Σοκαριστικές είναι οι εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τη φωτιά που μαίνεται για 7η μέρα στη Ρόδο.

Την ώρα που η επιχείρηση της Πυροσβεστικής είναι σε πλήρη εξέλιξη, μία φωτογραφία κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες και δείχνει ένα ελάφι να έχει φτάσει στην αυλή σπιτιού, ψάχνοντας για νερό και φαγητό.

Τη φωτογραφία ανέβασε στο Facebook η Μάρω Χατζημανέττα και γράφει στη λεζάντα: «Παιδιά, SOS, όσοι μένετε Ρόδο Αφάντου και γύρω περιοχές έχουν εμφανιστεί τα ελάφια ψάχνοντας για τροφή και νερό, βάλτε όλοι έξω από τα σπίτια σας καρότα, μήλα και άφθονο νερό να βρίσκουν, είναι πεινασμένα και φοβισμένα, η φωτογραφία είναι από Αφάντου σήμερα τα ξημερώματα, ας τα βοηθήσουμε όσα απέμειναν».


Το ελάφι, σύμβολο της Ρόδου

Πλατόνι είναι η ονομασία του και είναι το πασίγνωστο σε όλο τον κόσμο ελαφάκι, σύμβολο του κοσμοπολίτικου νησιού της Ρόδου.

Στην είσοδο του παλιού λιμανιού στο Μανδράκι, πάνω σε δύο στήλες, στέκονται εκεί αγέρωχα, ατενίζοντας τη θάλασσα, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό, ιστορικά σύμβολα της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

Κομμάτι του φυσικού πλούτου της Ρόδου, το μικρόσωμο ελάφι (Dama dama), είναι το μεγαλύτερο θηλαστικό που ζει ελεύθερο στο νησί. Λέγεται ότι το έφεραν στο νησί οι Ιωαννίτες ιππότες ή ότι το εισήγαγαν οι Ιταλοί σαν θηρεύσιμο είδος. Πρέπει όμως η παρουσία του στο νησί να είναι ακόμα παλαιότερη και αυτό το μαρτυρούν οστεολογικά ευρήματα σε νεολιθικό οικισμό, όπως και αναπαραστάσεις σε αγγεία του 7ου π.χ αιώνα.

Το πλατόνι είναι πολύ όμορφο, με μεγάλα μάτια, μηρυκαστικό, θηλαστικό, με τέλειες αναλογίες στο σώμα του, μαλακό τρίχωμα και με τις χαρακτηριστικές άσπρες βούλες στη ράχη του. Τα αρσενικά τα στολίζουν πολύ όμορφα και συμμετρικά παλαμοειδή κέρατα. Ζουν ελεύθερα σε αμιγή δάση του νησιού, όπως και σε τόπους με χαμηλή βλάστηση από σχίνα, κουμαριές, πουρνάρια, πάντα όμως κοντά σε νερό. Εκτός από τα ελεύθερα, υπάρχουν και ελάφια που ζουν σε περιφραγμένους χώρους στο νησί, όπως και μερικά έχουν μεταφερθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας σε ζωολογικούς κήπους και πάρκα.

Οι κάτοικοι της Ρόδου αγαπούν και φροντίζουν για την επιβίωση των ελαφιών, όμως η λαθροθηρία, οι πυρκαγιές που έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος των δασών του νησιού, όπως και η μόλυνση των πηγών του νερού από φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στη γεωργική παραγωγή αποτελούν τις σημαντικότερες αιτίες για τη μείωση του πληθυσμού τους.