Προς την κορύφωσή του οδεύει ο καύσωνας «Κλέων» και αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να δούμε τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει μέχρι και τους 44 βαθμούς Κελσίου και σταδιακή υποχώρηση θα έρθει από το προσεχές Σάββατο, όπως προβλέπει το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε τη Δευτέρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο για τον καύσωνα «Κλέωνα», η ζέστη θα διατηρηθεί μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, με τιμές στα ηπειρωτικά περί τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Πιο αναλυτικά:

- Την Παρασκευή (14-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου,

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 43 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 και πιθανόν τους 44 βαθμούς Κελσίου,

γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 30 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο (15-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν λίγο. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 βαθμούς Κελσίου,

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου,

γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή (16-7-2023) και τη Δευτέρα (17-7-2023) προβλέπεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς και την Κυριακή στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου,

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και την Κυριακή στη Στερεά και τη Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου,

γ. στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και την Κυριακή στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας για το διήμερο αυτό θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς και την Κυριακή κατά τόπους περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Εκρηκτικό «κοκτέιλ» με 44άρια και 6 μποφόρ

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Δημήτρη Ζιακόπουλο, αύριο, Παρασκευή, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται από 41 έως 44 βαθμούς, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές κατευθύνσεις με εντάσεις έως και 5-6 μποφόρ. Το Σάββατο και την Κυριακή αναμένεται να πέσει λίγο η θερμοκρασία, με την ένταση των ανέμων όμως να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και να αυξάνεται σταδιακά. Από Δευτέρα έως Τετάρτη, η ένταση των ανέμων θα ενισχυθεί σημαντικά και ενδέχεται οι ρίπες να φθάνουν μέχρι τα 8 μποφόρ. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, γύρω στους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων έχουν ενημερωθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα. Όπως τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνέντευξή του, «την επόμενη εβδομάδα, εκτός από τον καύσωνα, θα ανέβει και η ένταση των ανέμων, που σημαίνει ότι ξηραίνεται η κατώτερη ατμόσφαιρα, ξεραίνονται τα φυτά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επικίνδυνες συνθήκες για εκδήλωση πυρκαγιάς» είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε: «Πρέπει όλοι να προσέχουμε, όλοι να τηρούμε τους κανόνες. Βεβαίως το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ενισχυθεί, και τα πτητικά του μέσα επίσης, ενώ έχει εκπονηθεί συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο. Με τη συμβολή όλων, θα κάνουμε την προσπάθειά μας, η οποία πρέπει να είναι εθνική, προκειμένου να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή που είναι πάνω απ’ όλα». Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε επίσης στον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών, επισημαίνοντας ότι «δεν νοείται αμέλεια αυτές τις μέρες, όταν όλοι γνωρίζουν τι καύσωνας έρχεται στη χώρα. Κάπνισμα μελισσιών, μπάρμπεκιου και καύσεις. Τα πρόστιμα θα αυστηροποιηθούν, έχω ζητήσει από την υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου να φέρει σχετική πρόταση». Ο υπουργός υπογράμμισε πως «την επόμενη εβδομάδα, εκτός από τον καύσωνα, θα ανέβει και η ένταση των ανέμων, που σημαίνει ότι ξηραίνεται η κατώτερη ατμόσφαιρα, ξεραίνονται τα φυτά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επικίνδυνες συνθήκες για εκδήλωση πυρκαγιάς» και πρόσθεσε ότι «πρέπει όλοι να προσέχουμε, όλοι να τηρούμε τους κανόνες. Βεβαίως το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ενισχυθεί, και τα πτητικά του μέσα επίσης, ενώ έχει εκπονηθεί συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο. Με τη συμβολή όλων, θα κάνουμε την προσπάθειά μας, η οποία πρέπει να είναι εθνική, προκειμένου να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή που είναι πάνω απ’ όλα».

Τι θα είναι κλειστό την Παρασκευή λόγω των εκτάκτων μέτρων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα


Ο καύσωνας «Κλέων» δημιούργησε ανάγκη από τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν για το Δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, αύριο Παρασκευή 14/4 για να προφυλαχθούν οι πολίτες. 


Αναστολή λειτουργίας υποθηκοφυλακείων

Την αναστολή της λειτουργίας των έμμισθων Υποθηκοφυλακείων της χώρας αύριο Παρασκευή (13/7), λόγω του καύσωνα, προβλέπει απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Γιώργου Φλωρίδη.

Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται οι παραγραφές και οι έγγραπτες πράξεις για τις οποίες συντρέχει νόμιμη προθεσμία προς εγγραφή.

Όσον αφορά στα άμισθα/μη άμισθα Υποθηκοφυλακεία της χώρας ο Υπουργός Δικαιοσύνης συνέστησε όπως οι Προϊστάμενοι των εν λόγω υπηρεσιών να μεριμνήσουν για την εφαρμογή του σχετικού μέτρου ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και με ενημέρωση του κοινού προς αποφυγή ταλαιπωρίας των πολιτών.

-Αναβάλλονται οι εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης
-Αναβάλλονται οι εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης, που είχαν προγραμματιστεί για αύριο, Παρασκευή 14 Ιουλίου, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής, λόγω του καύσωνα Κλέων.

Η αναβολή των εξετάσεων για το δίπλωμα οδήγησης αποφασίστηκε από τη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση την οποία υπογράφει ο Αρμόδιος Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Σπ. Ευσταθόπουλος, «οι υποψήφιοι, που είχαν προγραμματισθεί να εξεταστούν αύριο Παρασκευή 14 Ιουλίου, μπορούν να επαναπρογραμματίσουν την εξέταση τους τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με τις δυνατότητες των υπηρεσιών».

Delivery μέχρι να δείξει το θερμόμετρο 40 βαθμούς κελσίου

«Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω μόνο του», τονίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης σε tweet του για την απόφαση του υπουργείου Εργασίας να μην σταματήσουν οι υπηρεσίες delivery το διάστημα 12 το μεσημέρι με 5 το απόγευμα λόγω του καύσωνα Κλέων που πλήττει τη χώρα μας με ακραίες θερμοκρασίες.

Ειδικότερα, ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε ως «στοιχειώδες μέτρο προφύλαξης στις πιο δύσκολες ώρες του καύσωνα» την παύση των υπηρεσιών delivery, τη στιγμή που ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

«Οφείλουμε να προστατεύσουμε την υγεία και αυτών των εργαζομένων και αν και κάποιοι θα ξεβολευτούμε λίγο από την στέρηση των υπηρεσιών τους, πιστεύω ότι όλοι μας συμφωνούμε με αυτό το στοιχειώδες μέτρο προφύλαξης στις πιο δύσκολες ώρες του καύσωνα. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω μόνο του» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Γεωργιάδης.

Τα έκτακτα μέτρα του υπουργείου Εργασίας λόγω καύσωνα

Στο πλαίσιο των μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε:

– Την υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00. Αφορά εκτός από τις υπηρεσίες delivery και τις χειρωνακτικές εργασίες σε εξωτερικό χώρο.
– Την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου
– Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης τους από την εργασία
– Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων
– Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας