Η «Αμαρυλλίς» απελευθέρωσε 51 γυναίκες - Ένα ανώνυμο τηλεφώνημα ξεσκέπασε τη συμμορία - «Ξέπλεναν» τα κέρδη μέσω εταιρειών real estate
Ένα ανώνυμο τηλεφώνημα ήταν αρκετό ώστε να ξεκινήσει η έρευνα
Σε εταιρείες που διαχειρίζονταν ακίνητα ανά την Ελλάδα ξέπλεναν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα τα μέλη δύο συμμοριών που εξανάγκαζαν γυναίκες από τη Λατινική Αμερική να εκδίδονται σε καθημερινή βάση σε οίκους ανοχής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για δύο από τα μεγαλύτερα κυκλώματα που εξαρθρώθηκαν από την Αστυνομία σε συνεργασία με την Ιντερπόλ τα τελευταία χρόνια.
«Αμαρυλλίς»
Η κωδική ονομασία της επιχείρησης που διεξήχθη το βράδυ της Παρασκευής ήταν «Αμαρυλλίς». Ένα όνομα που δεν είναι τυχαίο, αφού είναι το όνομα της γυναίκας που βρισκόταν στην Κολομβία και εντόπιζε νεαρές πανέμορφες και οικονομικά αδύναμες κοπέλες. Τους έταζε ότι θα τις μετέφερε στην Ελλάδα για να δουλέψουν σε οίκους ανοχής. Θα είχαν καθημερινά ένα έως δύο ερωτικά ραντεβού και μόλις έληγε η προσωρινή βίζα, τρεις μήνες αργότερα, θα επέστρεφαν στη χώρα τους με 20.000 δολάρια.
Η πραγματικότητα όμως ήταν διαφορετική, καθώς μόλις πατούσαν το πόδι τους στην Ελλάδα, τα μέλη του κυκλώματος τις έριχναν κατευθείαν σε οίκους ανοχής, δέκα στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη. Οι μαστροποί μετέρχονταν απειλές και εξευτελιστικές συμπεριφορές, ώστε να τις εξαναγκάζουν σε καθημερινή εργασία ακόμα και όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας. Τα ραντεβού ήταν δεκάδες ημερησίως, ενώ από τα 50 ευρώ που κόστιζε για τον ενδιαφερόμενο η συνάντηση, η κοπέλα έβαζε στην τσέπη της μόλις λίγα ευρώ. Και φυσικά, ουδέποτε τις άφηναν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Το ανώνυμο τηλεφώνημα
Ένα ανώνυμο τηλεφώνημα σε μη κυβερνητική οργάνωση, ότι σε ένα σπίτι της Αθήνας φαίνεται πως συνέβαινε κάτι περίεργο, ήταν αρκετό ώστε να ξεκινήσει μια έρευνα, η οποία αποκάλυψε δύο διαφορετικά κυκλώματα, με κοινά ωστόσο μέλη. Έπειτα από έρευνες εβδομάδων οι αστυνομικοί προχώρησαν στην επιχείρηση το βράδυ της Παρασκευής, εντοπίζοντας 51 γυναίκες-θύματα του κυκλώματος, 48 από την Κολομβία, δύο από τη Βενεζουέλα και μία από την Αλβανία, ενώ συνέλαβαν 11 άτομα, όλα μέλη των δύο κυκλωμάτων.
Από τις έρευνες προέκυψε ότι τα κέρδη των δύο κυκλωμάτων ανέρχονταν σε 160.000 ευρώ μηνιαίως. Χρήματα τα οποία ξέπλεναν μέσω εταιρειών real estate. Η νομιμοποίηση των εσόδων γινόταν μέσω υπόγειων διαδρομών και οι εταιρείες αυτές ήδη γίνονται «φύλλο και φτερό» προκειμένου να διαπιστωθεί η ακριβής δράση τους. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των φυλακισμένων γυναικών, τα κυκλώματα φαίνεται να δρουν από το 2021, αποκομίζοντας εκατομμύρια ευρώ από την παράνομη εκμετάλλευση των νεαρών κο- ριτσιών, τα οποία σύντομα θα επιστρέψουν κοντά στα συγγενικά τους πρόσωπα.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή