Δίκη Πισπιρίγκου: Ανεξήγητη η μοιραία ανακοπή της Τζωρτζίνας - Οι γιατροί κράτησαν τα δείγματα αίματος μετά τον θάνατό της
«Ήταν έκπληξη για εμάς ότι πέθανε το Σάββατο» κατέθεσε ο καρδιολόγος του Νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» Στυλιανός Στειρόπουλος, ο οποίος εξέτασε την Τζωρτζίνα δύο ημέρες προτού καταλήξει από την ανακοπή που υπέστη στις 29 Ιανουαρίου 2022
Χωρίς την παρουσία -για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα- του Αλέξη Κούγια συνεχίστηκε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη με κατηγορούμενη τη Ρούλα Πισπιρίγκου για τη φερόμενη δολοφονία της κόρης της Τζωρτζίνας.
Τη σκυτάλη των καταθέσεων έχουν πάρει πλέον οι γιατροί που φρόντισαν το κοριτσάκι κατά τις τελευταίες ημέρες της ζωής του όταν νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» κι ενώ σειρά εξετάσεων διαβεβαίωνε για τη σταθερή κατάσταση της υγείας του, εκείνο άφησε την τελευταία του πνοή ξαφνικά, το μεσημέρι της 29ης Ιανουαρίου του 2022. Μάλιστα, η έκπληξη των γιατρών ήταν τέτοια μετά τον θάνατο της Τζωρτζίνας, που αποφάσισαν να κρατήσουν το αίμα του παιδιού, μη τυχόν και τους το ζητούσε κάποιος στη συνέχεια.
«Ήταν έκπληξη για εμάς ότι πέθανε το Σάββατο»
«Δεν υπήρχε κάποια καρδιολογική αιτία, νόσημα από το οποίο να υπάρχει κίνδυνος αιφνιδίου θανάτου. Η καρδιά ήταν οχυρωμένη με απιδινωτή, έπαιρνε κατάλληλη αγωγή, ήταν έκπληξη για εμάς ότι πέθανε το Σάββατο» κατέθεσε ο καρδιολόγος του Νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» Στυλιανός Στειρόπουλος, ο οποίος εξέτασε την Τζωρτζίνα δύο ημέρες προτού καταλήξει από την ανακοπή που υπέστη στις 29 Ιανουαρίου 2022. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η μοιραία ανακοπή «δεν ήταν καρδιολογικής αιτίας», ενώ, όπως είπε, με βάση τα καρδιολογικά δεδομένα της ημέρας θανάτου του παιδιού, δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις για το τι συνέβη.Διάλογος
Πρόεδρος: Μπορείτε να εξηγήσετε με κάποιον τρόπο τι συνέβη μέχρι τις 2.30 μετά το μεσημέρι;
Μάρτυρας: Όχι, δεν μπορώ.
Πρόεδρος: Αυτά που συνέβησαν παραπέμπουν ένα γιατρό κάπου; Είναι εμφάνιση κάποιου σπάνιου, για παράδειγμα, καρδιολογικού νοσήματος;
Μάρτυρας: Όχι. Δεν μπορώ να το εξηγήσω καρδιολογικά. Είναι ανεξήγητος ο θάνατος.
Εισαγγελέας: Αυτή η δραστηριότητα που σας περιέγραψε η πρόεδρος θα μπορούσε να οφείλεται σε βραδυκαρδία;
Μάρτ.: Όχι. Κάτι έγινε και σταμάτησαν να λειτουργούν απότομα τα καρδιολογικά συστήματα.
Εισαγ.: Τι θα έπρεπε να αντιληφθεί ο συνοδός όταν συμβαίνει αυτό;
Μαρτ: Θα χτυπούσε το μόνιτορ, δεν είχε σφυγμό, δηλαδή. Το οξύμετρο, δηλαδή, θα χτυπούσε. Απ’ ό,τι φαίνεται στα καρδιογραφήματα, οι σφυγμοί έπεσαν μέσα σε χρόνο δέκα-δεκαπέντε λεπτών.
«Αποφασίσαμε να κρατήσουμε το αίμα»
Μία από τις γιατρούς που είχαν εξετάσει συχνά την 9χρονη ήταν και η ειδικευόμενη παιδίατρος του «Αγλαΐα Κυριακού» Δέσποινα Ταταριώτη. Όπως κατέθεσε χθες στο δικαστήριο, από τις 27 Ιανουαρίου μέχρι και τις 29 Ιανουαρίου 2022 είχε εξετάσει αρκετές φορές τη μικρή Τζωρτζίνα, ενώ είχε πάρει και το ιστορικό της οικογένειας από τη Ρούλα Πισπιρίγκου και τον Μάνο Δασκαλάκη.
Η ίδια, περιγράφοντας την ημέρα που η μικρούλα έφυγε από τη ζωή, είπε χαρακτηριστικά: «Μετά από αυτό το συμβάν κι επειδή ήταν ένας αιφνίδιος θάνατος που δεν περιμέναμε να συμβεί, επειδή το είχαμε εξετάσει πολλές φορές εκείνη την ημέρα το παιδί και η κατάστασή του ήταν σταθερή, αποφασίσαμε να γίνει ιατροδικαστική και τοξικολογική, όπως είθισται σε αυτές περιπτώσεις, και να πάρουμε τα αίματα και να τα κρατήσουμε, μήπως τα ζητήσει κάποιος».
Η ειδικευόμενη παιδίατρος είχε πληροφορηθεί για την κατάσταση της Τζωρτζίνας δύο ημέρες πριν από τον θάνατό της.
«Έμαθα πως είχε ιστορικό με ανακοπή, είχε υποστεί εγκεφαλοπάθεια και πως ήρθε για περαιτέρω έλεγχο σε εμάς από το νοσοκομείο της Πάτρας. Επισκέφθηκα το θάλαμο όπου ήταν η Τζωρτζίνα με τους δύο γονείς. Πήρα αναλυτικά το ιστορικό» είπε η μάρτυρας και πρόσθεσε: «Μου είπαν για τους αιφνίδιους θανάτους των δύο άλλων παιδιών. Το ένα με ηπατική ανεπάρκεια, που μου φάνηκε περίεργο, και το άλλο που “έφυγε” στο σπίτι, χωρίς να υπάρχει ιστορικό αιφνίδιων θανάτων στην οικογένεια. Στη συνέχεια το συνόδευσα στο καρδιολογικό τμήμα, δεν διαπιστώθηκε καρδιολογικό πρόβλημα, συζητήσαμε για αλλαγή φαρμακευτικής αγωγής».
Στις 28 Ιανουαρίου, η Ρούλα Πισπιρίγκου ενημέρωσε τους γιατρούς για το πρώτο επεισόδιο που παρουσίασε η Τζωρτζίνα. Η γιατρός διαπίστωσε πως το κοριτσάκι είχε ταχυκαρδία, ταχύπνοια και πτώση κορεσμού και ήταν με το κεφάλι σε στροφή προς αριστερά και προσήλωση βλέμματος. Μετά τη χορήγηση οξυγόνου, το παιδί επανήλθε, για να κάνει δεύτερο επεισόδιο λίγες ώρες αργότερα. Ακολούθησε και τρίτο, κατά το οποίο η 9χρονη ανέβασε 38 πυρετό. «Κάναμε μια αλλαγή στην αγωγή, σκεπτόμενοι πως μπορεί να είναι επεισόδιο σπασμών» είπε η κ. Ταταριώτη.
Σύμφωνα με τη μάρτυρα, την επόμενη ημέρα ενημερώθηκε πως η μητέρα, γύρω στα μεσάνυχτα, είχε ειδοποιήσει τους γιατρούς πως η Τζωρτζίνα έκανε ένα παρόμοιο επεισόδιο. Κατά την εξέταση που έγινε, η Τζωρτζίνα ήταν σταθερή, ενώ, όπως τόνισε, μπήκε και είδε την Τζωρτζίνα και άλλες φορές. «Τελευταία φορά που μπήκα ήταν στις 1.30. Ήταν όλα σταθερά και όλα εντάξει».
Μία ώρα αργότερα, στις 2.30 μετά το μεσημέρι, η γιατρός άκουσε τη νοσηλεύτρια να φωνάζει και όταν μπήκε στο θάλαμο της Τζωρτζίνας, είδε τους συναδέλφους της να κάνουν ΚΑΡΠΑ. «Μπήκα κι εγώ και βοήθησα. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για πάνω από μία ώρα. Στις 15.50 σταματήσαμε. Αυτή η ώρα έχει καταγραφεί ως ώρα θανάτου» διευκρίνισε η μάρτυρας.