Χανιά – Υπόθεση εμπορίας βρεφών: Ζευγάρι που είχε αποκλειστεί από τη διαδικασία υιοθεσίας απέκτησε μωρό με μια απλή εξουσιοδότηση
Όλα ξεκίνησαν όταν στο Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης έφθασε μία πληροφορία που ανέφερε ότι σε κάποια σπίτια στα Χανιά είχαν εγκατασταθεί πολλές εγκυμονούσες γυναίκες
Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την υπόθεση εμπορίας βρεφών που εμπλέκει κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά.
«Είμαστε στην αρχή μιας τεράστιας έρευνας…»
«Είμαστε στην αρχή μιας τεράστιας έρευνας…», υπογραμμίζουν αστυνομικοί κύκλοι στο cretalive σχετικά με την υπόθεση στο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά και κάνουν λόγο για μια πρωτοφανή –για τα ελληνικά δεδομένα– υπόθεση.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Αστυνομία έχει συλλέξει αρχεία σε βάθος δεκαετίας, ενώ όλα ξεκίνησαν όταν στο Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης έφθασε μία πληροφορία που ανέφερε ότι σε κάποια σπίτια στα Χανιά είχαν εγκατασταθεί πολλές εγκυμονούσες γυναίκες. Από αυτή την πληροφορία άρχισε σιγά σιγά να ξετυλίγεται το κουβάρι αυτής της πολυσύνθετης υπόθεσης.
Περίπου 30 αλλοδαπές γυναίκες, από χώρες των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης, εντοπίστηκαν σε τέτοια σπίτια. Οι περισσότερες είναι σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης. Αυτές οι γυναίκες είναι υπό επιτήρηση. Ο εισαγγελέας αναμένεται να αποφανθεί αν θα χαρακτηριστούν θύματα εμπορίας ανθρώπων ώστε να τεθούν υπό την προστασία του νόμου και έτσι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση των παροχών που προσφέρει η ΜΚΟ Α21, με τη φιλοξενία τους σε δομές, στις οποίες είναι εξασφαλισμένη η διατροφή τους και η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Για κάθε μετακίνησή τους, ωστόσο, θα πρέπει να ενημερώνεται ο εισαγγελέας.
Εξετάζεται υπόθεση παράνομης υιοθεσίας
Στο μεταξύ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται, υπάρχει ακόμα μία ύποπτη περίπτωση παράνομης υιοθεσίας. Το βρέφος ζει από το 2022 στο σπίτι ζευγαριού σε πόλη της βορείου Ελλάδος, το οποίο φέρεται να είχε απορριφθεί από τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες. Είχε δηλαδή κριθεί ως ακατάλληλο για υιοθεσία.
Ωστόσο, το ζευγάρι φέρεται να απέκτησε μωρό μόνο με μια απλή εξουσιοδότηση από τη φερόμενη βιολογική μητέρα του βρέφους.
Τέλος, σημειώνεται πως το ελεγχόμενο Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής συνεχίζει να λειτουργεί με την άδεια της αρμόδιας Αρχής, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη ιατρικές διαδικασίες και πράξεις που εμφανίζονται απόλυτα νόμιμες. Εξάλλου, η δικογραφία δεν αφορά στο σύνολο του προσωπικού του Κέντρου, καθώς υπάρχουν γιατροί, εργαζόμενοι στο Κέντρο για τους οποίους η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο.