Φωτιά σε βυτιοφόρο - Πυροσβεστική: «Δεν κινδύνευσε κανείς – Προτεραιότητα η ασφάλεια του κόσμου»
«Ενεργήσαμε με μοναδικό και αδιαπραγμάτευτο γνώμονα την ασφάλεια των οδηγών και των επιβατών στα ακινητοποιημένα οχήματα», δήλωσε ο κ. Βαρθακογιάννης
«Tηρήσαμε όλα τα μέτρα ασφαλείας. Δεν γλιτώσαμε την ταλαιπωρία του κόσμου», είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαρθακογιάννης, για το αδιανόητο πολύωρο μαρτύριο που υπέστησαν χιλιάδες οδηγοί στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, μένοντας εγκλωβισμένοι για πάνω από 7 ολόκληρες ώρες, ύστερα από τη φωτιά στο βυτιοφόρο.
Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Παρασκευής (18.08.23) και αφότου η ΕΛ.ΑΣ. και η Πυροσβεστική είχαν εκδώσει κοινή ανακοίνωση εξηγώντας τους λόγους του «Γολγοθά» στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου μετά τη φωτιά στο βυτιοφόρο, ο Βασίλης Βαρθακογιάννης τόνισε χαρακτηστικά: «Το βυτιοφόρο μετέφερε 7,2 τόνους υγραέριο και συγκεκριμένα μείγμα κίνησης για οχήματα, δηλαδή μετέφερε επικίνδυνο φορτίο. Η κατάσβεση της πυρκαγιάς ήταν άμεση, διαπιστώθηκε όμως διαφυγή του μείγματος του επικίνδυνου υλικού, γι’ αυτό και κρίθηκε απαραίτητη απαραίτητη η απομάκρυνση του φορτίου».
Όπως είπε, στο σημείο που συνέβη το επικίνδυνο συμβάν ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται από το πρωτόκολλο ενεργειών προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και όλα έγιναν με την παρουσία τεχνικού ασφαλείας.
«Χρησιμοποιήθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα θερμική κάμερα για τον τακτικό έλεγχο της θερμοκρασίας. Διατέθηκε ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος και σύστημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους για την επιτήρηση της διαδικασίας από αέρος, αλλά και για τη λήψη εικόνας από απόσταση προς το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας τηρήθηκαν όλες οι απαραίτητες αποστάσεις. Είχε προηγηθεί γείωση και χρησιμοποιήθηκαν ειδικά εργαλεία», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.«Έπρεπε να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες»
Όπως είπε, σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας για την απομάκρυνση του επικίνδυνου υλικού οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και του ΕΚΑΒ ενήργησαν με μοναδικό και αδιαπραγμάτευτο γνώμονα την ασφάλεια των οδηγών και των επιβατών στα ακινητοποιημένα οχήματα.
«Είναι αυτονόητο ότι ταλαιπωρήθηκαν όσοι είχαν ακινητοποιηθεί. Έπρεπε όμως να ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και θα πρέπει να κρατήσουμε το γεγονός ότι όλα έγιναν χωρίς να παρουσιαστεί η παραμικρή αστοχία», τόνισε.«Μεταλλικά αντικείμενα θα εκτινάσσονταν σε αποστάσεις έως 300 μέτρα»
Ο κ. Βαρθακογιάννης αναφέρθηκε στο θλιβερό περιστατικό που συνέβη το 1999 και τις απώλειες των ανθρώπων που βρίσκονταν σε απόσταση 200 μέτρων όταν ύστερα από πρόσκρουση αυτοκινήτου σε βυτιοφόρο με προπάνιο, το βυτιοφόρο τυλίχθηκε στις φλόγες και η τρομακτική έκρηξη σκόρπισε τον θάνατο.
«Υπήρξε μεγάλη ταλαιπωρία για τους οδηγούς, αλλά η διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς να κινδυνεύσει κανένας», επισήμανε για άλλη μια φορά ο κ. Βαρθακογιάννης.
«Η επέμβαση στην όλη διαδικασία έπρεπε να είναι χειρουργική και σε κάθε λεπτό να ελέγχονται τα πάντα. Ήταν μεγάλη ταλαιπωρία. Δεν έπρεπε όμως σε θέματα ασφάλειας να γίνει καμία έκπτωση», σημείωσε.
Ερωτηθείς τι μπορούσε να προκαλέσει μια πιθανή έκρηξη στο βυτιοφόρο κατά τη διάρκεια της πολύωρης διαδικασίας μετάγγισης του φορτίου, τόνισε ότι «τα πρώτα θύματα θα ήταν όσοι βρίσκονταν πλησίον του οχήματος όπου γινόταν η όλη διαδικασία και στη συνέχεια σίγουρα τα τμήματα, τα μεταλλικά αντικείμενα, οι λαμαρίνες του οχήματος, με βάση την εμπειρία του παρελθόντος, ενδεχομένως να εκτινάσσονται σε αποστάσεις που θα ξεπερνούσαν τα 300 μέτρα. Ας κρατήσουμε το γεγονός ότι όλα πήγαν καλά».