Μπορεί το καλοκαίρι να έχει υψηλές θερμοκρασίες και να αποζητούν όλοι τη δροσιά της θάλασσας, αλλά υπάρχουν και παγίδες και οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους που κρύβόνται, πέρα από τον πνιγμό.

Ένα τσίμπημα τσούχτρας ή μέδουσας μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες παρενέργειες στον οργανισμό, αλλά και αφόρητους πόνους. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα είναι απαραίτητη η μεταφορά σε κέντρο υγείας.

Παρόμοιο και το τσίμπημα από θαλάσσια ανεμώνη, με τα σημάδια και τους πόνους να είναι αβάσταχτοι.

Η θαλάσσια ανεμώνη είναι ένα σαρκοφάγο ζώο και όχι φυτό, όπως και η μέδουσα. Ζει στα ρηχά νερά, στα βράχια, την άμμο ή τη λάσπη. Μάλιστα, ένα τσίμπημα από θαλάσσια ανεμώνη μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Μέδουσες, τσούχτρες και δράκαινες είναι ο πονοκέφαλος των γονιών κατά τις καλοκαιρινές διακοπές, καθώς το τσίμπημά τους ταλαιπωρεί ιδιαιτέρως τα μικρά παιδιά και σε κάποιες περιπτώσεις η ιατρική βοήθεια κρίνεται αναγκαία.

Σε περίπτωση που το παιδί δεχθεί τσίμπημα από μέδουσα θα πρέπει να:

· Απομακρύνουμε τα πλοκάμια με πλαστική κάρτα χωρίς τρίψιμο,

· ∆εν πιάνουμε τα πλοκάμια με γυμνά χέρια αλλά με γάντια,

· Ρίχνουμε στο ερεθισμένο δέρμα άφθονο θαλασσινό νερό,

· Καλύπτουμε το ερεθισμένο δέρμα με αλκοολούχο διάλυμα (π.χ. οινόπνευμα, ξύδι).

Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα αν το παιδί δεχθεί επίθεση από δράκαινα, καθώς είναι δηλητηριώδης και προκαλεί έντονους πόνους.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι αρχικά θα πρέπει να ηρεμήσουμε το παιδί προκειμένου να μπορέσουμε να του προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες.

Βυθίζουμε το προσβεβλημένο μέλος σε ζεστό νερό για να αδρανοποιηθεί η τοξίνη και μεταφέρουμε το παιδί σε Κέντρο Υγείας.

Οι γονείς θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους τα απαραίτητα για τις πρώτες βοήθειες επισημαίνουν οι ειδικοί.