Παράνομες υιοθεσίες στα Χανιά: Ζευγάρια διεκδικούν τα τέσσερα βρέφη - Γεννήθηκαν από παρένθετες μητέρες - Έρευνα και για εμπόριο ωαρίων
Ερευνάται και το εμπόριο ωαρίων όχι μόνο από τις δότριες που είχαν «στρατολογηθεί», αλλά ακόμα και από γυναίκες-πελάτισσες που ήθελαν να γίνουν μητέρες
Σενάρια που θυμίζουν ταινία επιστημονικής φαντασίας ή θρίλερ εξετάζουν οι αστυνομικοί που ερευνούν το κύκλωμα εμπορίας βρεφών και παράνομων υιοθεσιών που εξαρθρώθηκε στα Χανιά.
Εμπόριο ωαρίων
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αρχές ερευνούν πλέον το ενδεχόμενο το φημισμένο Κέντρο Γονιμότητας των Χανίων -τα διευθυντικά στελέχη του οποίου βρίσκονται ήδη στη φυλακή- να προχωρούσε σε εμπόριο ωαρίων όχι μόνο από τις δότριες που είχε «στρατολογήσει», αλλά ακόμα και από γυναίκες-πελάτισσες που ήθελαν να γίνουν μητέρες και είχαν ζητήσει τη βοήθεια της συγκεκριμένης μονάδας.Η Αστυνομία διεξάγει έρευνα σχετικά με την ποσότητα των ωαρίων που έχει αφαιρεθεί από τις γυναίκες που απευθύνθηκαν στο κέντρο για να αποκτήσουν ένα παιδί, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κρύβεται και πίσω από κύκλωμα εμπορίας ωαρίων.
Τέσσερα βρέφη
Στο μεταξύ, η αγωνία των ζευγαριών που περίμεναν να γεννηθούν τα παιδιά τους από παρένθετες μητέρες που συνεργάζονταν με το Κέντρο Γονιμότητας κορυφώνεται μετά την πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με την οποία τη Δευτέρα νεαρή Γεωργιανή έφερε στον κόσμο δίδυμα στη Μαιευτική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων. Συνολικά τέσσερα βρέφη βρίσκονται πλέον στην κλινική και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γεννηθεί κι ένα πέμπτο, με τους γονείς να ζουν σε καθεστώς αβεβαιότητας.
Όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, ήδη στα Χανιά έχουν φτάσει ζευγάρια από χώρες του εξωτερικού που ζητούν να υποβληθούν σε τεστ DΝΑ, προκειμένου να διαπιστώσουν αν κάποιο από τα νεογέννητα είναι το δικό τους παιδί.
Τα ζευγάρια ζητούν από τον εισαγγελέα να δώσει την άδεια να έρθουν σε επαφή με τα νεογέννητα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, υποστηρίζουν ότι έχουν στα χέρια τους στοιχεία για τις παρένθετες μητέρες που θα κυοφορούσαν τα δικά τους παιδιά.
Όπως έγινε γνωστό, για μία τουλάχιστον περίπτωση έχει ήδη δοθεί το «πράσινο φως» προκειμένου να προχωρήσει η εξέταση DNA σε γονείς, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας σε ανάλογο τεστ θα υποβληθεί άλλο ένα ζευγάρι, που φέρεται να υποστηρίζει ότι τα δίδυμα είναι βιολογικά του παιδιά.
O αστυνομικός αναλυτής Σταύρος Μπαλάσκας αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μετά την αποκάλυψη του modus operandi της μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, καθώς και τις συλλήψεις που ακολούθησαν.
«Πέραν όλων των άλλων που έχουν προκύψει, ποιανού είναι τα παιδιά; Ποιος είναι ο φυσικός πατέρας, ποια είναι η φυσική μητέρα; Τέσσερα είναι μέχρι τώρα, αλλά θα πάμε και πιο πίσω, με άλλο βιολογικό υλικό που υπάρχει στην ΕΛ.ΑΣ. και γίνεται η ταυτοποίηση. Να δούμε ποιος εξαπατήθηκε, ποιος είναι αυτός που πρέπει να παραλάβει τα παιδιά του και για ποιους τελικά γεννούσαν αυτές οι μητέρες», ανέφερε ο κ. Μπαλάσκας.
