Ναυάγιο στην Πύλο: Στους 78 οι νεκροί μετανάστες - Ανακρίνονται τρία άτομα στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας (Εικόνες)
Στην Καλαμάτα μεταβαίνει και ειδική ομάδα αναγνώρισης θυμάτων και καταστροφών
Παρέλυσε τη χώρα το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Ήδη τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας για ανάκριση, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 78, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Σώμα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλοίο μετέβαιναν σχεδόν 700 άτομα, χωρίς όμως αυτό να έχει επιβεβαιωθεί από τις αρμόδιες Αρχές.
Έως τώρα οι ελληνικές υπηρεσίες κατάφεραν να διασώσουν 104 ανθρώπους.
Παράλληλα στην Καλαμάτα μεταβαίνει και ειδική ομάδα αναγνώρισης θυμάτων και καταστροφών, όπως και ιατροδικαστές από την Αθήνα για τη διαδικασία της νεκροτομής των θυμάτων.
Οι Αρχές αναζητούν τώρα τα αίτια του ναυαγίου. Το βράδυ της Τρίτης σκάφος του Λιμενικού επιβεβαίωσε ότι στο σκάφος επέβαινε πολύ μεγάλος αριθμός μεταναστών και παρά την άρνηση για λήψη βοήθειας, το σκάφος του Λιμενικού παρέμεινε κοντά στο αλιευτικό που συνέχιζε την πορεία του, ώσπου τα ξημερώματα σήμερα το αλιευτικό ανετράπη και στη συνέχεια βυθίστηκε, παρασύροντας στον βυθό άγνωστο αριθμό επιβατών του,
Από εκείνη τη στιγμή και μετά ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή του Παράκτιου Περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τριών (03) παραπλέοντων πλοίων, ενώ στην περιοχή έσπευσε και αεροπλάνο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ακόμα τρία (03) παραπλέοντα πλοία. Επιπρόσθετα στην περιοχή των ερευνών επιχειρούν ένα Περιπολικό Σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία (01) Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ έχει απογειωθεί και ένα ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.
Το μυστήριο με τη διαδρομή και τη βύθιση
To πλοίο που είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης έπλεε για πέντε ημέρες, υπό καλές καιρικές συνθήκες μέχρι να φτάσει στο σημείο στο οποίο βυθίστηκε.
Το απόγευμα της Τρίτης προσεγγίστηκε από σκάφος της Frontex αλλά και του Λιμενικού και προσφέρθηκε βοήθεια στους μετανάστες, καθώς το σκάφος ήταν γεμάτο, όπως διαπιστώθηκε και από drone της Frontex που πέταξε στο σημείο. Κατά πληροφορίες οι επιβαίνοντες στο σκάφος αρνήθηκαν τη βοήθεια που τους προσφέρθηκε και δήλωσαν ότι θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι προς Ιταλία.
Όπως αναφέρουν πηγές στο protothema.gr, οι μετανάστες που βρίσκονταν στο αλιευτικό σκάφος δεν ήξεραν κολύμπι, ενώ κανείς από τους διασωθέντες δεν έφερε σωσίβιο.
Αυτό που έχει κάνει εντύπωση είναι το πώς οι διακινητές οδήγησαν το σκάφος στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, όταν βυθίστηκε, ενώ η περιοχή δεν είναι στη συνήθη ρότα προς Ιταλία.
Μαρτυρίες αναφέρουν, δε, ότι ενώ το πλοίο έπλεε με απόλυτη μπουνάτσα, ξαφνικά υπήρξε ένας κλυδωνισμός αριστερά και μετά δεξιά και ακολούθησε η βύθιση του αλιευτικού.
Παρόμοια γεγονότα από το παρελθόν έχουν δείξει ότι τέτοιοι κλυδωνισμοί προκαλούνται από καβγάδες ανάμεσα στους επιβαίνοντες, με αποτέλεσμα να προκληθούν μετατοπίσεις στο φορτίο.
Οι μαρτυρίες αυτές προκαλούν, μάλιστα, υπόνοιες για το ενδεχόμενο οι διακινητές των μεταναστών να είχαν κλειδωμένους στα αμπάρια τους μετανάστες προκειμένου να έχουν τον πλήρη έλεγχο του σκάφους.
Η ανακοίνωση του Λιμενικού
«Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., γνωρίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί εκατό (100) άτομα, τα οποία μεταφέρονται με παραπλέον πλοίο στην Καλαμάτα, όπου έχει οργανωθεί η υποδοχή τους σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον, τέσσερα (04) άτομα έχουν μεταφερθεί με ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα, όπου παρελήφθησαν από δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. Να σημειωθεί ότι κατά τον εντοπισμό τους κανένας εκ των διασωθέντων δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο). Μέχρι στιγμής από τις εκτεταμένες έρευνες έχουν εντοπιστεί και περισυλλεγεί δεκαεπτά (17) σοροί.
Στο σημείο επιχειρούν δύο (02) Περιπολικά Σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία (01) Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και επτά (07) παραπλέοντα πλοία, καθώς και ένα (01) ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) του FRONTEX».