Για το μοιραίο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου με τουλάχιστον 79 νεκρούς, που οδήγησε την υπηρεσιακή ελληνική κυβέρνηση να κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος, τοποθετήθηκε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη ο πλωτάρχης και εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Αλεξίου.

«Έγιναν επικοινωνίες και τηλεφωνικές και με τους ασυρμάτους και οπτικά προσεγγίστηκε το πλοίο. Μιλήσανε εναλλακτικά με πάρα πολλούς ανθρώπους και μιλήσανε και με τους ναυτικούς από τα δύο φορτηγά πλοία και σε αυτούς αρνηθήκανε. Όλοι αρνιόντουσαν την οποιαδήποτε συνδρομή γιατί ο σκοπός τους ήταν να πάνε Ιταλία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξίου.

«Όταν φτάσαμε στο σημείο και είδαμε πως είναι στοιβαγμένοι οι άνθρωποι στο εξωτερικό κατάστρωμα και βλέποντας και την κατάσταση του πλοίου, παρόλο που αρνηθήκανε τη συνδρομή μας, εμείς παραμείναμε εκεί, κρατήσαμε δεσμευμένα και τα παραπλέοντα φορτηγά ούτως ώστε αν τυχόν συνέβαινε το απευκταίο ναυτικό ατύχημα να έχουμε τη δυνατότητα της άμεσης επέμβασης», υπογράμμισε ο ίδιος.

Με αφορμή την κριτική που τους ασκείται για το ότι δεν οργανώθηκε νωρίτερα επιχείρηση διάσωσης, ο κ. Αλεξίου: «Δεν έχει βάση αυτή η κριτική γιατί από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε από το ιταλικό Λιμενικό άμεσα απογειώθηκαν ελικόπτερα, χρησιμοποιήθηκαν τα αεροσκάφη της Frontex, πήγαν περιπολικά, δεσμεύτηκαν φορτηγά πλοία προκειμένου να εντοπιστεί και αφού εντοπίστηκε παρασχέθηκαν τροφοεφόδια, προσπάθησε να γίνει συνδρομή, όλες οι ενέργειες που μπορούν να γίνουν εκείνη τη στιγμή έγιναν. Εφόσον αυτοί οι άνθρωποι αρνιόντουσαν το να πας να τους εκτρέψεις, να τους δέσεις, να τους κάνει οτιδήποτε βίαιο θα είχαμε μια μετατόπιση του κόσμου και θα γινόταν ένα ναυτικό ατύχημα. Το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να τους ζητήσουμε τη συνεργασία τους και να παραμείνουμε εκεί ούτως ώστε να μπορέσουμε να έχουμε άμεση επέμβαση αν τυχόν χρειαστεί».