Με τιμές αναχώρησε για το Άγιον Όρος η εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί» που παρέμεινε στη Μητρόπολη Αθηνών για περισσότερο από 15 ημέρες.

Μάλιστα, η παραμονή της παρατάθηκε, λόγω του πλήθους των πιστών που προσέρχονταν, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της. Η εικόνα βρισκόταν στον Καθεδρικό Ι. Ναό της Αθήνας από τις 3 Μαΐου και είχε προγραμματιστεί να αναχωρήσει τη Δευτέρα 15 Μαΐου. Ωστόσο, λόγω της αθρόας προσέλευσης των προσκυνητών, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αιτήθηκε προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους την ολιγοήμερη παράταση της παραμονής της, κάτι που έγινε δεκτό, μετά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Συνοδεία

Την εικόνα που εξήλθε από τον Ιερό Ναό λίγο μετά τις 9:00 το πρωί της Τετάρτης συνόδευαν τρεις ιερείς, ενώ έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών, υπήρχε άγημα από τα τρία σώματα του στρατού. Πλήθος πιστών γονάτισε, την ώρα που περνούσε η εικόνα από μπροστά τους, ενώ άλλοι προσπαθούσαν να την αγγίξουν με δάκρυα στα μάτια. Ύμνους παιάνιζε η μπάντα του δήμου Αθηναίων.

Κατά την αποχώρηση της εμβληματικής εικόνας, η οδός Μητροπόλεως παρέμεινε κλειστή από το Σύνταγμα έως το τέλος της. Σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxtimes.gr, την εικόνα φέρεται να προσκύνησαν περισσότερα από 500.000 άτομα που περίμεναν υπομονετικά, κάποιοι πάνω από πέντε ώρες, στις τεράστιες ουρές που σχηματίζονταν καθημερινά.

Χαρακτηριστικό είναι πως το αρχικό πρόγραμμα προέβλεπε ότι ο Μητροπολιτικός Ναός θα έμενε ανοιχτός από τις 7 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα, ωράριο που άλλαξε λόγω της αθρόας προσέλευσης και έφτασε ο ναός να παραμένει ανοιχτός μέχρι τις 4 το πρωί.

Η θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου θεωρείται ως το σημαντικότερο κειμήλιο του Αγίου Όρους και έγινε σύμβολο της Ορθοδοξίας. Προστάτιδα 20 Μονών στο Περιβόλι της Παναγιάς, αγιογραφημένη τα χρόνια της εικονομαχίας στην Κωνσταντινούπολη, με τον ύμνο που τη συνοδεύει να προκαλεί διαχρονικά κατάνυξη.

Σύμφωνα με την εκκλησία, τους στίχους του ύμνου έψαλε για πρώτη φορά τον 10ο αιώνα ο Αρχάγγελος Γαβριήλ που εμφανίστηκε μπροστά στην επιβλητική εικόνα της Παναγίας με τη μορφή ενός άγνωστου μέχρι εκείνη τη μέρα μοναχού μέσα στο Άγιο Όρος. Από τότε η βυζαντινή εικόνα της Θεοτόκου που κρατάει τον Χριστό στη δεξιά αγκαλιά της θεωρείται ιερή.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 18/5