Ο «Κλέων» έχει ήδη φτάσει στη χώρα και από την Τετάρτη θα δείξει τα πύρινα δόντια του.

Ο επικίνδυνος καύσωνας, που έχει τρομάξει τους μετεωρολόγους και έχει θέσει σε επιφυλακή τον κρατικό μηχανισμό, αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την αρχή της επόμενης εβδομάδας. Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας χτύπησε τρία καμπανάκια για τον καύσωνα: «Για τον επερχόμενο αφρικανικό καύσωνα τρία είναι τα στοιχεία που με προβληματίζουν. Η επιθετικότητά του το διήμερο Παρασκευή-Σάββατο. Η θερμοκρασία ίσως ξεπεράσει τους 44 βαθμούς στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές.

Τη νύχτα η θερμοκρασία θα διατηρείται πάνω από τους 30 βαθμούς. Οι πολύ ευνοϊκές πυρομετεωρολογικές συνθήκες το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα. Η κόπωση του πληθυσμού εξαιτίας της πρώτης αξιόλογης ζέστης για φέτος και της μεγάλης διάρκειας των υψηλών θερμοκρασιών». Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο «η πιο δύσκολη μέρα θα είναι η Παρασκευή για την Αθήνα, με τον υδράργυρο να δείχνει ακόμη και τους 43 βαθμούς Κελσίου».

Και ο Κλέαρχος Μαρουσάκης εφιστά την προσοχή: «Αν δούμε ότι θα συνεχίσει αυτό το ισχυρό κύμα ζέστης και την επόμενη εβδομάδα, με την ίδια ένταση, τότε θα έχουμε πραγματικά προβλήματα».

Θα «σπάσει» το θερμόμετρο

Σύμφωνα με την εφιαλτική πρόβλεψη του Meteo, οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας στην Αττική δεν θα πέφτουν κάτω από τους 40 βαθμούς, τους οποίους όμως θα πλησιάζουν και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μάλιστα την Παρασκευή και το Σάββατο το μεσημέρι το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 43 και 44 βαθμούς αντίστοιχα. Στις 9.00 το βράδυ αυτών των ημερών η θερμοκρασία δεν θα πέσει κάτω από τους 38 βαθμούς Κελσίου!

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αύριο και την Πέμπτη η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα κυμανθεί από 37 στα βόρεια ηπειρωτικά έως και 40 βαθμούς στη Θεσσαλία, την Παρασκευή θα κυμανθεί από 38 στα βόρεια ηπειρωτικά ως και 41 βαθμούς στο εσωτερικό της Ηπείρου και 42 στη Θεσσαλία, ενώ το Σάββατο η θερμοκρασία δεν θα πέσει κάτω από τους 40 βαθμούς παρά μόνο στα βόρεια ηπειρωτικά της χώρας και τα νησιά.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 11/7