Τραγωδία στην Πύλο: Σοκ και δέος από το πολύνεκρο ναυάγιο στο «Φρέαρ των Οινουσσών» - Φόβοι για 500 νεκρούς
Το κατάμεστο από μετανάστες σκάφος βυθίστηκε μέσα σε ελάχιστα λεπτά κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, και μάλιστα στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου
Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση του πολύνεκρου ναυαγίου στην Πύλο, τα ξημερώματα της Τετάρτης, καθώς το κατάμεστο από μετανάστες σκάφος βυθίστηκε μέσα σε ελάχιστα λεπτά, κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες και μάλιστα στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου. Πρόκειται για μία τάφρο που βρίσκεται 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, κοντά στο «Φρέαρ των Οινουσσών», όπου το μέγιστο βάθος φτάνει τα 5.000 μέτρα.
Φρίκη προκαλούν οι αρχικές μαρτυρίες που αναφέρουν ότι η αιτία που οδήγησε σε μία από τις πλέον πολύνεκρες τραγωδίες στη Μεσόγειο, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν και τους 500, στάθηκε ένας άγριος καβγάς μέσα στο αλιευτικό, που προκάλεσε τον ξαφνικό κλυδωνισμό του, με συνέπεια τη βύθισή του. Άλλες πληροφορίες, ωστόσο, ανέφεραν στη συνέχεια ότι αιτία του ναυαγίου στάθηκε η ανεξήγητη ακινητοποίηση του πλοίου που προκάλεσε πανικό στους στοιβαγμένους μετανάστες, με αποτέλεσμα όλοι μαζί να κινηθούν προς τη μία πλευρά του. Η απότομη μετατόπιση του βάρους έστειλε το αλιευτικό στον υγρό τάφο του, παρασύροντας μαζί του εκατοντάδες άτομα.Μυστικό πέρασμα
Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από το super puma του Λιμενικού που εντόπισε το αλιευτικό προκαλούν ανατριχίλα, καθώς δείχνουν τους μετανάστες στοιβαγμένους στο αλιευτικό του θανάτου κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς να φοράνε σωσίβια.
Το πλοιάριο, που είχε αποπλεύσει από το Τομπρούκ της Λιβύης πέντε μέρες πριν και είχε προορισμό την Ιταλία, μετέφερε σύμφωνα με εκτιμήσεις πάνω από 700 ψυχές (μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά) από Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Παλαιστίνη και Αίγυπτο, αριθμός που ξεπερνούσε κατά πολύ αυτόν που είχε τη δυνατότητα να δεχτεί το σκάφος. Εντύπωση, μάλιστα, προκαλεί το γεγονός ότι η περιοχή που σημειώθηκε το ναυάγιο δεν αποτελεί θαλάσσιο «δρόμο» προς Ιταλία, κάτι που δημιούργησε εύλογα ερωτήματα για τον λόγο που οι διακινητές οδήγησαν το σκάφος στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου. Πηγές που μίλησαν στην «Απογευματινή» αποκάλυψαν ότι το συγκεκριμένο σημείο αποτελεί μυστικό πέρασμα των πλοίων που μεταφέρουν παράτυπους μετανάστες.
Σύμφωνα με κάποιους από τους επιβαίνοντες που διασώθηκαν, το κακό έγινε μέσα σε δευτερόλεπτα, αν και τίποτα δεν προμήνυε ότι κάτι θα πήγαινε στραβά, καθώς ακόμα και ο καιρός ήταν σύμμαχος στο ταξίδι. Όμως, σε ανύποπτο χρόνο το αλιευτικό ταρακουνήθηκε και έγειρε απότομα στα αριστερά και πριν καλά καλά οι άνθρωποι καταλάβουν τι είχε συμβεί, το πλοιάριο έγειρε ακόμα πιο έντονα -αυτή τη φορά στα δεξιά- και βυθίστηκε. Αν λάβουμε υπ’ όψιν ανάλογες τραγωδίες του παρελθόντος, τέτοιου είδους κλυδωνισμοί προκαλούνται από άγριους καβγάδες μεταξύ των επιβαινόντων (συνήθως μεταξύ των διακινητών για τα λεφτά), καθώς γίνεται μετατόπιση φορτίου και μοιραία έρχεται η βύθιση.
