Ολοένα και μεγαλύτερη έκταση παίρνει το «κίνημα της πετσέτας» σε όλη τη χώρα, μετά από κινητοποιήσεις πολιτών που απαιτούν εφαρμογή του νόμου για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.

«Γουρούνες» σαρώνουν την παραλία

Στο οδοιπορικό του MEGA στην παραλία Φαλάσσαρνας στην Κρήτη, καταγράφονται εικόνες με «γουρούνες» να οργώνουν την αμμουδιά για τις παραγγελίες των πελατών στα beach bar αλλά και τις παράνομες ξαπλώστρες.

Σημειώνεται πως η περιοχή έχει χαρακτηριστεί NATURA από το 2000, καθώς εκεί έχουν καταγραφεί να γεννιούνται δεκάδες χελωνάκια καρέτα – καρέτα.

Το MEGA επικοινώνησε με τον ιδιοκτήτη του beach bar που χρησιμοποιεί τις «γουρούνες», Γιώργο Κανατάκη. Όπως υποστηρίζει, η χρήση των οχημάτων γίνεται σε συγκεκριμένη ζώνη της παραλίας, που δεν είναι NATURA.

«Τα πεντακόσια μέτρα που σου δίνει η κτηματική φθάνει για να καλύψεις τόσο κόσμο που έρχεται εδώ; Δεν είναι NATURA η άμμος, το σημείο που πάω, NATURA είναι πίσω. Εμείς εκεί πέρα που είμαστε περνάμε από ένα, συγκεκριμένο διάδρομο και οι ‘γουρούνες’ είναι εργαλείο δουλειάς».

Οι επαγγελματίες της περιοχής καταγγέλλουν ότι οι άδειες από τον δήμο αργούν να δοθούν, παρόλο που οι ίδιοι είχαν κάνει αιτήσεις ήδη από τον Απρίλιο.

«Ο δήμος ισχυρίζεται ότι είχε ενημερώσει την κτηματική ότι δεν είχε υπαλλήλους να προωθήσει τα έγγραφα και ότι θα παίρναν τα λεφτά τους αργότερα. Μεταξύ τους υπάρχει το θέμα».

«Ο δήμος πήρε άδειες. Έχουμε κάνει τώρα όλοι αγωγή στον δήμο και στην κτηματική που του έδωσε άδεια και οι υπόλοιποι δεκαεπτά είμαστε στον αέρα και μπορεί ο οποιοσδήποτε να μας κάνει ό,τι θέλει», συμπληρώνει ο κ. Κανατάκης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κυσσάμου, Γιώργος Μυλωνάκης, τονίζει:

«Εμείς δεν πήραμε την άδεια από τον δήμο που θα μπορούσαμε να την πάρουμε, την πήραμε και εμείς από την κτηματική υπηρεσία. Πολλαπλές οι διαδικασίες για έκδοση αδειών. Μεταφέρεται στην κτηματική και η κτηματική με τον ίδιο τρόπο, λίγοι, δεν έχει προσωπικό, οπότε καταλαβαίνετε ότι παντού υπάρχουν δυσκολίες».

Την ίδια ώρα, η πρωτοβουλία πολιτών για τη Φαλάσαρνα καταγγέλλει ότι την ώρα που επιτρέπεται η κατάληψη του 30% της παραλίας, οι επιχειρηματίες έχουν τοποθετήσει ξαπλώστρες και ομπρέλες στο μεγαλύτερο κομμάτι του αιγιαλού.

Χαλκιδική

Παρόμοια εικόνα και στη Χαλκιδική, με τους πολίτες που θέλουν να βάλουν την πετσέτα τους σε κάποια παραλία, να είναι στο ίδιο έργο θεατές.

«Με τις ομπρέλες γίνεται πανικός και βεβαίως σε όλο το μήκος δεν υπάρχει καθόλου θέση για λουόμενους», καταγγέλλουν.

Πολλές παραλίες της Χαλκιδικής είναι κατειλημμένες από ξαπλώστρες και ομπρέλες, με απειροελάχιστο ελεύθερο χώρο για τους λουόμενους.

Χαρακτηριστική περίπτωση η Τηγανιά. Οι ξαπλώστρες βρίσκονται ακόμη και πάνω στα βράχια και μέσα στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τις δημοτικές Αρχές, στην κτηματική υπηρεσία δουλεύουν μόνο τρία άτομα οπότε είναι αδύνατο να ελέγξουν όλο τον νομό. Οι δήμοι δε διαθέτουν δημοτική αστυνομία για προληπτικούς ελέγχους, ενώ η ΕΛ.ΑΣ παρεμβαίνει μόνο μετά από καταγγελίες.

Κουρούτα Αμαλιάδας

Την ίδια στιγμή, το «κίνημα της πετσέτας» έχει φέρει στο προσκήνιο και εικόνες από ένα beach bar στην Κουρούτα που διάλεξε να τοποθετήσει μπαρόκ πολυθρόνες σε λευκό χρώμα πάνω στην αμμουδιά, σχεδόν μέσα στη θάλασσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολυθρόνες υπάρχουν στο σημείο εδώ και δύο χρόνια, ενώ υπήρξαν αντιδράσεις και καταγγελίες.


Συλλήψεις σε Ζάκυνθο & Κέρκυρα

Οι εκτεταμένοι έλεγχοι αλλά και η επέμβαση των πολιτών, έφεραν πρόστιμα και συλλήψεις σε επιχειρήσεις που παρανομούν.

Συγκεκριμένα, το διάστημα από 4 – 6 Αυγούστου σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κεφαλλονιά σχηματίστηκαν πέντε δικογραφίες για επιχειρήσεις που δεν είχαν άδειες για ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν, ενώ επιβλήθηκαν και διοικητικά πρόστιμα.