Δάγκωμα από οχιά: Ειδικός μιλά στα parapolitika.gr για το τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που συμβεί - «Υπάρχει περιθώριο λίγων ωρών»
Σε περίπτωση που κάποιος δεχθεί τσίμπημα από οχιά, θα πρέπει να μεταβεί άμεσα στο νοσοκομείο», ξεκαθάρισε ο κ. Γερωνυμάκης
Στην αρχή ο κ. Γερωνυμάκης ανέφερε ότι: «Την οχιά συνήθως την συναντάμε στη Θράκη και σε αρκετά νησιά. Επιπλέον, υπάρχουν και απομονωμένοι πληθυσμοί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Μπορούμε επίσης να τη συναντήσουμε σχεδόν παντού, δηλαδή από μεγάλα υψόμετρα μέχρι και τη θάλασσα. Το κακό με την οχιά είναι ότι σε αντίθεση με τα άλλα ερπετά δεν φεύγει από εκεί όπου βρίσκεται. Μένει στο σημείο της και έτσι κάποιος που δεν την έχει προσέξει μπορεί πολύ εύκολα να την πατήσει. Τότε συνήθως υπάρχουν τα τσιμπήματα».
Πώς τσιμπάει η οχιά
Όπως εξηγεί στη συνέχεια ο ίδιος, οι πολίτες θα πρέπει να θυμούνται ότι όταν βρεθούν κοντά σε οχιά δεν πρέπει να την πλησιάσουν. «Αυτό που θα πρέπει να θυμούνται οι πολίτες όταν συναντήσουν μία οχιά είναι ότι βρίσκονται στο χώρο τους και ότι τα συγκεκριμένα ζώα είναι προσαρμοσμένα στο να κρύβονται καλά καθώς είναι θηρευτές. Οι πιθανότητες να κρύβονται οπουδήποτε είναι πάρα πολλές» ανέφερε.Και συνέχισε: «Η οχιά όταν δαγκώνει έναν άνθρωπο έχει ξοδέψει πάρα πολλή ενέργεια και θα χρειαστεί να ξοδέψει ακόμα περισσότερη ενέργεια ώστε να αναπληρώσει το δηλητήριο που έχασε. Επομένως, δεν θα επιδιώξει να δαγκώσει έναν άνθρωπο ή ένα άλλο ζώο το οποίο δεν μπορεί να αποτελέσει τροφή για αυτή. Όμως εάν δει κάποιος μια οχιά μπροστά του θα πρέπει άμεσα να δώσει στο ζώο τον χώρο του και να μην πάει προς το μέρος του».
Περιθώριο λίγων ωρών
Σε ό,τι έχει να κάνει με το τι πρέπει να κάνει κάποιος σε περίπτωση που δεχθεί τσίμπημα από οχιά, ο κ. Γερωνυμάκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την επίσκεψη στο νοσοκομείο.
«Σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να μεταβεί αυτός που δέχθηκε το τσίμπημα άμεσα στο νοσοκομείο. Υπάρχει περιθώριο λίγων ωρών. Βέβαια, αυτό αλλάζει από οργανισμό σε οργανισμό. (Εάν υπάρξει αναφυλαξία, όπως στην περίπτωση της εθελόντριας από τη Θεσσαλονίκη, η μεταφορά στο νοσοκομείο πρέπει να γίνει άμεσα). Εκεί θα του χορηγηθεί ορός προκειμένου να βοηθηθεί ο οργανισμός να αφομοιώσει το δηλητήριο. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει και χορήγηση του αντιοφικού ορού. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να δέσουμε το μέρος που δέχθηκε το τσίμπημα προκειμένου να κόψουμε την ροή του αίματος ή να προσπαθήσουμε να ρουφήξουμε με το στόμα το δηλητήριο» κατέληξε.