Γυναίκες και παιδιά στα αμπάρια
Εκείνο που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη φρίκη είναι πως οι αδίστακτοι διακινητές είχαν κλειδωμένους στα αμπάρια αρκετούς μετανάστες για να έχουν τον πλήρη έλεγχο του σκάφους. Αυτό σημαίνει ότι άνθρωποι αυτοί πέθαναν αβοήθητοι και με βασανιστικό τρόπο, ενώ μαρτυρίες θέλουν στα αμπάρια να ήταν κλεισμένες κυρίως γυναίκες με τα παιδιά τους.
Μεταξύ των διασωθέντων -κανείς από τους οποίους δεν ήξερε κολύμπι ούτε έφερε σωσίβιο- φέρεται να είναι και οι διακινητές, καθώς τρεις άνδρες μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας για να ανακριθούν.
«Η πόλη έδρασε άμεσα και αποτελεσματικά»
Στην Καλαμάτα επικρατούσε χθες μια πρωτόγνωρη κινητοποίηση απ' όλες τις Αρχές, εθελοντές και απλό κόσμο. Μιλώντας στην «Α» ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, είπε πως όσοι διασωθέντες δεν νοσηλεύονται φιλοξενούνται σε αποθήκες του λιμανιού: «Όλη η πόλη έχει γίνει μια γροθιά για να βοηθήσει τον ταλαιπωρημένο κόσμο που έχει ανάγκη. Ενδεικτικό της ευαισθητοποίησης είναι πως εθελοντές ετοίμασαν χθες το βραδινό φαγητό των ανθρώπων, παρά το γεγονός ότι έχουμε δημοτικά μαγειρεία. Οι μετανάστες θα μείνουν στην πόλη για δυο-τρεις μέρες ακόμα και μετά θα μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές, όπως για παράδειγμα στη Μαλακάσα».
Με τη σειρά της η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, Ελένη Αλειφέρη, είπε στην «Α» ότι όλα έγιναν όπως έπρεπε σε μια τέτοια περίπτωση έκτακτης ανάγκης: «Ακολουθήσαμε το σχέδιο διαχείρισης που έχει το νοσοκομείο μας, όπως άλλωστε όλες οι ΥΠΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μία έκτακτη ανάγκη. Δηλαδή, σε περίπτωση που υπάρξει ξαφνικά μεγάλος όγκος περιστατικών, να υπάρξει και ο απόλυτος συντονισμός. Και υπήρξε… Κλήθηκαν όλοι οι γιατροί ακόμα και αυτοί που είχαν ρεπό, ενώ υπήρχε ιατρικό κλιμάκιο και στον χώρο υποδοχής στο λιμάνι όπου είχε στηθεί από το ΕΚΑΒ επιχείρηση».
Η κυρία Αλειφέρη είπε ότι μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης οι νοσηλευόμενοι ήταν 27, ηλικίας από 16 έως 49 ετών, οι οποίοι εμφάνιζαν αφυδάτωση, καταβολή δυνάμεων, αναπνευστικά προβλήματα και πυρετό, ωστόσο, υπήρχε γενικά μια βελτίωση στην υγεία των ασθενών.
Εξάλλου, το ΕΚΑΒ βρισκόταν σε πλήρη ετοιμότητα όπως και το νοσοκομείο Καλαμάτας, ενώ ήδη έχουν μεταβεί από την Αθήνα και δύο οχήματα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ με γιατρούς και διασώστες. Στο μεταξύ, ενεργοποιήθηκε με απόφαση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών και στη συνέχεια με απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών.
Τέλος, με ανακοίνωσή της η Μητρόπολη Μεσσηνίας ανέφερε πως ήδη ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, έδωσε κατευθύνσεις «για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί από πλευράς της τοπικής Εκκλησίας προς τους δοκιμαζόμενους αυτούς συνανθρώπους μας να είναι άμεση και ουσιαστική».
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή