Μια άµεση και βαθιά «ανάσα», µε τη δροµολόγηση επιπλέον, πλήρως λειτουργικών ασθενοφόρων σε καθηµερινή υπηρεσία µε προσωπικό από την Πυροσβεστική και τις Ενοπλες ∆υνάµεις, ετοιµάζονται να πάρουν τουλάχιστον 53 πολύπαθες περιοχές της χώρας µας, εκ των οποίων οι 22 είναι νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, αλλά και περιοχές της Κρήτης.

Πρόκειται για περιοχές οι οποίες καλύπτονται σήµερα µε µόλις ένα ασθενοφόρο του Εθνικού Κέντρου Αµεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, µια λίαν δυσµενής όσο και επικίνδυνη κατάσταση, η οποία σοβεί τουλάχιστον από το... 2015. Αυτή την κατάσταση επιχειρεί να θεραπεύσει κατεπειγόντως η Πράξη Νοµοθετικού Περιεχοµένου (ΠΝΠ) για το ΕΚΑΒ, η εφαρµογή της οποίας, όπως τόνισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι ανεξάρτητη από τις αναγκαίες προσλήψεις 1.000 πρόσθετων υγειονοµικών για το ΕΚΑΒ, οι οποίες δροµολογούνται ήδη.

Η πολυαναµενόµενη ΠΝΠ, µε την οποία ρυθµίζονται όλες οι λεπτοµέρειες για την ίδρυση και τη λειτουργία µικτών πληρωµάτων για τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, µε τη συνδροµή εξειδικευµένων στελεχών της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων ∆υνάµεων, εξεδόθη τελικά το πρωί της Τετάρτης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι µε µόλις ένα ασθενοφόρο καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο καλύπτονται τουλάχιστον οι εξής ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές: Χίος, Λήµνος, Ικαρία, Σάµος, Κως, Λέρος, Πάρος, Νάξος, Ανδρος, Τήνος, Σύρος, Μύκονος, Ιος, Σαντορίνη, Κάλυµνος, Κάρπαθος, Αταλάντη, Πύλος, Φιλιατρά, Καστοριά, Φλώρινα, ∆ιδυµότειχο, Θάσος, Σητεία, Αγιος Νικόλαος, Ανώγεια, Λιτόχωρο, Πολύγυρος, Κασσάνδρεια, Μουδανιά, Φιλιππιάδα, Παραµυθιά, Ιστιαία, Κύµη, Κάρυστος, Θήβα, Κύθηρα, Φάρσαλα, Ελασσόνα, Σκιάθος, Ακράτα, Καλάβρυτα, Ναύπακτος, Μεσολόγγι, Αµφιλοχία, Πύργος, Αµαλιάδα, Ζαχάρω, Ξυλόκαστρο και Ζάκυνθος...

Επίσης, υπάρχουν περιοχές της χώρας µας, όπως Κέρκυρα, Ρόδος, Κεφαλλονιά, Χανιά, Λευκάδα, Βέροια, Ξάνθη, Κοµοτηνή, Καρπενήσι, Σπάρτη κ.ά., οι οποίες καλύπτονται ακόµα και µε δύο ή περισσότερα των δύο ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ για όλο το εικοσιτετράωρο, αλλά αυτό δεν επαρκεί για τις ανάγκες των εν λόγω περιοχών. Είναι προφανές ότι η εφαρµογή της ΠΝΠ για το ΕΚΑΒ θα δώσει τη δυνατότητα στη διοίκηση του Κέντρου να αναπτύξει άµεσα περισσότερα και επαρκή σε αριθµό ασθενοφόρα σε όλες τις ως άνω περιοχές, µε δραστικά βελτιωµένους χρόνους ανταπόκρισης στα περιστατικά, αρχής γενοµένης από το τρέχον χρονικό διάστηµα του καλοκαιριού, όταν οι σχετικές ανάγκες διογκώνονται µε γεωµετρική πρόοδο σε πολλές από αυτές τις περιοχές.

Στοίχημα

Μετά το πέρας της σύσκεψης, την οποία πραγµατοποίησε την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης µε το σύνολο της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, δήλωσε τα εξής: «Εχουµε αναλάβει όλοι µαζί την ευθύνη να αποκτήσει η χώρα ένα ΕΣΥ αντάξιο των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών και έχουµε έναν εξαιρετικά αναλυτικό οδηγό για όσα θέλουµε να κάνουµε, για να κάνουµε προσλήψεις και να ενισχύσουµε το ΕΣΥ, να το αναµορφώσουµε ριζικά». Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι ο ίδιος θα παρακολουθεί και θα ελέγχει, ανά τακτά χρονικά διαστήµατα, την πορεία του έργου στο υπουργείο Υγείας και συµπλήρωσε ότι οι πολίτες πρέπει να δουν άµεσα το έργο της αναβάθµισης των υπηρεσιών Υγείας, µε τη στήριξη του Ταµείου Ανάκαµψης. «Το στοίχηµα της Υγείας θα το κερδίσουµε όλοι µαζί», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από την πλευρά του, ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι «έχουµε στα χέρια µας τον “µπλε φάκελο”, όπου καταγράφονται οι προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας. Ο πρωθυπουργός µάς έδωσε σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να γίνει στο υπουργείο Υγείας», ενώ συµπλήρωσε ότι στόχος είναι η ισότιµη πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας. «Από τη δική µας πλευρά, υπάρχει δέσµευση να αφοσιωθούµε και να εργαστούµε σκληρά», κατέληξε ο νέος υπουργός Υγείας.

Ράντζα

Την ίδια στιγµή, σύµφωνα µε πολύ καλά πληροφορηµένες πηγές των «Π» και πέρα από την άµεση εφαρµογή της ΠΝΠ για τα µικτά πληρώµατα στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει λάβει, µεταξύ άλλων, σαφή εντολή από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειµένου το υπουργείο Υγείας να καταστρώσει ένα νέο σχέδιο για την οριστική εξάλειψη του φαινοµένου της ανάπτυξης ράντζων στους διαδρόµους των µεγάλων νοσοκοµείων του ΕΣΥ του λεκανοπεδίου. Σύµφωνα πάντα µε τις ίδιες πληροφορίες των «Π», µε έναν νέο τρόπο αξιολόγησης και αξιοποίησης της δυναµικότητας, αλλά και της πληρότητας των µεγάλων νοσοκοµείων του ΕΣΥ του λεκανοπεδίου αναµένεται από τον ερχόµενο Σεπτέµβριο η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αντιµετωπίσει από την αρχή το φαινόµενο της ανάπτυξης δεκάδων ράντζων κατά τη διάρκεια της γενικής εφηµερίας των νοσοκοµείων του ΕΣΥ της Αττικής.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 8/7