Λ. Παπαγιαννάκης στα Παραπολιτικά 90,1: Πρέπει να συζητήσουμε για μια διαδικασία νόμιμης μετανάστευσης που δεν υπάρχει
«Οι άνθρωποι μετακινούνται για πολλούς λόγους, δεν μετακινούνται μόνο για τον πόλεμο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες
Ο διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες, κ. Λευτέρης Παπαγιαννάκης, μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 Fm στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Παπαγιαννάκης αναφέρθηκε στη μετανάστευση και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση τις μεταναστευτικές ροές και σχολίασε ότι «πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε ότι μια διαδικασία νόμιμης μετανάστευσης, που δεν υπάρχει, πρέπει να προβλεφθεί».
Ακόμα, σχολίασε τα στατιστικά που αφορούν τους ανθρώπους που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το 80% αυτών των ανθρώπων είναι γύρω γύρω από τις χώρες προέλευσης, δηλαδή οι άνθρωποι δεν απομακρύνονται από τις χώρες τους».
Πιο αναλυτικά:
Ερωτηθείς αν υπάρχει ένας κανονισμός που να επιτρέπει τη νόμιμη μετακίνηση πληθυσμών προς την Ευρώπη
Λ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Όχι δεν υπάρχει, έχουμε διάφορες διαδικασίες εθνικές σε σχέση με την εργασία αλλά ολοκληρωμένο σύστημα που να διαχειρίζεται τη μετανάστευση δεν υπάρχει. Η μετανάστευση είναι εθνική πολιτική και κάθε χώρα τη χειρίζεται με τον τρόπο που εκείνη θεωρεί σκόπιμο. Βεβαίως η ΕΕ λειτουργεί ως ένωση και άρα δεν μοιάζει λογικό κάθε χώρα να κάνει το δικό της στη μετανάστευση όταν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης είναι κοινά.
Λ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά. 1 στους 7 ανθρώπους στον κόσμο είναι μετανάστης είτε εσωτερικός είτε διεθνής. 110 εκατομμύρια το 2022 υποχρεώθηκαν να μετακινηθούν λόγω διαφόρων λόγων, τα 33 εκατομμύρια από τα 110 είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες σε διάφορες χώρες. Το 80% αυτών των ανθρώπων είναι γύρω γύρω από τις χώρες προέλευσης, δηλαδή οι άνθρωποι δεν απομακρύνονται από τις χώρες τους. Αυτό που βλέπουμε εμείς ως εισβολή είναι το ελάχιστο. Το 1 εκατομμύριο πρόσφυγες που πέρασαν από την Ελλάδα το 2015 είναι το 1% των ανθρώπων που μετακινήθηκε, τίποτα, ανύπαρκτα νούμερα. Όταν μπει η κλιματική κρίση μέσα σε αυτή την εξίσωση θα μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια, επομένως το να «διαλύουμε την ΕΕ για 1 εκατομμύριο» μοιάζει υποκριτικό.
Λ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Οι άνθρωποι μετακινούνται για πολλούς λόγους, δεν μετακινούνται μόνο για τον πόλεμο. Αν δεν έχεις να πιεις νερό, θα μου πείτε ότι δεν είναι πόλεμος; Θα βγάλετε ένα επιχείρημα οικονομικού μετανάστη επειδή δεν έχει να πιει νερό, μοιάζει λίγο εκτός τόπου και χρόνου αυτή η τοποθέτηση. Κάνουμε μια διάκριση βάσει της συνθήκης της Γενεύης σωστά, που βγήκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αφορούσε τους Ευρωπαίους πρόσφυγες... Δεν λέω ότι πρέπει να αλλάξουμε τη συνθήκη της Γενεύης σε καμία περίπτωση, είναι η βάση του Διεθνούς Δικαίου και πρέπει να τη σεβαστούμε απόλυτα, πρέπει όμως να προσαρμοστούμε στις καινούργιες συνθήκες, εννοώ τι ορίζουμε ως πόλεμο, ποιους αφορά. Η αλλαγή του κρίματος δεν είναι ένας τρομακτικά σημαντικός παράγοντας για να προσαρμοστούμε;
Λ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε ότι μια διαδικασία νόμιμης μετανάστευσης, που δεν υπάρχει, πρέπει να προβλεφθεί. Αυτή τη στιγμή συζητάμε τη μετανάστευση και το δημογραφικό μόνο με όρους εργασιακής ένταξης, δηλαδή μόνο ότι μας λείπουν χέρια στην αγροτική παραγωγή, μόνο ότι μας λείπουν χέρια στον τουριστικό τομέα. Δεν είναι έτσι απλά, γιατί μετανάστευση σημαίνει μια οικογένεια, σημαίνει ότι τα παιδιά πρέπει να μπουν στα σχολεία, να πάνε στα νοσοκομεία, άνθρωποι να βρουν στέγη, είναι ένα συνολικό ζήτημα και για την ώρα το συζητάμε με πολύ περιοριστικά και με πολύ συγκεκριμένα επιχειρήματα κυρίως εργασιακά.