Αταλάντη: Ζημιές σε σπίτια και ναούς από τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ - Δεν σχετίζεται με το ρήγμα της Αταλάντης λένε οι σεισμολόγοι
Ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική έγινε ο σεισμός 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά τις 3:30 το μεσημέρι της Πέμπτης (8/6) στην Αταλάντη
Μια ημέρα μετά τον κύριο, όπως φαίνεται, σεισμό των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην περιοχή της Αταλάντης έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών. Όπως αναφέρει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 11,1 χλμ. και επίκεντρο 14 χλμ. νοτιοδυτικά της Αταλάντης. Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο έδωσε τη σεισμική δόνηση στα 4,8 Ρίχτερ, με 17 χλμ. εστιακό βάθος και 17 χλμ. βόρεια από τη Λιβαδειά.
Μετά τον σεισμό εκδηλώθηκαν τουλάχιστον 25 μετασεισμοί από χθες το μεσημέρι, μέχρι 2,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο το χωριό Έξαρχος στην περιοχή της Αταλάντης, οι οποίοι κράτησαν τους κατοίκους της περιοχής εκτός των σπιτιών τους.
Ρωγμές σε σπίτια - Κατολίσθηση σε γήπεδο ποδοσφαίρου
Aπό τη σεισμική δόνηση σημειώθηκαν ρωγμές σε σπίτια και εκκλησίες, ενώ έπεσαν και σοβάδες από τοίχους. Παράλληλα, υπήρξε και κατολίσθηση κοντά σε γήπεδο ποδοσφαίρου στη Φθιώτιδα, καθώς έφυγαν κομμάτια βράχου από την πλαγιά του βουνού.
«Το ρήγμα δεν σχετίζεται με της Αταλάντης», λέει ο Ευθύμης Λέκκας
Για τον σεισμό 4,8 βαθμών Ρίχτερ χθες (8/6) στην Αταλάντη, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας. Ο σεισμολόγος ανέφερε αρχικά: «Ήταν μια ήσυχη νύχτα απόψε, δεν είχαμε έντονη σεισμικότητα, βεβαίως είχαμε κάπου 30 σεισμούς μετά τις 15:33, την ώρα που εκδηλώθηκε ο κύριος σεισμός των 4,8 Ρίχτερ. Έχουμε να κάνουμε με πολύ μικρούς σεισμούς, 1 - 1,5 - 2 Ρίχτερ, που συμπληρώνουν την εικόνα που είχαμε. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα εάν περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό, αλλά, όπως φαίνεται, αποσβένεται η όλη διαδικασία».
«Βέβαια, η περιοχή έχει ένα ιστορικό από το 2013 στο Ρεγγίνι, ένα χωριό βορειοδυτικά της περιοχής όπου οι σεισμοί κράτησαν περίπου 1-2 μήνες και το όριο των σεισμών ήταν στα 5,2 Ρίχτερ. Είχαμε αρκετές ζημιές τότε. Οι ζημιές τώρα είναι πολύ μικρές, σε περίπου 10 σπίτια», συνέχισε ο κ. Λέκκας.
Για την υποχώρηση τμήματος της ακτής στην Αιδηψό ο κ. Λέκκας ανέφερε: «Ένα περίεργο φαινόμενο αναρτήθηκε στην Αιδηψό στην Εύβοια, όπου υποχώρησε ένα τμήμα της ακτογραμμής με τον σεισμό. Βέβαια, είναι ένα δευτερογενές φαινόμενο όπου με την αστάθεια που υπήρχε και με τη δόνηση είχαμε απόσπαση ενός τμήματος της ακτής, αλλά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο».
«Το ρήγμα δεν είναι το ρήγμα της Αταλάντης, αν και το υποθέσαμε στην αρχή, αλλά ούτως ή άλλως η Ατάλαντη είναι ένα "παρεξηγημένο" ρήγμα. Έχει δώσει βέβαια τον σεισμό του 1894, με πάρα πολλές ζημιές και διπλό σεισμό με 6,7 και 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά αυτό το ρήγμα με βάση τις τελευταίες έρευνες γεμίζει με ενέργεια πάνω από 500 χρόνια. Ανενεργό ρήγμα δεν είναι η Αταλάντη, δίνει σεισμούς και το ονομάζουμε ενεργό. Φαίνεται ότι όλα πάνε καλά μέχρι στιγμής», κατέληξε ο κ. Λέκκας για το ρήγμα της Αταλάντης.
«Η εστία δεν βρίσκεται στο ρήγμα της Αταλάντης», αναφέρει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε σήμερα (9/9) στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» για τον σεισμό 4,8 στην Αταλάντη και για όλα όσα θα πρέπει να περιμένουν οι κάτοικοι όσο εξελίσσεται η σεισμική ακολουθία, αποκαλύπτοντας ότι ο σεισμός φαίνεται να προήλθε από ένα μικρότερο ρήγμα που δεν δίνει ισχυρές σεισμικές δονήσεις.
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε αρχικά: «Ασφαλώς υπήρξαν μετασεισμοί αμέσως μετά τον ισχυρότερο σεισμό μεγέθους 4,8 που ακολούθησαν αρκετοί όλες τις ώρες που έχουν μεσολαβήσει μέχρι τώρα, όμως η συνολική εικόνα είναι πολύ φυσιολογική». Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, είναι αναμενόμενο να έχουμε μια τέτοια σεισμική δραστηριότητα τις επόμενες ημέρες στην περιοχή, με μικρότερα ασφαλώς μεγέθη.
«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο σεισμός αυτός, κατά πάσα πιθανότητα, δεν έγινε πάνω στο περίφημο, γνωστό ρήγμα της Αταλάντης, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα μας, αλλά σε ένα δευτερεύον, μικρότερων διαστάσεων ρήγμα το οποίο εντοπίζεται δυτικότερα και ασφαλώς έχει πολύ μικρότερο σεισμικό δυναμικό απ' ό,τι έχει το ρήγμα της Αταλάντης» αποκάλυψε ο κ. Παπαδόπουλος.
Όσον αφορά το εάν υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί το φαινόμενο του ντόμινο, ο επιστήμονας ήταν αρνητικός, λέγοντας ότι, όπως εξελίσσεται η σεισμική δραστηριότητα, δεν φαίνεται πιθανό κάτι τέτοιο. «Ο σεισμός ήταν σχετικά μικρός, 4,8 Ρίχτερ. Ένας σεισμός, με τέτοιο μέγεθος αρκετά χαμηλό, δεν φαίνεται ότι έχει τη δυνατότητα να διεγείρει γειτονικά ρήγματα όπως είναι το ρήγμα της Αταλάντης».
Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε σε χθεσινή του ανάρτηση στο Facebook σχετικά με τον σεισμό στην Αταλάντη: «Σεισμός 4,8 μερικά χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αταλάντης. Αισθητός στην Αττική. Επακολούθησαν μερικοί μικρότεροι. Πιθανότατα η εστία βρίσκεται όχι στο περίφημο ρήγμα της Αταλάντης, αλλά σε παρακείμενο ρήγμα στα δυτικά του. Προς το παρόν δεν προκύπτει ιδιαίτερος προβληματισμός».