Πανελλαδικές 2023: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις – Πιθανές οι αυξομειώσεις σε ορισμένες σχολές
Καθοριστική σημασία θα έχουν η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) και ο συντελεστής βαρύτητας των μαθημάτων της κάθε σχολής
«Μια ανάσα» πριν από το τέλος της αγωνίας για χιλιάδες υποψηφίους που έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις φαίνεται ότι βρισκόμαστε, αφού στις 27-28 Ιουνίου αναμένεται η ανακοίνωση των βαθμολογιών. Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, στις 4 Ιουλίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων.
Ακόμα, στις 28 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν και οι βάσεις εισαγωγής στις σχολές.
Πώς θα κινηθούν φέτος οι βάσεις
Καθώς έχει προχωρήσει αρκετά η βαθμολόγηση των γραπτών, το star.gr σε συνεργασία με τον φροντιστηριακό οργανισμό ΣΠΟΥΔΗ και τη διευθύντριά του και φιλόλογο Έφη Ριζά, διατυπώνουν εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθούν φέτος οι βάσεις.
«Τα πρώτα αποτελέσματα προβληματίζουν ιδιαίτερα, γιατί παρόλο που τα θέματα στο σύνολό τους, σε όλα σχεδόν τα μαθήματα, δεν χαρακτηρίστηκαν δύσκολα ή ιδιαίτερα απαιτητικά, εντούτοις οι βαθμοί δεν είναι ανάλογοι.
Αυτό βέβαια δεν ξαφνιάζει όσους γνωρίζουν καλά το εκπαιδευτικό τοπίο, αντίθετα εκτιμούν ότι ήταν αναμενόμενο. Η γενιά των φετινών υποψηφίων έχει στερηθεί τη διά ζώσης διδασκαλία και εκπαίδευση σε κρίσιμες τάξεις και παράλληλα, λόγω αυτών των συνθηκών, δεν είχε επαρκή γραπτή εξάσκηση, ώστε να διαθέτει εμπειρία εξέτασης», σημείωσε η κ. Ριζά.
Βάσεις εισαγωγής: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις Πανελλήνιες 2023
Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, καθοριστική σημασία στη διαμόρφωση των βάσεων για την εισαγωγή των υποψηφίων στις σχολές της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα έχουν η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) και ο συντελεστής βαρύτητας των μαθημάτων της κάθε σχολής.
Σύμφωνα με την κ. Ριζά, με βάση τα παραπάνω δεδομένα και τις αρχικές εκτιμήσεις των βαθμολογητών, οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με τις περσινές, με μικρές αυξομειώσεις σε ορισμένες σχολές.
«Συγκριτικά με πέρυσι, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν καλύτερες βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, που είναι κοινό σε όλους τους προσανατολισμούς, στο μάθημα των Μαθηματικών που αφορά στο 2ο και 4ο πεδίο, στο μάθημα της Βιολογίας που αφορά στο 3ο πεδίο, καθώς και στο μάθημα της Ιστορίας που αφορά στο 1ο πεδίο.
Για τα υπόλοιπα μαθήματα δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή δεδομένα και ασφαλείς πληροφορίες που επιτρέπουν να εξαχθούν ουσιαστικά συμπεράσματα.
Σε γενικές γραμμές αναμένουμε να μην υπάρχουν πολύ σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις βάσεις της προηγούμενης χρονιάς. Ανοδική τάση λογικά θα παρατηρηθεί σε ορισμένες σχολές, που μάλλον δεν θα είναι μεγάλης έκτασης».
Σε κάθε περίπτωση, όπως πρόσθεσε η ίδια, ασφαλέστερες εκτιμήσεις θα υπάρχουν όταν ανακοινωθούν τα επίσημα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα.