25.000 «φτωχοί» με εισοδήματα έως 1.000.000 ευρώ - Τι δήλωσε ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης
Σε μία συγκλονιστική αποκάλυψη με στοιχεία που σοκάρουν προχωρά ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης
Ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, προχωρά σε μία συγκλονιστική αποκάλυψη με στοιχεία που σοκάρουν… Όπως δηλώνει στην «Α»: «Με βάση τους σχετικούς ελέγχους, 25.000 άτομα έπαψαν να είναι δικαιούχοι των σχετικών παροχών, καθώς βρέθηκαν με εισοδήματα από 40.000 έως και 1.000.000 ευρώ! Συγκεκριμένα, 19.266 είχαν εισοδήματα έως 40.000 ευρώ, 5.337 έως 100.000 ευρώ και 411 έως 1.000.000 ευρώ!».
Παράλληλα, κάνει τον απολογισμό της υπηρεσίας απασχόλησης για την προηγούμενη τετραετία και αναλύει το πλάνο αυτής που μόλις ξεκίνησε.
Ποιο είναι το πρώτο μέλημά σας;
Η μείωση της ανεργίας αποτελεί πάντα τον κεντρικό μας στόχο. Δώσαμε έμφαση στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, στην αναμόρφωση και τον επανασχεδιασμό των προγραμμάτων απασχόλησης. Το αποτέλεσμα; Μείωση της ανεργίας κατά σχεδόν 7 μονάδες, σε χαμηλό 12ετίας, δημιουργία 131.500 νέων θέσεων εργασίας και αναβάθμιση δεξιοτήτων για πάνω από 200.000 άνεργους και εργαζόμενους.
Πόσοι άνεργοι βρήκαν μια θέση εργασίας με τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης;
Πάνω από 80.000 άνεργοι συμμετείχαν σε προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης, περισσότεροι από 30.000 άνεργοι νέοι συμμετείχαν σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας και σχεδόν 19.000 άνεργοι δημιούργησαν νέες επιχειρήσεις μέσω επιχορήγησης της ΔΥΠΑ.
Πώς κατανέμονται αυτές οι θέσεις αναλογικά ανά Περιφέρεια;
Σχετικά με τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά, πρόκειται για ωφελούμενους οι οποίοι σε ποσοστό 55% κατοικούν και εργάζονται σε περιοχές εκτός της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, το 60% είναι γυναίκες, 44% είναι νέοι έως 29 ετών και 42% είναι μακροχρόνια άνεργοι, ενώ το 91% των ωφελουμένων απασχολήθηκαν σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (1-9 εργαζόμενοι).
Τι συμβαίνει στον τομέα της κατάρτισης;
Περισσότεροι από 166.000 άνεργοι και εργαζόμενοι έχουν ήδη ολοκληρώσει τα προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων «νέας γενιάς» της ΔΥΠΑ σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες, ενώ 129.130 έχουν επίσης ολοκληρώσει με επιτυχία εξετάσεις πιστοποίησης.
Ποιες αλλαγές έφερε ο νόμος «Δουλειές Ξανά», που πέρασε πριν από ένα χρόνο;
Με το νέο επίδομα εργασίας, για πρώτη φορά επιδοτούμε την εργασία και όχι την ανεργία. Όποιος επιδοτούμενος άνεργος βρει δουλειά, συνεχίζει να παίρνει το 50% του επιδόματος ανεργίας επιπλέον του μισθού του για όσο διάστημα επιδότησης του απέμενε.
Τι ρόλο παίζει η θέσπιση του ψηφιακού ατομικού σχεδίου δράσης;
Εκσυγχρονίζουμε τον τρόπο με τον οποίο οι γνώσεις, οι δεξιότητες και οι ανάγκες όσων αναζητούν δουλειά αντιστοιχίζονται με τις απαιτήσεις των θέσεων που διαθέτει η αγορά εργασίας. Ήδη, 390.099 άνεργοι έχουν αποκτήσει ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης. Ένα επιπλέον νέο εργαλείο αποτελεί το «μπόνους» 300 ευρώ για τους μακροχρόνια άνεργους που συμπληρώνουν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης, το οποίο έχουν ήδη λάβει σχεδόν 69.000 δικαιούχοι.
Ποιος ο ρόλος της ψηφιακής κάρτας ανεργίας;
Με την ψηφιακή κάρτα ανεργίας, μέσω της χρήσης του wallet.gov.gr, που συνδέεται με το νέο ψηφιακό μητρώο, δίνεται η δυνατότητα στους κατόχους της κάρτας ανεργίας να έχουν όλες τις παροχές στο προσωπικό ψηφιακό πορτοφόλι τους.
Πώς προχωρά η επιδότηση στο πρόγραμμα «Σπίτι μου»;
Αποτελεί την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής της χώρας. Το πρόγραμμα, που προβλέπει τη χορήγηση χαμηλότοκων και, σε περιπτώσεις τρίτεκνων ζευγαριών, άτοκων δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας, με χρηματοδότηση 75% μέσω της ΔΥΠΑ και 25% μέσω τραπεζών, έτυχε πολύ μεγάλης ανταπόκρισης από τους νέους (έως 39 ετών), αναδεικνύοντας τη σημασία του για τα νέα ζευγάρια και καταδεικνύοντας τη μεγάλη ανάγκη που έρχεται να καλύψει.
Πόσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα;
Από τις αρχές Απριλίου μέχρι σήμερα οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 36.000 και έχουν αξιολογηθεί οι 26.000, εκ των οποίων οι προεγκρίσεις είναι περίπου 18.000 και οι απορρίψεις ανέρχονται σε σχεδόν 8.000, καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Πάνω από 4.700 αιτήσεις έχουν εγκριθεί και τα ακίνητα πλέον περνούν νομικό και τεχνικό έλεγχο.
Ο μέσος όρος ποσού έγκρισης;
Ανέρχεται σε 105.000 €, ενώ το 66% των εγκεκριμένων δανείων αφορά αγορά πρώτης κατοικίας από ζευγάρια, στην πλειονότητά τους στην Αττική (39%) και την Κεντρική Μακεδονία (22%), ενώ 7% αφορά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και από 6% τη Δυτική Ελλάδα και τη Θεσσαλία αντίστοιχα.
Επόμενο βήμα για το πρόγραμμα;
Ο διπλασιασμός του προϋπολογισμού του προγράμματος από 500.000.000 σε 1 δισ. ευρώ, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή