Με αφορμή τους θανάτους δύο γυναικών εντός ολίγων 24ωρων, μιας 63χρονης στην Κω και μιας 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη, ήρθαν στο προσκήνιο τα προβλήματα και οι ελλείψεις που υπάρχουν στο ΕΚΑΒ.

Ειδικότερα, το προσωπικό και τα υπάρχοντα ασθενοφόρα φαίνεται πως δεν επαρκούν για την κάλυψη όλης της χώρας.

Τα τραγικά περιστατικά που αφορούν σε μια 63χρονη στην Κω και μια 18χρονη έγκυο στη Νέα Μάκρη προκάλεσαν την άμεση κινητοποίηση του Υπουργείου Υγείας που διερευνά τις συνθήκες μεταφοράς ασθενών.

Η έλλειψη προσωπικού για την κίνηση των ασθενοφόρων είναι μια πραγματικότητα εδώ και χρόνια. Από το 2016, άλλωστε, γίνονται αιτήματα για μόνιμες προσλήψεις. Εκείνη τη χρονιά έγινε η τελευταία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στην πανδημία και για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών προσελήφθησαν 650 άτομα επικουρικό προσωπικό, ενισχύοντας τη «δύναμη» του ΕΚΑΒ.

Οι συμβάσεις τους, ωστόσο, λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2023, μαζί με τις συμβάσεις άλλων επικουρικών εργαζομένων στην Υγεία.

Όπως προκύπτει από πληροφορίες, το προσωπικό πληρωμάτων ασθενοφόρων είναι πανελλαδικά 4.000 άτομα. Από το 2016 έχουν συνταξιοδοτηθεί περίπου 450 άτομα και αναμένονται ακόμη 50-60 συνταξιοδοτήσεις έως το τέλος του 2023.

Τα 500 άτομα προσωπικό, επομένως, είναι ένας κρίσιμος αριθμός ώστε να μπορέσει το ΕΚΑΒ να μειώσει τους χρόνους των διακομιδών. Δεν είναι τυχαίο ότι 67 περιοχές της Ελλάδας καλύπτονται με ένα ασθενοφόρο. Αρκετές εξ αυτών, ειδικά δημοφιλείς καλοκαιρινοί προορισμοί, όπως τα νησιά, τους καλοκαιρινούς μήνες δεν θα μπορούσαν να έχουν 24ωρη κάλυψη εάν δεν μετακινούνταν πληρώματα από την ηπειρωτική Ελλάδα, όπως γίνεται πλέον.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι μετακινούνται 100-150 άτομα προσωπικό πληρωμάτων του ΕΚΑΒ κάθε καλοκαιρινό μήνα προς τα νησιά. Τα παραδείγματα των ελλείψεων στα νησιά είναι πολλά.

Ενδεικτικά, στη Μύκονο υπηρετούν μόλις δύο άτομα προσωπικό. Στην Τήνο είναι τέσσερα άτομα μόνιμο προσωπικό, στην Κάλυμνο και την Κάρπαθο από δύο άτομα προσωπικό. Νάξος, Σαντορίνη, Σύρος, Ίος, Πάρος, Κύθηρα είναι νησιά με μόλις ένα ασθενοφόρο.

Ένα ασθενοφόρο κινείται και σε μεγαλύτερα νησιά, όπως η Κως, όπου έχασε τη ζωή της η άτυχη 63χρονη γυναίκα ενώ διακομιζόταν με καρότσα αγροτικού οχήματος προς το νοσοκομείο. Το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού εξυπηρετούσε άλλο περιστατικό.


Ελλείψεις και καθυστερήσεις και στην Αττική

Καθυστερήσεις προκύπτουν και στην Αττική.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, στο Λεκανοπέδιο επιχειρούν περίπου 40 ασθενοφόρα πρωί και απόγευμα και 25-28 ασθενοφόρα τη νύχτα «λόγω έλλειψης προσωπικού και διαθεσιμότητας οχημάτων».

Ο κ. Γιαννάκος υποστηρίζει ότι χρειάζονται τουλάχιστον τα διπλάσια για να υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε όλα τα περιστατικά.

«Όταν βρίσκεται τόση μικρή δύναμη διαθέσιμη στον δρόμο, δεν μας εκπλήσσουν οι πολύωρες καθυστερήσεις που φτάνουν ακόμη και τις 4-5 ώρες σε μη επείγοντα περιστατικά. Πολλές φορές, όμως, ένα περιστατικό, αν και δεν δίνεται ως επείγον-υψηλής προτεραιότητας από τον καλούντα, η κατάστασή του επιβαρύνεται με την πάροδο της ώρας και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης στο σημείο και διακομιδής σε νοσοκομείο, κάτι που συνέβη στην έγκυο από τη Νέα Μάκρη», σημειώνει.

*Πληροφορίες: protothema.gr