Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: «Πάσχει από ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας», κατέθεσε η ψυχίατρος
Η ψυχίατρος εξήγησε πως στην περίπτωση του κατηγορούμενου λείπει και η ενσυναίσθηση απέναντι στους γονείς της Καρολάιν
Φιλόζωη, χαρούμενη, εξωστρεφής. Η 20χρονη Καρολάιν Κράουτς ήταν ένα κορίτσι με όνειρα για ζωή. Έτσι την περιέγραψαν η γειτόνισσά της και η στενή της φίλη καταθέτοντας στο δικαστήριο. Ωστόσο, το νήμα της ζωής της κόπηκε απότομα από τον άνθρωπο που επέλεξε να ακολουθήσει, να παντρευτεί και να κάνει μαζί του ένα παιδί, τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του ΜΟΕ, ολοκληρώθηκε η κατάθεση της γειτόνισσας του ζευγαριού, Αγγελικής Γερολυμάτου, η οποία απάντησε σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.
Η μάρτυρας τόνισε ότι με την Καρολάιν την ένωνε η αγάπη για τα ζώα. «Είχαμε κοινό ενδιαφέρον για τα ζώα με την Καρολάιν. Με είχε ενημερώσει για τη φιλοζωική της δράση στην Αλόννησο. Κάθε φορά που αρίστευε δεν ζητούσε υλικά αγαθά από γονείς αλλά να φροντίζει και να προστατεύει ένα ζώο. Είχε φέρει μαζί της από Αλόννησο το αγαπημένο της γατάκι», τόνισε η μάρτυρας.
Η γειτόνισσα του ζευγαριού, που είχε γνωριστεί με την Καρολάιν, είπε στο δικαστήριο πως η 20χρονη δεν είχε κάνει αναφορές στον κατηγορούμενο. «Δεν μου είχε πει ποτέ κάτι θετικό ή αρνητικό για κατηγορούμενο. Ήταν ένα παιδί κλεισμένο στο σπίτι της και η ζωή της ξεκινούσε από το απόγευμα… Είχα καθημερινή επαφή με την Καρολάιν είτε από κοντά είτε μέσω τηλεφώνου», περιέγραψε η μάρτυρας.
Ο κατηγορούμενος κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της εξερράγη με αφορμή σχόλιο του συνηγόρου υποστήριξης της κατηγορίας, κάνοντας λόγο για «συνεχή ειρωνία από την πλευρά του κ. Χαρμάνη!».
Κατάθεση στο δικαστήριο έδωσε και η Θεώνη Αγγελακοπούλου, φίλη της Καρολάιν, με την οποία συναντήθηκε λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία της. «Είμαστε φίλες από εφηβεία. Είχα πάει καλοκαιρινές διακοπές στην Αλόννησο και γνωριστήκαμε», τόνισε η μάρτυρας, προσθέτοντας πως η Καρολάιν «ήταν πρόσχαρο, κοινωνικό παιδί. Ήταν εξωστρεφής και της άρεσε να βγαίνει έξω».
Ο κατηγορούμενος πάντως αντέδρασε για μία ακόμα φορά σήμερα όταν ειπώθηκε από την πλευρά της υποστήριξης της κατηγορίας ότι πήγε με το ελικόπτερο και πέταξε λουλούδια στο σχολείο της Καρολάιν. «Αναφερόμαστε σε περιστατικά που δεν έχουν συμβεί ως δεδομένα για λόγους εντυπωσιασμού. Αναφέρεται σε περιστατικά που δεν έχουν συμβεί ποτέ, σε λουλούδια που πετιούνταν με ελικόπτερο», τόνισε ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος.
«Πάσχει από ναρκισσιστική διαταραχή»
Στη δίκη κατέθεσε και η Άλκηστις Ηγουμενάκη, ψυχίατρος, τεχνική σύμβουλος της οικογένειας της Καρολάιν.
Η μάρτυρας είπε στο δικαστήριο πως ο κατηγορούμενος πάσχει από «αντικειμενική και ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. Στη ναρκισσιστική διαταραχή ο άλλος γίνεται ο καθρέφτης μας. Χρειάζομαι έναν άλλο για να μου επιβεβαιώσει ότι είμαι καλός, αρεστός. Αυτοί οι άνθρωποι δεν αντέχουν την απόρριψη, η απόρριψη τους κατεδαφίζει», τόνισε η μάρτυρας.
Η ψυχίατρος μάλιστα εξήγησε πως στην περίπτωση του κατηγορούμενου λείπει και η ενσυναίσθηση απέναντι στους γονείς της Καρολάιν. «Λείπει η ενσυναίσθηση απέναντι στο παιδί του που σκοτώνει τη μάνα του, την περίοδο που το θηλάζει. Το παίρνει στην κηδεία που έβλεπε τη μητέρα του στο φέρετρο με 40 βαθμούς. Αυτά δεν τα κάνει ένας άνθρωπος που αγαπάει το παιδί του. Απέναντι στο σκυλάκι που το σκοτώνει», είπε η ψυχίατρος.
