Γλυπτά του Παρθενώνα: «Σύμμαχος της Ελλάδας για την επιστροφή γίνεται η Ινδία», λέει ο Telegraph
Η Ινδία θέλει να αξιοποιήσει το γεγονός πως βρίσκεται φέτος στην προεδρία του G20 και να γίνει η «φωνή» χωρών που διεκδικούν επιστροφές «θησαυρών» από χώρες της Δύσης
Ισχυρός σύμμαχος στον αγώνα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα μπορεί να γίνει η Ινδία, στο πλαίσιο των σχεδίων εξωτερικής πολιτικής της χώρας για τη στήριξη «των θυμάτων της αποικιοκρατικής ιδιοποίησης».
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Telegraph, το Νέο Δελχί προετοιμάζει μια μακροπρόθεσμη εκστρατεία για την ανάκτηση αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένου του διαμαντιού Koh-I-Noor από τη Βρετανία (κοσμεί το βασιλικό στέμμα).
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ινδία σχεδιάζει να γίνει η φωνή των χωρών που έχουν «βρεθεί στο επίκεντρο της αποικιακής ιδιοποίησης» και θα πιέσει τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις να πράξουν το ίδιο, σε μια διπλωματική στροφή που θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε θεσμούς που έχουν ήδη εμπλακεί σε διαμάχες για αντικείμενα που αποκτήθηκαν κατά τις ημέρες της αυτοκρατορίας του.
Τι θα επιδιώξει η Ινδία στο G20
Η Ινδία έχει την προεδρία τους G20 φέτος, και σύμφωνα με τον Telegraph, κατά τη διάρκεια των συνόδων κορυφής που έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, οι αξιωματούχοι σχεδιάζουν να «καλοπιάσουν» τα υπόλοιπα κράτη-μέλη να υπογράψουν μια συμφωνία που θα υποστηρίζει την επιστροφή ιστορικών αντικειμένων στους τόπους προέλευσής τους.
Η Αθήνα έχει, μέχρι στιγμής, απογοητευτεί από τα αποτελέσματα των προσπαθειών της να αποσπάσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, αλλά μια διεθνής δέσμευση για επαναπατρισμό από τις κορυφαίες παγκόσμιες δυνάμεις θα μπορούσε να ενισχύσει την υπόθεση, καθώς επιδιώκει να επανενώσει τα έργα τέχνης που πήρε ο λόρδος Έλγιν τον 19ο αιώνα.
Η Lily Pandeya, Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού της Ινδίας και επικεφαλής της πολιτιστικής ομάδας της G20, δήλωσε στον Telegraph: «Θα επιδιώξουμε συναίνεση μεταξύ των εθνών, και καθώς η G20 είναι το φόρουμ με τη μεγαλύτερη επιρροή, να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα. Μπορούμε να γίνουμε μια φωνή σε αυτό το τραπέζι για άλλα έθνη που αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα».
Και πρόσθεσε: «Κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας, θέλουμε να γίνουμε πρωταθλητές του παγκόσμιου Νότου, των χωρών εκείνων που επηρεάζονται τόσο έντονα από ζητήματα που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά, όπως η παράνομη διακίνηση, και οι οποίες στο παρελθόν ήταν αποδέκτες της αποικιοκρατικής οικειοποίησης».Πώς μπορεί να επωφεληθεί η Ελλάδα
Η Ελλάδα υποστηρίζει εδώ και χρόνια ότι οι μαρμάρινες ζωφόροι του 5ου αιώνα π.Χ., τα γλυπτά και οι μετόπες (πλάκες) που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν, αφαιρέθηκαν υπό συνθήκες αποικιακού καταναγκασμού, και το παράπονό της θα μπορούσε σύντομα να εκφραστεί από την Ινδία ενώπιον των μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων του κόσμου.
Για τον Telegraph, η Ινδία μπορεί να πιέσει του G20 να προβεί σε δήλωση σχετικά με την ανάγκη επαναπατρισμού των αντικειμένων που αφαιρέθηκαν με αυτόν τον τρόπο, και δεδομένου του αριθμού των αντιπαραθέσεων στις οποίες έχουν εμπλακεί τα βρετανικά μουσεία, από την Ελλάδα και τα Γλυπτά του Παρθενώνα έως τη Νιγηρία και τα Μπρονζέ του Μπενίν, μπορεί να καταστήσουν ιδιαίτερα... άβολη τη σύνοδο κορυφής για τους Βρετανούς εκπροσώπους.
Επιπλέον, εάν και άλλα έθνη υιοθετήσουν το σχέδιο της Ινδίας για συναίνεση σχετικά με την επιστροφή των αμφισβητούμενων αντικειμένων - οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει ενεργά σε επιστροφές - οι Ινδοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει μια «χιονοστιβάδα» συμφωνιών που θα «υποχρεώνει» τις δυτικές δυνάμεις να επιστρέψουν ό,τι απέκτησαν, και το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να βρεθεί απομονωμένο σε αυτό το θέμα εάν δεν συμφωνήσει με την πρόταση.