Τα ελληνικά πανεπιστήµια αποκτούν νέες, υπερσύγχρονες φοιτητικές εστίες, προκειµένου να δοθεί οριστική λύση στο πρόβληµα της στέγασης των φοιτητών. Το κυβερνητικό πρόγραµµα φιλοδοξεί παράλληλα να βάλει τέλος στο χάος που επικρατεί σε πολλές φοιτητικές εστίες, µε υπενοικιάσεις και εικόνες µε σπασµένα τζάµια και φθαρµένους τοίχους. Ηδη, σύµφωνα µε το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Οικονοµίας, στη Θράκη, την Κρήτη, τη Θεσσαλία και στο Πανεπιστήµιο ∆υτικής Μακεδονίας υλοποιούνται προγράµµατα µέσω Σ∆ΙΤ για την ανέγερση νέων κτιριακών συγκροτηµάτων σε εγκαταστάσεις πολλών στρεµµάτων µε µεγάλα campus, ευρύχωρες βιβλιοθήκες, συνεδριακά κέντρα και άνετα αµφιθέατρα και εργαστήρια, προκειµένου να φιλοξενήσουν τους φοιτητές.

Οπως αναφέρει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου Παιδείας, Οδυσσέας Ζώρας, «για αρχή ετοιµάζονται 8.500 κλίνες σε όλη τη χώρα. Τα πανεπιστήµια πρέπει να έχουν υποδοµές, καθώς βασικός άξονάς τους είναι οι φοιτητές, που πρέπει να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση, και το υπουργείο Παιδείας κινείται προς αυτή την κατεύθυνση». Σύµφωνα µε τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Νίκο Παπαθανάση, «εντός της επόµενης τετραετίας αναµένεται η λειτουργία πολλών έργων, όπως ενδεικτικά τα Σ∆ΙΤ φοιτητικών εστιών, που θα προσφέρουν στην περιφέρεια ποιοτική στέγη, στηρίζοντας νέα παιδιά που σπουδάζουν εκεί».

Νίκος Παπαθανάσης: Εντός της επόµενης τετραετίας αναµένεται η λειτουργία πολλών έργων


Τα έργα θα χρηµατοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), που ενέκρινε την πρόταση χρηµατοδότησης έργων ύψους 190 εκατ. ευρώ, τα οποία προωθούνται µε Σύµπραξη ∆ηµοσίου και Ιδιωτικού Τοµέα (Σ∆ΙΤ). Τα υπόλοιπα κεφάλαια που απαιτούνται θα προέλθουν από τους ιδιώτες αναδόχους. Το Πανεπιστήµιο ∆υτικής Μακεδονίας φιλοξενεί περισσότερους από 15.000 ενεργούς φοιτητές.

Οπως λέει στα «Π» ο πρύτανης του πανεπιστηµίου, Θεόδωρος Θεοδουλίδης, «το πανεπιστήµιο εκτείνεται σε εγκαταστάσεις σε πέντε πόλεις - στην Κοζάνη, τη Φλώρινα, τα Γρεβενά, την Καστοριά και την Πτολεµαΐδα. Το νέο έργο για τη φοιτητική εστία αφορά σε 750 κλίνες και συνεδριακό κέντρο».

89
Το εγκεκριµένο συνολικό πρόγραµµα νέων κτιριακών έργων, συνολικού προϋπολογισµού 67,5 εκατ. ευρώ, αποτελεί προτεραιότητα της στρατηγικής ανάπτυξης του Πανεπιστηµίου ∆υτικής Μακεδονίας. Ο πρύτανης αναφέρθηκε στο υπερσύγχρονο campus, µε κτίρια που θα στεγάσουν τις υπηρεσίες του πανεπιστηµίου. Η πανεπιστηµιούπολη του Πανεπιστηµίου ∆υτικής Μακεδονίας έχει εγκαταστάσεις 20 στρεµµάτων σε µια έκταση 900 στρεµµάτων, ενώ τα εγκαίνια έγιναν τον περασµένο Φεβρουάριο, παρουσία του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη.

Τι αφορούν οι πρώτες εγκρίσεις 

Οι πρώτες εγκρίσεις αφορούν σε εγκαταστάσεις φοιτητικών εστιών του Πανεπιστηµίου Κρήτης στο Ηράκλειο και το Ρέθυµνο. Βασικό αντικείµενο του έργου είναι ο εκσυγχρονισµός, η βελτίωση και η αύξηση των διαθέσιµων υποδοµών, εστιάζοντας κυρίως στη στέγαση και σίτιση των φοιτητών και των δύο πόλεων. Προβλέπεται επίσης ολοκλήρωση του υφιστάµενου αµφιθεάτρου της πανεπιστηµιούπολης του Ρεθύµνου (η διάρκεια της σύµβασης είναι 30 έτη). Ο προϋπολογισµός του έργου ανέρχεται σε 206.600.000 ευρώ. Επίσης, φοιτητικές εστίες και άλλες εκπαιδευτικές και ερευνητικές υποδοµές έχουν εγκριθεί για το ∆ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης, µε προϋπολογισµό έργου 105.400.000 ευρώ, όπως επίσης και εγκαταστάσεις φοιτητικών εστιών και άλλων εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας σε Βόλο και Λαµία. Τα συγκεκριµένα έργα εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλέγµα προγραµµάτων Σ∆ΙΤ για την πολύπλευρη αναβάθµιση ελληνικών πανεπιστηµιακών ιδρυµάτων, συνολικού προϋπολογισµού 445 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η πρωτοβουλία για τη δηµιουργία φοιτητικών εστιών µέσω Σ∆ΙΤ ανήκει στα πανεπιστήµια, ενώ η διαδικασία αφορά σε τρεις διαγωνισµούς Σ∆ΙΤ για τη δηµιουργία φοιτητικών εστιών και εκπαιδευτικών υποδοµών σε Κρήτη, Θεσσαλία και Θράκη.

Φοιτητική εστία µε πισίνα, γυµναστήριο και campus προγραµµατίζεται και στα Ανω Λιόσια για το Πανεπιστήµιο ∆υτικής Αττικής, σε µια έκταση 250 στρεµµάτων, δίπλα στον προαστιακό σταθµό των Ανω Λιοσίων. Οι νέοι, σύγχρονοι χώροι διαβίωσης που θα δηµιουργηθούν θα παρέχουν τη δυνατότητα σε φοιτητές από οικογένειες µε χαµηλά εισοδήµατα να αποκτήσουν πρόσβαση στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση, µειώνοντας το κόστος διαβίωσης.

Σηµειώνεται ότι περί τους 10.000 είναι οι φοιτητές που µένουν στις 25 φοιτητικές εστίες, αριθµός που αυξάνεται, καθώς αρκετοί διαµένουν σε ξενοδοχεία που µισθώνονται από κάποια Ιδρύµατα λόγω έλλειψης φοιτητικών εστιών.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 5/8