Πυρκαγιές στον Έβρο: «Ασύμμετρη» δολιοφθορά με στρατηγική στόχευση - Σοβαρές υποψίες για υβριδικό πόλεμο στη Θράκη
Η ΕΥΠ και ο ρόλος ξένων πρακτόρων - Ο αντιπερισπασμός των λαθροδιακινητών - Ανεξέλεγκτοι οι Ρομά στον Ασπρόπυργο
Σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκεται η κυβέρνηση, επιχειρώντας να ενεργοποιήσει ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πύρινο κλοιό που κατέκαψε μέσα σε 3 μέρες περισσότερα από 435.000 στρέμματα, καταστρέφοντας οικίες, επαγγελματικές και αγροτικές εγκαταστάσεις, καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις.
Με εντολή του πρωθυπουργού, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το στρατηγείο της διαχείρισης κρίσεων στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, είτε παρευρίσκεται και ενημερώνεται εκ του σύνεγγυς, όπως χθες το απόγευμα, όλες οι κρατικές Αρχές Ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν και περιπολούν, προκειμένου να εντοπίσουν στοιχεία κακόβουλων ενεργειών. Όσο περνούν οι ώρες όλο και πληθαίνουν οι ενδείξεις εμπρησμών, είτε από λαθροδιακινητές είτε από επιτήδειους…
Το πλιάτσικο στον Ασπρόπυργο, σε εκκενωμένη βιομηχανία, από συμμορίες Ρομά δείχνουν ότι η ασύμμετρη απειλή στη χώρα είναι πολυπαραγοντική. Ειδικά για τη Θράκη υπάρχουν σοβαρές υποψίες για υβριδικό πόλεμο.
Ενδεικτικό στοιχείο, πάντως, είναι ότι η Αστυνομία και η Συνοριοφυλακή κατάφεραν να αποτρέψουν την είσοδο σε 2.700 μετανάστες και λαθροδιακινητές. Πολιτικοί παράγοντες επισημαίνουν, δε, ότι οι δεκάδες φωτιές την Τρίτη έγιναν ενώ στη χώρα βρισκόταν ο Ουκρανός πρόεδρος και άλλοι 9 ηγέτες από τα Βαλκάνια, γεγονός που προκάλεσε τη ρωσική… ενόχληση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης για τον θάνατο των συνανθρώπων μας και τόνισε ότι με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με θέμα τις πυρκαγιές. Και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, εξέφρασε τη θλίψη του για τον θάνατο των μεταναστών από την πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς, καταγγέλλοντας παράλληλα «τη δολοφονική δράση των εγκληματιών διακινητών (και όσους τους διευκολύνουν) και το εμπόριο των παράτυπων ροών, το οποίο είναι αυτό που θέτει καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή πολλών μεταναστών και στη στεριά και στη θάλασσα».
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε δήλωσή της εκφράζει την οδύνη της για την απανθράκωση των 18 μεταναστών στη Δαδιά, αλλά και για τις πυρκαγιές που μαίνονται σε όλη την Ελλάδα: «Συγκλονισμένοι από την τραγωδία, πενθούμε για τον χαμό τους, για τις δυσαναπλήρωτες απώλειες των συμπολιτών μας, για την καταστροφή της φύσης, θλιβόμαστε για την αδυναμία μας να την αποτρέψουμε. Χρέος όλων μας είναι να αναλάβουμε επειγόντως αποτελεσματικές πρωτοβουλίες, ώστε η ζοφερή αυτή πραγματικότητα να μη γίνει η νέα κανονικότητα, αλλά να αντιμετωπισθεί με αποφασιστικότητα και τόλμη», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της.
Σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισημαίνει ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις μας θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της έκτακτης αυτής κατάστασης και στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας».
Τουλάχιστον 18 θύματα δουλεμπόρων απανθρακώθηκαν στο δάσος της Δαδιάς
Γιώργος Σόμπολος
Ασύλληπτη τραγωδία στην καρδιά του φλεγόμενου δάσους της Δαδιάς προκάλεσε η πυρκαγιά που κατακαίει τον Έβρο. Μέσα στα αποκαΐδια εντοπίστηκαν από τις Αρχές οι απανθρακωμένες σοροί τουλάχιστον 18 μεταναστών και από χθες αστυνομικοί και κλιμάκια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν ήταν δουλέμποροι εκείνοι που έβαλαν αρκετές από τις φωτιές στην περιοχή, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να βρουν φρικτό θάνατο δεκάδες άνθρωποι που είχαν περάσει παράνομα τα σύνορα.
Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Ξάνθης, Παύλο Παυλίδη, με τον οποίο επικοινώνησε η «Α», «και τα 18 θύματα είναι άνδρες, δύο εξ αυτών δείχνουν μικρής ηλικίας και όλοι δυστυχώς έχουν απανθρακωθεί. Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι ιατροδικαστικές εξετάσεις ώστε να διαπιστώσουμε την αιτία θανάτου».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», ένα από τα σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές είναι πως οι 12 εστίες που ξέσπασαν τις τελευταίες ώρες στον Έβρο δεν αποτελούν τυχαία περιστατικά, αλλά οι περισσότερες αποτελούν μέρος σχεδίου των δουλεμπόρων, οι οποίοι ήθελαν να δημιουργήσουν αντιπερισπασμό, ώστε να συγκεντρωθούν οι δυνάμεις του νομού στα νότια και εκείνοι σχεδόν ανενόχλητοι να περάσουν τα καραβάνια τους στην ελληνική πλευρά.
Απολογισμός
Το μεσημέρι της Δευτέρας εντοπίστηκε ένας νεκρός μετανάστης στο δάσος της Δαδιάς, ενώ χθες το μεσημέρι εντοπίστηκε ένας υπαίθριος «τάφος» με νεκρούς μετανάστες στο πευκόδαασος του Άβαντα, από τον οποίο ανασύρθηκαν τουλάχιστον 18 σοροί. Κάποιοι, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ο ένας δίπλα στον άλλο.
Στελέχη της ΕΥΠ, αν και θεωρούν ως πιθανό το σενάριο του αντιπερισπασμού, δεν αποκλείουν κάποιες εκ των πυρκαγιών να είναι έργο πρακτόρων ή άλλων αλλοδαπών που θέλουν να πλήξουν τον Έβρο. Τα καραβάνια με τους μετανάστες, γενικά το καλοκαίρι, αλλά ειδικά τις τελευταίες ημέρες, προσπαθούν ασταμάτητα να περάσουν χιλιάδες ανθρώπους μέσω του ποταμού Έβρου. Μέσα σε τρεις ημέρες η Αστυνομία και η Συνοριοφυλακή κατάφεραν να αποτρέψουν την είσοδο σε 2.700 μετανάστες και λαθροδιακινητές.
Εμπρηστές
Ιωάννης Δούκας
Συνθήκες ασύμμετρης απειλής βιώνει η χώρα μας τα τελευταία 24ωρα. Με αφορμή το εκτεταμένο μέτωπο πυρκαγιών και στην Αλεξανδρούπολη, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι η χώρα βρίσκεται στη δίνη ενός υβριδικού πολέμου, κατά τον οποίο δοκιμάζονται τα όρια και οι αντοχές του ελληνικού κράτους. Οι πυρκαγιές αυτές καθεαυτές δεν ενέχουν τον κίνδυνο μιας πολεμικής σύρραξης, όμως αν είναι αποτέλεσμα κακόβουλων ενεργειών αποτελούν ουσιαστικά εχθρική ενέργεια. Δημιουργούν συνθήκες που απασχολούν σχεδόν το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, που φθάνει στα όριά του, εξαντλώντας τα μέσα και τις επιχειρησιακές του δυνατότητες.