Υπήρξα παρένθετη μητέρα για 18.000 ευρώ
Την εμπειρία της στο συγκεκριμένο Κέντρο Γονιμότητας των Χανίων αποκάλυψε μια 36χρονη Γεωργιανή, που πριν από δύο χρόνια έγινε παρένθετη μητέρα εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων. Θέλοντας να κρατήσει την ανωνυμία της, η «Άννα» ανέφερε ότι έζησε σε τρία από τα δεκατέσσερα σπίτια που ανήκαν στα προφυλακισμένα πλέον διευθυντικά στελέχη του κέντρου. Όπως είπε, γνώρισε παρένθετες μητέρες που έφτασαν να υποστούν ακόμα και δέκα εμβρυομεταφορές μέχρι να καταφέρουν να μείνουν έγκυες.
«Ήρθα σε επαφή με μια γυναίκα από τη Γεωργία μέσω ίντερνετ. Εκείνη με έφερε σε επαφή και με την κλινική των Χανίων. Ύστερα από αρκετή σκέψη αποφάσισα να έρθω στην Ελλάδα, με την κλινική να αναλαμβάνει τα έξοδα για το ταξίδι μου μέχρι τα Χανιά», είπε μιλώντας στο flashnews.gr. Όπως είπε, υποβλήθηκε σε εξετάσεις τόσο σε κλινική της Γεωργίας όσο και μετά την άφιξή της στα Χανιά.
«Εκείνη την περίοδο ήμουν 34 χρόνων, ενώ οι νεότερες κοπέλες που γνώρισα μέσω της κλινικής (παρένθετες και δότριες ωαρίων) ήταν 24 με 25 χρόνων. Η αμοιβή που θα λάμβανα θα ήταν 18.000 ευρώ για όλο το χρονικό διάστημα παραμονής μου, ποσό από το οποίο κάθε μήνα θα έπαιρνα 200 ευρώ για τα προσωπικά μου έξοδα και το φαγητό μου. Συνολικά, στο τέλος θα έπαιρνα τα υπόλοιπα 15.000 ευρώ. Αν είχαμε ανάγκη από περισσότερα χρήματα κατά τη διάρκεια της διαμονής μας, μας έδιναν το ποσό που ζητούσαμε, το οποίο και αφαιρούσαν από την πληρωμή που θα λαμβάναμε στο τέλος», είπε και πρόσθεσε: «Πριν καν ξεκινήσει η κύησή μου, είχα προετοιμαστεί ψυχολογικά ότι το παιδί αυτό δεν θα είναι δικό μου. Υπενθύμιζα στον εαυτό μου ότι θα βοηθήσω άλλους ανθρώπους να φτιάξουν τη δική τους οικογένεια. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για όλες τις παρένθετες μητέρες. Πολλές από τις κοπέλες με τις οποίες συγκατοικούσα δεν ήταν έτοιμες ψυχολογικά γι’ αυτή την εμπειρία, ενώ αρκετές από αυτές αντιμετώπιζαν συμπτώματα κατάθλιψης. Γενικότερα, οι συνθήκες συμβίωσης δεν ήταν ευχάριστες, καθώς η φορτισμένη ατμόσφαιρα δημιουργούσε εντάσεις μεταξύ μας. […] Αυτό το γεγονός αποτέλεσε και αιτία να αλλάξω σπίτι».
Η «Άννα» μίλησε για τον υπερβολικό έλεγχο που της ασκούσε η Γεωργιανή που την είχε φέρει στην Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, οι παρένθετες μητέρες έπρεπε να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες, όπως απαγόρευση επισκέψεων ή επιστροφή στο σπίτι πριν από τις δέκα το βράδυ.
Ερωτηθείσα για τις ιατρικές διαδικασίες στις οποίες υποβλήθηκε ώστε να μείνει έγκυος, η «Άννα» παραδέχεται ότι «υποβαλλόμασταν συχνά σε διαδικασία εμβρυομεταφοράς για να μείνουμε έγκυες, συνήθως 3-4 φορές η κάθε παρένθετη, ωστόσο γνώρισα μία κοπέλα που χρειάστηκε να περάσει τη διαδικασία δέκα φορές για να κυοφορήσει». Όσον αφορά τη λήψη ωαρίων, δηλώνει ότι «εγώ δεν υποβλήθηκα σε διαδικασία λήψης ωαρίων. Γνωρίζω περιπτώσεις δύο γυναικών, η μία εκ των οποίων υποβλήθηκε δύο φορές στην εν λόγω διαδικασία και η άλλη τέσσερις».
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ontime