Τραγωδία στην Άρτα: «Με πήραν τηλέφωνο, απορροφήθηκα, αντί να πάω στον παιδικό, πήγα στη δουλειά», είπε ο τραγικός πατέρας - Το Σάββατο η κηδεία του παιδιού
«Δεν είναι σε θέση να μιλήσουν οι γονείς», λέει οικογενειακός φίλος
Σοκαρισμένη είναι ολόκληρη η χώρα με τον τραγικό θάνατο του 5,5 μηνών βρέφους στην Άρτα, το οποίο ξέχασε ο πατέρας του στο αυτοκίνητο. Ο πατέρας νοσηλεύεται στην ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου της Άρτας, ενώ χθες Τετάρτη (10/5) βρέθηκε ενώπιον του ανακριτή και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί αύριο Παρασκευή. Κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
Τα πρώτα λόγια του 37χρονου πατέρα
«Να μη ζήσει κανείς άνθρωπος αυτό που περνάμε εμείς», ήταν τα πρώτα λόγια του πατέρα μέσω του δικηγόρου του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, ο 37χρονος εξήγησε στον ανακριτή ότι το πρωί της Τρίτης ξεκίνησε να πάει την κόρη του στον βρεφονηπιακό σταθμό και από εκεί στη δουλειά του. Στον δρόμο προς τον σταθμό τού τηλεφώνησε ένας συνάδελφός του από τον ΔΕΔΔΗΕ και του είπε ότι πρέπει να σπεύσει για να πάνε επειγόντως στη Λευκάδα, από όπου είχαν λάβει κλήση για βλάβη.
Το μοιραίο τηλεφώνημα
Μετά το τηλεφώνημα αυτό φαίνεται πως σκοτείνιασε το μυαλό του και ξέχασε εντελώς ότι στο πίσω κάθισμα, στο καρεκλάκι του, κοιμόταν το μωρό του. Έφτασε με το αυτοκίνητό του κοντά στον βρεφονηπιακό σταθμό, όμως αντί να σταματήσει και να αφήσει το παιδί, συνέχισε, έφτασε στη δουλειά του, πάρκαρε το αυτοκίνητό του κι έφυγε άρον άρον με υπηρεσιακό όχημα για τη Λευκάδα.
«Έφυγα από το σπίτι. Πήρα έναν καφέ. Το μωρό κοιμόταν, το έβαλα στο πίσω κάθισμα. Μέχρι να φτάσω στον βρεφονηπιακό σταθμό, μεσολάβησε ένα τηλεφώνημα από τη δουλειά μου. Απορροφήθηκα και, αντί να πάω στον βρεφονηπιακό, πήγα στη δουλειά. Πάρκαρα το αυτοκίνητο κοντά στη δουλειά και έφυγα».
Το Σάββατο η κηδεία του παιδιού
Η τελευταία πράξη του δράματος θα παιχτεί το Σάββατο το μεσημέρι στο χωριό Περδικάκι της Άρτας. Εκεί θα γίνει η τελετή ταφής του 5,5 μηνών βρέφους. Ο ιερέας θα διαβάσει μια ευχή και το όνομα που θα δοθεί στο παιδί θα είναι Λυδία – Ελένη.
Το μωράκι βρήκε βασανιστικό θάνατο. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την νεκροψία-νεκροτομή που διενεργήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το βρέφος υπέστη αίσθημα ασφυξίας, εφίδρωση, συριγμό στους πνεύμονες, δύσπνοια, βήχα, δυσκολία αναπνοής, υποξία, με αποτέλεσμα να υποστεί πνευμονικό οίδημα που οδήγησε σε καρδιακή ανακοπή λόγω υποξυγοναιμίας, ταχυκαρδία και κυάνωση.
«Δεν είναι σε θέση να μιλήσουν»
Οικογενειακός φίλος που μίλησε στον ΑΝΤ1 δήλωσε πως ακόμα δεν έχει επικοινωνήσει με το ζευγάρι. «Δεν είναι σε θέση να μιλήσουν, πολλές φορές είναι σε καταστολή», είπε, τονίζοντας ότι έχασαν το μοναδικό παιδί που είχαν.
«Ήταν νέα οικογένεια», είπε ο Κωνσταντίνος Μανιφάδας και ερωτηθείς για τις πρώτες αντιδράσεις της οικογένειας της μητέρας, που φέρεται να επιχείρησε να λιντσάρει τον πατέρα, εξήγησε πως «ήταν μία υπερβολή, πάνω στο θυμό έγινε ό,τι έγινε. Δεν αναζητούν ευθύνες».
«Οι γονείς αυτοί κουβαλούν μια τραγωδία»
«Έχει σημασία να τονίσουμε ότι ο θάνατος του μωρού δεν συσχετίζεται με την αμέλεια και την αδιαφορία των γονιών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή έχουν να σηκώσουν κάτι που είναι ασήκωτο», είπε Άννα Κανδαράκη, Κλινική Ψυχολόγος, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν είμαστε ούτε να κατηγορήσουμε, ούτε να δικαιολογήσουμε τους γονείς».
Όπως εξήγησε στο MEGA, «ο πατέρας νιώθει δολοφόνος. Είπε κιόλας ότι καλύτερα να είχε φύγει ο ίδιος παρά το μωρό του».
Ερωτηθείσα για το «σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού», απάντησε ότι η λέξη σύνδρομο, «σημαίνει το σύνολο κλινικών συμπτωμάτων που συνυπάρχουν και βγαίνει μια διάγνωση. Λανθασμένα όμως το ταυτίζουμε με μια ψυχοπαθολογία. Δεν σημαίνει ότι επειδή υπάρχει ο όρος του ξεχασμένου παιδιού ότι ταυτίζεται με ψυχοπαθολογία και με ψυχιατρική διάγνωση», είπε η κα Κανδαράκη.
Και πρόσθεσε: «Το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού αναφέρεται στη δύναμη της συνήθειας. Το μυαλό μου είναι αφοσιωμένο στο τι έχω να κάνω αυτή τη στιγμή». Μπορεί όμως κάποιος να ξεχάσει το παιδί του; «Ξεχνάμε τα σημαντικά. Αυτό που κάνει λιγότερο θόρυβο, το βρέφος που κοιμάται και δεν μας ακινητοποιεί μπαίνει στο τέλος της λίστας κι ας είναι το πιο πολύτιμο από όλα. Οι γονείς αυτοί κουβαλούν μια τραγωδία. Αυτή τη στιγμή ο πιο μεγάλος εχθρός τους είναι ο ίδιος τους ο εαυτός», κατέληξε η ειδικός.