Το επόμενο διάστημα η χώρα φαίνεται πως θα θυμίζει μέρες του 1987, καθώς ο πρώτος καύσωνας για το φετινό καλοκαίρι ήδη προκαλεί μεγάλη ανησυχία και συναγερμό στις αρμόδιες Αρχές, όχι μόνο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που προβλέπεται ότι θα φέρει, αλλά και λόγω της παρατεταμένης διάρκειας που αναμένεται να έχει.

Ο υδράργυρος από τα μέσα της εβδομάδας αναμένεται να φτάσει ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η αφόρητη ζέστη θα διαρκέσει μέχρι και δέκα ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι το 1987, όταν η Ελλάδα, λόγω του οκταήμερου φονικού κοκτέιλ ζέστης, νέφους και έλλειψης κλιματιστικών, μετρούσε πάνω από 1.300 θύματα θερμοπληξίας, η θερμοκρασία είχε φτάσει τους 44 βαθμούς Κελσίου, ενώ τις νύχτες δεν υποχωρούσε κάτω από τους 30 βαθμούς.

Εντός της ημέρας η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναμένεται να εκδώσει έκτακτο δελτίο με το οποίο θα δοθεί η επίσημη έναρξη του φαινομένου, όπως έκανε χθες γνωστό ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Θοδωρής Κολυδάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο καύσωνας αναμένεται από την Τετάρτη με κορύφωση την Παρασκευή. «Δεν ξεχνάμε ότι είναι ύπουλος και επικίνδυνος» τονίζει ο μετεωρολόγος, διευκρινίζοντας ότι «οι μεγάλες δυσκολίες έρχονται το βράδυ, όταν οι ελάχιστες βρίσκονται πάνω από 30°C».

Στο μεταξύ, αύριο στις έντεκα το πρωί θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όπου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπουργείων και φορέων θα οριστικοποιηθεί το σχέδιο άμυνας απέναντι στον εκτεταμένο καύσωνα.

Σύμφωνα με το διευθυντή της ΕΜΤ, από το βράδυ της Τετάρτης ξεκινά η θερμή μεταφορά με μεγάλη ένταση. Η κορύφωση του καύσωνα ως προς τις μέγιστες θερμοκρασίες δείχνει να έρχεται την Παρασκευή με 43 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου με τάση για μικρή υποχώρηση το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που εξέδωσε το Αστεροσκοπείο Αθηνών, η κορύφωση του κύματος καύσωνα αναμένεται να έρθει το διήμερο Παρασκευή - Σάββατο, στη συνέχεια η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή υποχώρηση, διατηρούμενη ωστόσο για αρκετές ημέρες σε πολύ υψηλά επίπεδα.

«Τελικά έρχεται καύσωνας;»

Αυτό αναρωτιέται σε χθεσινή ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, επισημαίνοντας ότι «σαφώς μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σχετικό άγχος σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού ως προς τη ζέστη ή ακόμα και σε όσες/ όσους η εργασία τους/δραστηριότητά τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «σχεδόν βέβαιη η άνοδος της θερμοκρασίας από την Τρίτη με Τετάρτη περίπου και μέχρι την Κυριακή. Η μέγιστη επικρατούσα θερμοκρασιακή τιμή είναι οι 38 με 39 βαθμοί Κελσίου», ωστόσο λόγω της χρονικής απόστασης ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα συμβεί από τις 16 του μήνα και μετά».

«Για να μην κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος, η προσοχή μας θα πρέπει να στραφεί περισσότερο στον κίνδυνο πυρκαγιάς και όχι τόσο στις μέγιστες θερμοκρασίες, μιας και τέτοια θερμά κύματα είναι απολύτως φυσιολογικά για τις ημέρες που βρισκόμαστε» τονίζει χαρακτηριστικά.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «On Time» στις 10/07/2023