Θρίλερ στον Κόλπο του Ομάν: Δεν επέβαιναν Έλληνες στο πλοίο - Στη δημοσιότητα αποδεικτικά της επίθεσης
Αρκετές σφαίρες χτύπησαν το κύτος του πλοίου κοντά στους χώρους διαβίωσης του πληρώματος
Επικοινωνία είχαν νωρίτερα οι ελληνικές αρχές με το ελληνόκτητο πλοίο, που επιχειρήθηκε να καταληφθεί από το ιρανικό ναυτικό κοντά στις ακτές του Ομάν.
Το περιστατικό, που προκάλεσε αναστάτωση σε διεθνή ύδατα, θεωρείται, πλέον, λήξαν αφού μετά την «απάντηση» του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, τα ιρανικά πλοία υποχώρησαν. Μετά την υποχώρηση, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέπτυξε μέσα επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας MQ-9 Reaper και P-8 Poseidon.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλοίο δεν επέβαιναν Έλληνες.
On July 5, U.S. forces prevented two attempted commercial tanker seizures by the Iranian Navy after the Iranians had opened fire in one of the incidents near the coast of Oman. Both of these incidents occurred in international waters. Read more ⬇️ https://t.co/HJNTzKtsXv pic.twitter.com/rvzDcATCQq
— U.S. Naval Forces Central Command/U.S. 5th Fleet (@US5thFleet) July 5, 2023
Το χρονικό της υπόθεσης
Το απόγευμα της Τετάρτης 5 Ιουλίου έγινε γνωστό ότι το Ιράν επιχείρησε να καταλάβει δύο τάνκερ στα στενά του Ορμούζ, ανοίγοντας, μάλιστα, πυρ εναντίον του ενός, το οποίο είναι ελληνικής ιδιοκτησίας.
Την κατάληψη ανέτρεψε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Associated Press. Ο αντιπλοίαρχος Τιμ Χόκινς, εκπρόσωπος του Πέμπτου Στόλου του αμερικανικού ναυτικού δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το ιρανικό ναυτικό έκανε προσπάθειες να καταλάβει εμπορικά δεξαμενόπλοια που διέρχονταν νόμιμα από διεθνή ύδατα», ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε πως «το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αντέδρασε άμεσα και απέτρεψε αυτές τις ενέργειες».
Περίπου τρεις ώρες αργότερα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έλαβε κλήση κινδύνου από το πετρελαιοφόρο Richmond Voyager με σημαία Μπαχάμες, ενώ το πλοίο βρισκόταν σε απόσταση άνω των 20 μιλίων από τις ακτές του Μουσκάτ του Ομάν και διέσχιζε διεθνή ύδατα. Η εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey είπε ότι το πλοίο ήταν ένα πετρελαιοφόρο με σημαία Μπαχάμες, το οποίο ήταν ελληνικής ιδιοκτησίας και διαχειριζόταν από τις ΗΠΑ.
Ένα άλλο ιρανικό πολεμικό πλοίο είχε πλησιάσει σε απόσταση ενός μιλίου το Richmond Voyager ενώ καλούσε το εμπορικό δεξαμενόπλοιο να σταματήσει.
Η πετρελαϊκή εταιρεία Chevron δήλωσε ότι το ένα περιστατικό αφορούσε το «Richmond Voyager», ένα πολύ μεγάλο ελληνόκτητο πλοίο μεταφοράς αργού που διαχειρίζεται η ίδια, προσθέτοντας πως το πλήρωμα που επέβαινε σε αυτό, είναι ασφαλές.
Το Richmond Voyager δεν υπέστη απώλειες ή σημαντικές ζημιές. Ωστόσο, αρκετές σφαίρες χτύπησαν το κύτος του πλοίου κοντά στους χώρους διαβίωσης του πληρώματος. Το πλοίο του ιρανικού ναυτικού αναχώρησε όταν έφτασε ο McFaul.
Στη δημοσιότητα αποδεικτικά της επίθεσης
Το πλοίο, το οποίο κατευθυνόταν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς τη Σιγκαπούρη, αύξησε την ταχύτητα και άλλαξε πορεία, όταν αντιλήφθηκε τις κινήσεις των Ιρανών, ανέφερε από την πλευρά της η εταιρεία ναυτιλιακή ασφάλειας Ambrey, επικαλούμενη δική της έρευνα για το περιστατικό.
Σύμφωνα με το Reuters, ακολούθησε και δεύτερο περιστατικό στα 28 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Μουσκάτ, της πρωτεύουσας του Ομάν, με πλοίο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού να πυροβολεί σε άλλο τάνκερ, επιχειρώντας να το καταλάβει, δήλωσε ο εκπρόσωπος του πέμπτου στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Τίμοθι Χόκινς. Και τα δύο περιστατικά έλαβαν χώρα στον Κόλπο του Ομάν, στα ύδατα μεταξύ του Ιράν και του Ομάν.
Ο Χόκινς πρόσθεσε ότι τα πυρά κατά του δεύτερου σκάφους (δεν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητά του) δεν προκάλεσαν θύματα ή μεγάλες ζημιές, τα ιρανικά πλοία υποχώρησαν μετά την «απάντηση» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ (δεν διευκρινίστηκε ο τρόπος που έδρασαν οι Αμερικανοί) και τα δύο τάνκερ συνέχισαν τα ταξίδια τους.