Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε σήμερα η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για την επέτειο της Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε ο αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Αλέξανδρος Εφραιμίδης. Ο ίδιος ανέφερε μεταξύ άλλων: “Είμαστε εδώ για να ανανεώσουμε όρκο τιμής στη μνήμη τους. Δεν ξεχνάμε ποτέ. Ο γενοκτόνος έχει στόχο να ξεχάσουμε. Αν ξεχάσουμε θα χαθούμε“.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρέσβης της Ελλάδας, Γεώργιος Πουκαμισάς. Ο ίδιος ανέφερε μεταξύ άλλων: “Ο Πόντος είναι εκεί. Προσκυνούμε στη μνήμη των νεκρών. Τιμούμε την αποφράδα ημέρα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Χαιρετίζουμε κάθε προσπάθεια του κράτους για συνεννόηση με την Τουρκία, αν υπάρξει, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Καταφύγιο και έπαλξη για μας η Ελληνική Δημοκρατία. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου“.

Αμέσως μετά, στο βήμα ανέβηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης. “Η Τουρκία μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωρίσει το έγκλημα. Πρέπει να γνωρίζει ότι τα εγκλήματα εναντίον εθνών δεν παραγράφονται και δεν λησμονούνται. Πονάμε αλλά δεν ξεχνάμε”, υποστήριξε και πρόσθεσε πως “συνεχίζουμε τον αγωνία για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου“.

Αυστηρό μήνυμα Τζιτζικώστα στην Τουρκία

Σε ένα ιδιαίτερα αυστηρό ύφος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, διεμήνυσε ότι το “εθνικό μας καθήκον είναι η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η Τουρκία οφείλει να ζητήσει συγγνώμη και να σταματήσει τους τσαμπουκάδες“.



Κ. Ζέρβας
: Oνοματοδοσία δρόμου της πόλης σε οδό Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Έπειτα, δήλωσε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει σύντομα στην ονοματοδοσία ενός δρόμου της πόλης σε οδό Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. “Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε“, είπε.

Νωρίτερα, μέλη ποντιακών συλλόγων και σωματείων αλλά και απλοί πολίτες, κατέθεσαν στεφάνια και άφησαν λίγα λουλούδια στο μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Τα βλέμματα τράβηξε μια τεράστια ελληνική σημαία που άπλωσαν πολίτες που έδωσαν το “παρών” στην εκδήλωση μνήμης για τις 353.000 αθώες ψυχές που σφαγιάστηκαν στον Πόντο.

Προς το τέλος της εκδήλωσης οι μουσικοί, με μια ποντιακή λύρα, ένα νταούλι και ένα ποντιακό τραγούδι από τον τραγουδιστή Στάθη Νικολαΐδη έστειλαν το μήνυμα ότι η μνήμη μένει ασβέστη στον χρόνο και κανείς δεν ξέχνα τους Έλληνες του Πόντου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μέλη χορευτικών συλλόγων της Θεσσαλονίκης, βουλευτές καθώς και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αμέσως μετά αναμένεται να πραγματοποιηθεί πορεία μνήμης προς το Τουρκικό Προξενείο, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα.