Δύο και πλέον εικοσιτετράωρα έχουν περάσει από το ναυάγιο στην Πύλο με 78 μέχρι στιγμής καταγεγραμμένα θύματα (μεταξύ των οποίων μία γυναίκα) και οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων δυστυχώς σβήνουν, με αποτέλεσμα οι φόβοι για εκατόμβη νεκρών να επιβεβαιώνονται με τον πιο φρικτό τρόπο. Στο σκάφος ήταν στοιβαγμένες τουλάχιστον 750 ψυχές, αριθμός ο οποίος προέκυψε από όσα κατάφεραν να εκμαιεύσουν οι Αρχές από τους 104 διασωθέντες.

Οι υπόλοιποι, μαζί με περισσότερα από 100 παιδιά, ταξίδευαν επί μέρες κλειδωμένοι και στριμωγμένοι σαν τα ποντίκια στα σκοτεινά και βρόμικα αμπάρια του αλιευτικού.

Οι μανάδες έτρεμαν για τα αγγελούδια τους, αλλά ήλπιζαν ότι ο εφιάλτης θα τελειώσει και θα ξαναδούν όλοι μαζί το φως του ήλιου σε μια άλλη γη, πιο φιλόξενη και πιο ανθρώπινη. Αντ’ αυτού, οδηγήθηκαν από τους αδίστακτους διακινητές στον θάνατο αβοήθητες και χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να γλιτώσουν τα ανυπεράσπιστα παιδιά τους, σε ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια της Μεσογείου.

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για την ανεύρεση τυχόν ναυαγών δεν σταμάτησε ούτε λεπτό και συνεχίστηκε ακόμα και τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπηρεσιακός υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, «προσπαθούμε να σώσουμε όποιον και ό,τι σώζεται». Την ίδια στιγμή, σοκ προκαλούν οι φωτογραφίες-ντοκουμέντα που φέρνει στο φως το Λιμενικό Σώμα και δείχνουν το μοιραίο σκάφος πριν βυθιστεί, όπου εκατοντάδες μετανάστες είναι ο ένας πάνω στον άλλο στο κατάστρωμα. Όπως φαίνεται από τις συγκλονιστικές φωτογραφίες στο πλωτό νεκροταφείο, που τους έπνιξε σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου, στο ανοιχτό μέρος του σκάφους δεν διακρίνονται γυναίκες ή παιδιά, κάτι που επαληθεύει τις δραματικές προβλέψεις για 500 νεκρούς.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 16/6