Καρχαρίας: Πόσο πιθανή είναι μια επίθεση στις ελληνικές θάλασσες - Τι λέει ειδικός στο parapolitika.gr
«Υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να συναντήσει κάποιος έναν καρχαρία τουλάχιστον στα 5-10 μέτρα βάθος» αναφέρει μεταξύ άλλων
Για τις ολοένα και περισσότερες εμφανίσεις καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες το τελευταίο διάστημα μίλησε στο parapolitika.gr, ο Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), Γιώργος Τσερπές. Σημειώνεται ότι ύστερα από τις τελευταίες θεάσεις καρχαριών σε διάφορα μέρη της χώρας, έχει δημιουργηθεί ανησυχία σε μέρος του πληθυσμού.
Στην αρχή ο κ. Τσερπές καθησύχασε τους πολίτες λέγοντας ότι η επίθεση από έναν καρχαρία είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός για την Μεσόγειο θάλασσα. «Υπάρχουν περίπου 35 - 40 είδη καρχαριών σε όλη τη Μεσόγειο όπως και στην Ελλάδα. Οι καρχαρίες πλέον είναι λιγότεροι από ότι πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, λόγω της υπεραλίευσής τους» ανέφερε.
Και συνέχισε: «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καρχαρίες. Καρχαρίες υπάρχουν, αλλά δε μου προξενεί εντύπωση όταν εντοπίζονται στα ανοιχτά. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους λουόμενους. Υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να συναντήσει κάποιος έναν καρχαρία τουλάχιστον στα 5-10 μέτρα βάθος. Οι καρχαρίες προτιμούν τα βαθύτερα νερά. Σε περίπτωση όμως που κάποιος συναντήσει έναν καρχαρία, αυτό που θα πρέπει να κάνει είναι απομακρυνθεί όσο τον δυνατόν πιο ήρεμα».
Σχετικά με το ποιο είναι το πιο επικίνδυνο είδος καρχαρία που μπορεί να συναντήσει κάποιος στη Μεσόγειο θάλασσα, ο ίδιος ανέφερε ότι: «Θεωρητικά οι πιο επικίνδυνοι είναι οι λευκοί καρχαρίες, καθώς αυτοί έχουν καταγράψει τις περισσότερες επιθέσεις. Παρ'όλα αυτά το συγκεκριμένο είδος είναι και αυτό που έχει τον μικρότερο πληθυσμό».
Καταλήγοντας ο ίδιος αναφέρθηκε στους λόγους που οι πληθυσμοί των καρχαριών είναι μικροί. «Ένα κύριο πρόβλημα είναι η έντονη αλίευση την οποία έχουν υποστεί οι συγκεκριμένοι θηρευτές για πολλές δεκαετίες. Η αλίευση των καρχαριών γινόταν σε αρκετές περιοχές της Μεσογείου μέχρι και τη δεκαετία του 1950. Επίσης, ένας άλλος λόγος είναι η γενικότερη υπεραλίευση που γίνεται στα ψάρια. Οι καρχαρίες λόγω του ότι είναι στην κορυφή της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας, δεν μπορούν να βρουν εύκολα τροφή» κατέληξε.