Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές, μετά τις δύο απανωτές προσπάθειες παράνομης εισόδου προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται ανησυχητική κινητικότητα, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Παράλληλα, στη Λέσβο οι λιμενικές Αρχές εντόπισαν φουσκωτό ταχύπλοο σκάφος να κινείται από τα ελληνικά παράλια προς τις τουρκικές ακτές. Ακολούθησε καταδίωξη και ρίψη βολών, ώστε να ακινητοποιηθεί και να συλληφθεί ο 40χρονος διακινητής. Ο ίδιος παραδέχθηκε πως μετέφερε οχτώ αλλοδαπούς έναντι χρηματικής αμοιβής.

Συνοριοφύλακες στα βόρεια σύνορα της χώρας, αλλά και λιμενικοί στα νησιά, τονίζουν ότι τώρα που έφτιαξε ο καιρός, οι διακινητές κλιμακώνουν το ύπουλο παιχνίδι τους. Πολλές φορές, μάλιστα, με την ανοχή της Τουρκίας. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα τις εξελίξεις, αλλά και με λεπτούς χειρισμούς, ώστε να μη φτάσουμε σε μίνι ανάφλεξη του μεταναστευτικού και στη συνεπακόλουθη αναζωπύρωση της ελληνοτουρκικής κρίσης.

Ενίσχυση δυνάμεων

Η συνοριακή φύλαξη στον Έβρο έχει ενισχυθεί με 250 νέους συνοριοφύλακες από πέρυσι το καλοκαίρι μέχρι φέτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, οι διακινητές βρίσκουν διαρκώς κρυφά περάσματα, ενώ συμβουλεύουν και τους ανθρώπους, που θέλουν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα, να βάζουν μπροστά τα γυναικόπαιδα, ώστε να τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης.

Σήμερα σπεύδει στον Έβρο ο υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χαράλαμπος Λαλούσης, ο οποίος θεωρεί ότι -προς το παρόν- η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. «Έχουμε πάρει τα αναγκαία μέτρα κι έχουμε ενισχύσει τη δράση στην περιοχή του Έβρου, ώστε να αποτρέψουμε οποιαδήποτε κατάσταση. Δεν νομίζω ότι μεγαλοποιείται το μεταναστευτικό εκ μέρους της Τουρκίας. Ίσως κινήματα και διακινητές να υποστηρίζουν αυτήν την προσπάθεια», δήλωσε χθες, αποφεύγοντας έτσι να ρίξει λάδι στη φωτιά των ελληνοτουρκικών σχέσεων που εσχάτως… σιγοκαίει, αλλά δεν φουντώνει.

Στην περιοχή θα μεταβεί και ο τέως υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Σήμερα βρέθηκε στη Θάσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κι αύριο θα βρίσκεται στον Έβρο. Την προσεχή Τετάρτη, στον Έβρο θα μεταβεί και ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Η παρουσία των δύο τέως υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά σύνορα έχει μεγάλη συμβολική σημασία, καθώς επί των ημερών τους «αποκρούστηκε» η υβριδική επίθεση που επιχειρούσε η Τουρκία.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 7/6