Με δεκαήμερη διάρκεια -στην καλύτερη περίπτωση, καθώς οι μετεωρολόγοι δεν έχουν καταφέρει να προβλέψουν ακριβώς το σύνολο των ημερών που θα διαρκέσει- ο πρώτος μεγάλος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού επιφυλάσσει στους κατοίκους και τους επισκέπτες της χώρας πολύ επικίνδυνες συνθήκες.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, από την ερχόμενη Τετάρτη 12 Ιουλίου και οπωσδήποτε έως τις 22 του μηνός το θερμόμετρο θα... σταθεροποιηθεί πάνω από τους 40 βαθμούς στα ηπειρωτικά.

Όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, μια αρκετά θερμή αέρια μάζα αρχίζει και απασχολεί τμήματα της Κεντρικής Μεσογείου, όπου αναμένεται ισχυρό κύμα καύσωνα να πλήξει την περιοχή της Ισπανίας, της Ιταλίας και ενδέχεται η θερμοκρασία τοπικά να ξεπεράσει ακόμη και τους 44 με 45 βαθμούς Κελσίου.

«Από την Τρίτη κυρίως πρέπει να μιλάμε για παμμεσογειακό καύσωνα, ο οποίος θα ξεκινά από την Ανατολική και Νότια Ισπανία μέχρι και τα Βαλκάνια και θα ανεβάσει τον υδράργυρο ακόμη και στη Σερβία. Από την Τετάρτη θα μας πλησιάσει αυτή η ζέστη ακόμη περισσότερο, οπότε δεν αποκλείεται να μιλάμε προς τα τέλη της άλλης εβδομάδας και για αρκετά 40άρια και βάλε…», συμφωνεί στην πρόβλεψή του ο Σάκης Αρναούτογλου.

Σε επιφυλακή η Ιταλία

Ήδη, στην Ιταλία έχει τεθεί σε πλήρη επιφυλακή η υπηρεσία πολιτικής προστασίας, επικεντρωμένη στις νότιες περιοχές της χώρας που αναμένεται να δεχτούν το πιο ισχυρό πλήγμα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το θερμόμετρο μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να αγγίξει τους 47 βαθμούς στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης και τους 46 στη Σικελία και στην ευρύτερη περιοχή του Μπάρι.

Η Μεσόγειος έχει ήδη βιώσει έναν μεγάλο καύσωνα, στις 25 Ιουνίου, όταν οι ισπανικές πόλεις Σεβίλη και Κόρδοβα «έλιωναν» με 45 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φαινόμενο el niño, που επηρεάζει φέτος τα καιρικά συστήματα σε όλον τον πλανήτη, μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για το γεγονός ότι το φετινό καλοκαίρι διαφαίνεται να είναι ένα από τα πιο θερμά μέχρι σήμερα -ήδη η 3η Ιουλίου καταγράφηκε ως η πιο θερμή ημέρα του πλανήτη, με μέση θερμοκρασία τους 17 βαθμούς Κελσίου.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή