τον Γρηγόρη Μπογδάνη καθηγητή στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
Επιπλέον, τη ψήφο διεκδικούν ο Θωμάς Μπαμπάλης Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Αγωγής και ο Νικόλαος Ορφανουδάκης, Καθηγητής στο Τμήμα Αγροτικής ανάπτυξης, αγροδιατροφής και διαχείρισης φυσικών πόρων.
Οι διεργασίες για την εκλογή της πλειοψηφίας των μελών του Συμβουλίου για τον μετέπειτα έλεγχο του Συμβουλίου και την ανάδειξη τελικά του πρύτανη του ΕΚΠΑ είναι εντατικές, καθώς καλούνται να ψηφίσουν με ηλεκτρονική ψηφοφορία τα 1600 περίπου Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθήνας.
Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος, όπως έχει ήδη συμβεί σε τρία Πανεπιστήμια να εκλεγούν τρία μέλη από κάθε ομάδα και να μη συμφωνήσουν για την εκλογή των εξωτερικών μελών και την ολοκλήρωση του Συμβουλίου. Σε περίπτωση ισοψηφίας 3 - 3 των μελών του Συμβουλίου η εκλογική διαδικασία κηρύσσεται άγονη και επαναλαμβάνεται για μία ακόμη φορά από την αρχή, προκαλώντας παράλληλα καθυστερήσεις στα διοικητικά ζητήματα του Πανεπιστημίου. Ένα τέτοιο σενάριο είναι μεν υπαρκτό αλλά οι καλά γνωρίζοντες το πανεπιστήμιο και τα μέχρι στιγμής προγνωστικά δίνουν σαφές προβάδισμα των υποψηφίων της μίας ομάδας (Σιάσος, Αντωναράκου, Δρόσος, Κώτσιος, Βλαχόπουλος, Σμυρνιώτου) που μένει να αποδειχτεί αν τελικά θα καταφέρουν να έχουν την πλειοψηφία στα αποτελέσματα της Πέμπτης.