Η μάρτυρας εξήγησε πως ο κατηγορούμενος «χειραγώγησε, συνέχισε και με τη μητέρα και με τον πατέρα και με τους γονείς του. Υπάρχει και η επιθετική παθητικότητα, κάποιος δεν γίνεται επιθετικός με μια κίνηση, αλλά με μια ειρωνία, με μια αποδοκιμασία. Και ο έλεγχος, που δεν την άφηνε. Αυτό δημιουργεί στο θύμα και όταν το θύμα αντιδράσει, τότε ενεργοποιείται η παθητική επιθετικότητα. Ο νάρκισσος έχει μια υπεροψία, είμαι εγώ ο καλός, ο ευγενικός, ο αρεστός. Είναι το εγώ παρά πολύ έντονο, δεν μπορούσε να αφήσει τον έλεγχο των πραγμάτων σε άλλους.
Η μάρτυρας μάλιστα είπε πως στο πλαίσιο της χειριστικής συμπεριφοράς του και της οργάνωσής τους για το μέλλον μέσω του πατέρα του έδωσε γράμμα στη μητέρα της Καρολάιν «στο οποίο φαίνεται πόσο απόλυτα χειριστικός είναι». Όπως είπε η μάρτυρας χρησιμοποιεί συγκλονιστικές εκφράσεις αντιστρέφοντας την πραγματικότητα. Πρόσθεσε πως ο κατηγορούμενος αναφέρει στη γυναίκα που θρηνεί το παιδί της όπως «εσύ ξέρεις πόσο με αγαπούσε η Καρολάιν» και «δεν έγιναν έτσι τα πράγματα» και «όταν την ξαναδείς πες της πως την αγαπώ».
Η μάρτυρας σχολίασε πως με αυτόν τον τρόπο ο κατηγορούμενος προετοιμάζει με λογική και ψυχραιμία το μέλλον του. «Αυτό το γράμμα θέλει να δείξει στο παιδί του», ανέφερε η ψυχίατρος.
Η ψυχίατρος μάλιστα είπε στην κατάθεσή της πως η Καρολάιν είχε αρχίσει να ψάχνει πώς θα φύγει. «Το «έτσι» που χρησιμοποιεί η Καρολάιν στο ημερολόγιό της δεν είναι τυχαίο, που γράφει ότι «δεν θα με αφήσει να φύγω έτσι». Το «έτσι» εμένα κάτι μου λέει. Πάλευε αυτή η κοπέλα. Ήταν συγχυσμένη αλλά ήθελε να παραμείνει σε ένα όνειρο που είχε επιλέξει να ζήσει. Όταν οι γονείς της έμαθαν ότι έχουν σχέση με τον κατηγορούμενο και τον γνώρισαν, δεν τους άρεσε τόσο, τους είχαν δει και να καβγαδίζουν. Είχαν αντιρρήσεις γιατί ήταν αυτή έφηβη και αυτός ένας ώριμος άντρας. Περιγράφει περιστατικό που τράβηξε τηλέφωνο από τοίχο και το έκοψε επειδή τσακώθηκε με την Καρολάιν. Άλλο περιστατικό έπαιζαν μονόπολη και πήρε τη μονόπολη και την πέταξε. Αυτά δεν της άρεσαν της κ. Κράουτς. Δεν της άρεσε καθόλου της κ. Κράουτς που τους πήρε και τους ανακοίνωσε τον Ιούλιο του 2020 ότι είχε παντρευτεί και ήταν έγκυος. Κόντεψε να λιποθυμήσει η γυναίκα, όπως και ο πατέρας της επίσης. Η Καρολάιν ήθελε να κάνει πολλά αθλήματα και χόμπι, σαν να ήξερε ότι θα πεθάνει και ήθελε να τα προλάβει», τόνισε η μάρτυρας.
Στο δικαστήριο κατέθεσε ο αστυνομικός Νικόλαος Σχισμένος που είχε βρεθεί στον τόπο του εγκλήματος. Ο μάρτυρας είπε πως καταλυτικό ρόλο στην υπόθεση έπαιξε το κινητό του κατηγορούμενου που -όπως είπε- ζητήθηκε όταν πλέον οι αστυνομικές Αρχές είχαν αποκλείσει τη ληστεία. «Το κινητό του κατηγορούμενου έπαιξε καταλυτικό ρόλο, καθώς μέσω εφαρμογής health που είχε είδαμε ότι στον χρόνο μετά τον θάνατο της Καρολάιν υπήρχε κίνηση, ενώ ο ίδιος υποτίθεται ήταν δεμένος και φιμωμένος», τόνισε ο μάρτυρας.
Η υπεράσπιση του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου ζήτησε να διενεργηθεί ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη στον κατηγορούμενο και να κληθεί να καταθέσει ο πατέρας του θύματος. Ο εισαγγελέας της έδρας και το δικαστήριο επιφυλάχθηκαν.
Η δίκη συνεχίζεται στις 14 Ιουνίου 2023.