Η μετάβαση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην περιοχή του Έβρου έδωσε ακριβώς το στίγμα ότι η κατάσταση ήταν πολύπλοκη και επικίνδυνη. Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη απειλήθηκαν οι αποθήκες πυρομαχικών σε δύο στρατόπεδα της 12ης Μεραρχίας στον Άβαντα, στις Σάπες και στην Παλαγία στον Έβρο.
Ευτυχώς, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, είχαν ήδη δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες και τα πυρομαχικά δεν απειλήθηκαν, αν και τα πύρινα μέτωπα έφτασαν κοντά στις αποθήκες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Α», στήθηκε στρατιωτική επιχείρηση τα ξημερώματα για τη μεταφορά πυρομαχικών και σε άλλες αποθήκες, καθώς μεγάλο τμήμα τους μεταφέρθηκε σε υπόγεια «ιγκλού».
Δάκτυλος
Η εμπλοκή της 5ης Μοίρας Καταδρομών στις επιχειρήσεις στη Θράκη υποδεικνύει ότι υποκρύπτεται περίεργος δάκτυλος πίσω από τις πυρκαγιές, καθώς πρόκειται για δύναμη με βασική αποστολή την ανάσχεση ασύμμετρων απειλών. Συγκεκριμένα, στους καταδρομείς δόθηκε η εντολή για περιπολίες προστασίας των περιοχών που έχουν πληγεί, καθώς οι άλλες μονάδες και υπηρεσίες είναι απασχολημένες στην κατάσβεση. Η ικανότητά τους, δε, να κινούνται σε μικρές ομάδες και να διενεργούν αναγνωρίσεις τις καθιστά ιδανικές για στήσιμο ενεδρών προς πιθανή ανεύρεση παράτυπων μεταναστών, ανάμεσα στους οποίους μπορεί να υπάρχουν πράκτορες ξένων χωρών.
Επίσης, έχουν αναλάβει τη διαφύλαξη δρομολογίων μηχανημάτων-οχημάτων του κρατικού μηχανισμού και γενικά παρέχουν με την παρουσία τους ένα είδος αποτροπής, καθώς έχουν τη δυνατότητα να κινούνται σε απομονωμένες περιοχές όλο το 24ωρο.
Κάνοντας μια καταμέτρηση λοιπόν των σημαντικότερων μετώπων-πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι επλήγησαν περιοχές με «ειδικό βάρος» για την Τουρκία. Εκτός της καταστροφής στη Ρόδο, επλήγησαν στρατόπεδα με στρατιωτικό υλικό, όπως η βάση στη Νέα Αγχίαλο, καθώς και η πιο σημαντική γεωπολιτικά πόλη της Βόρειας Ελλάδας, η Αλεξανδρούπολη.
Η χώρα δεν πλήττεται πρώτη φορά από πυρκαγιές. Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν παραδεχθεί παλαιότερα ότι είχαν βάλει πράκτορες να κάψουν ελληνικά νησιά. Αλλά και οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είχαν κάθε λόγο, ειδικά τη Δευτέρα, να προκαλέσουν ένα «ασύμμετρο» πλήγμα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 23/8
Με εντολή του πρωθυπουργού, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το στρατηγείο της διαχείρισης κρίσεων στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, είτε παρευρίσκεται και ενημερώνεται εκ του σύνεγγυς, όπως χθες το απόγευμα, όλες οι κρατικές Αρχές Ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν και περιπολούν, προκειμένου να εντοπίσουν στοιχεία κακόβουλων ενεργειών. Όσο περνούν οι ώρες όλο και πληθαίνουν οι ενδείξεις εμπρησμών, είτε από λαθροδιακινητές είτε από επιτήδειους…
Το πλιάτσικο στον Ασπρόπυργο, σε εκκενωμένη βιομηχανία, από συμμορίες Ρομά δείχνουν ότι η ασύμμετρη απειλή στη χώρα είναι πολυπαραγοντική. Ειδικά για τη Θράκη υπάρχουν σοβαρές υποψίες για υβριδικό πόλεμο.
Εμπλοκή
Μετά και την ανεύρεση των 18 απανθρακωμένων μεταναστών μέσα στο δάσος της Δαδιάς, αστυνομικοί και κλιμάκια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών χτενίζουν την περιοχή, αναζητώντας στοιχεία για εμπλοκή δουλεμπόρων στις αλλεπάλληλες εστίες. Στελέχη της ΕΥΠ θεωρούν ως πιθανό το σενάριο του αντιπερισπασμού, χωρίς να αποκλείουν κάποιες εκ των πυρκαγιών να είναι έργο πρακτόρων ή άλλων αλλοδαπών που θέλουν να πλήξουν τον Έβρο.Ενδεικτικό στοιχείο, πάντως, είναι ότι η Αστυνομία και η Συνοριοφυλακή κατάφεραν να αποτρέψουν την είσοδο σε 2.700 μετανάστες και λαθροδιακινητές. Πολιτικοί παράγοντες επισημαίνουν, δε, ότι οι δεκάδες φωτιές την Τρίτη έγιναν ενώ στη χώρα βρισκόταν ο Ουκρανός πρόεδρος και άλλοι 9 ηγέτες από τα Βαλκάνια, γεγονός που προκάλεσε τη ρωσική… ενόχληση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης για τον θάνατο των συνανθρώπων μας και τόνισε ότι με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με θέμα τις πυρκαγιές. Και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, εξέφρασε τη θλίψη του για τον θάνατο των μεταναστών από την πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς, καταγγέλλοντας παράλληλα «τη δολοφονική δράση των εγκληματιών διακινητών (και όσους τους διευκολύνουν) και το εμπόριο των παράτυπων ροών, το οποίο είναι αυτό που θέτει καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή πολλών μεταναστών και στη στεριά και στη θάλασσα».
Διαρκής ενίσχυση
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι -έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες- «οφείλουμε κάθε χρόνο να έχουμε περισσότερα μέσα, περισσότερους πυροσβέστες και, βέβαια, ακόμα πιο εξελιγμένα υπηρεσιακά σχέδια. Είναι μια νέα πραγματικότητα, την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης, συμπληρώνοντας πως απόλυτη προτεραιότητα ήταν και είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε δήλωσή της εκφράζει την οδύνη της για την απανθράκωση των 18 μεταναστών στη Δαδιά, αλλά και για τις πυρκαγιές που μαίνονται σε όλη την Ελλάδα: «Συγκλονισμένοι από την τραγωδία, πενθούμε για τον χαμό τους, για τις δυσαναπλήρωτες απώλειες των συμπολιτών μας, για την καταστροφή της φύσης, θλιβόμαστε για την αδυναμία μας να την αποτρέψουμε. Χρέος όλων μας είναι να αναλάβουμε επειγόντως αποτελεσματικές πρωτοβουλίες, ώστε η ζοφερή αυτή πραγματικότητα να μη γίνει η νέα κανονικότητα, αλλά να αντιμετωπισθεί με αποφασιστικότητα και τόλμη», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της.
Σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισημαίνει ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις μας θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της έκτακτης αυτής κατάστασης και στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας».
Τουλάχιστον 18 θύματα δουλεμπόρων απανθρακώθηκαν στο δάσος της Δαδιάς
Γιώργος Σόμπολος
Ασύλληπτη τραγωδία στην καρδιά του φλεγόμενου δάσους της Δαδιάς προκάλεσε η πυρκαγιά που κατακαίει τον Έβρο. Μέσα στα αποκαΐδια εντοπίστηκαν από τις Αρχές οι απανθρακωμένες σοροί τουλάχιστον 18 μεταναστών και από χθες αστυνομικοί και κλιμάκια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν ήταν δουλέμποροι εκείνοι που έβαλαν αρκετές από τις φωτιές στην περιοχή, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να βρουν φρικτό θάνατο δεκάδες άνθρωποι που είχαν περάσει παράνομα τα σύνορα.
Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Ξάνθης, Παύλο Παυλίδη, με τον οποίο επικοινώνησε η «Α», «και τα 18 θύματα είναι άνδρες, δύο εξ αυτών δείχνουν μικρής ηλικίας και όλοι δυστυχώς έχουν απανθρακωθεί. Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι ιατροδικαστικές εξετάσεις ώστε να διαπιστώσουμε την αιτία θανάτου».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», ένα από τα σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές είναι πως οι 12 εστίες που ξέσπασαν τις τελευταίες ώρες στον Έβρο δεν αποτελούν τυχαία περιστατικά, αλλά οι περισσότερες αποτελούν μέρος σχεδίου των δουλεμπόρων, οι οποίοι ήθελαν να δημιουργήσουν αντιπερισπασμό, ώστε να συγκεντρωθούν οι δυνάμεις του νομού στα νότια και εκείνοι σχεδόν ανενόχλητοι να περάσουν τα καραβάνια τους στην ελληνική πλευρά.
Απολογισμός
Το μεσημέρι της Δευτέρας εντοπίστηκε ένας νεκρός μετανάστης στο δάσος της Δαδιάς, ενώ χθες το μεσημέρι εντοπίστηκε ένας υπαίθριος «τάφος» με νεκρούς μετανάστες στο πευκόδαασος του Άβαντα, από τον οποίο ανασύρθηκαν τουλάχιστον 18 σοροί. Κάποιοι, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ο ένας δίπλα στον άλλο.
Στελέχη της ΕΥΠ, αν και θεωρούν ως πιθανό το σενάριο του αντιπερισπασμού, δεν αποκλείουν κάποιες εκ των πυρκαγιών να είναι έργο πρακτόρων ή άλλων αλλοδαπών που θέλουν να πλήξουν τον Έβρο. Τα καραβάνια με τους μετανάστες, γενικά το καλοκαίρι, αλλά ειδικά τις τελευταίες ημέρες, προσπαθούν ασταμάτητα να περάσουν χιλιάδες ανθρώπους μέσω του ποταμού Έβρου. Μέσα σε τρεις ημέρες η Αστυνομία και η Συνοριοφυλακή κατάφεραν να αποτρέψουν την είσοδο σε 2.700 μετανάστες και λαθροδιακινητές.
Εμπρηστές
Ιωάννης Δούκας
Συνθήκες ασύμμετρης απειλής βιώνει η χώρα μας τα τελευταία 24ωρα. Με αφορμή το εκτεταμένο μέτωπο πυρκαγιών και στην Αλεξανδρούπολη, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι η χώρα βρίσκεται στη δίνη ενός υβριδικού πολέμου, κατά τον οποίο δοκιμάζονται τα όρια και οι αντοχές του ελληνικού κράτους. Οι πυρκαγιές αυτές καθεαυτές δεν ενέχουν τον κίνδυνο μιας πολεμικής σύρραξης, όμως αν είναι αποτέλεσμα κακόβουλων ενεργειών αποτελούν ουσιαστικά εχθρική ενέργεια. Δημιουργούν συνθήκες που απασχολούν σχεδόν το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, που φθάνει στα όριά του, εξαντλώντας τα μέσα και τις επιχειρησιακές του δυνατότητες.
Η μετάβαση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην περιοχή του Έβρου έδωσε ακριβώς το στίγμα ότι η κατάσταση ήταν πολύπλοκη και επικίνδυνη. Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη απειλήθηκαν οι αποθήκες πυρομαχικών σε δύο στρατόπεδα της 12ης Μεραρχίας στον Άβαντα, στις Σάπες και στην Παλαγία στον Έβρο.
Ευτυχώς, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, είχαν ήδη δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες και τα πυρομαχικά δεν απειλήθηκαν, αν και τα πύρινα μέτωπα έφτασαν κοντά στις αποθήκες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Α», στήθηκε στρατιωτική επιχείρηση τα ξημερώματα για τη μεταφορά πυρομαχικών και σε άλλες αποθήκες, καθώς μεγάλο τμήμα τους μεταφέρθηκε σε υπόγεια «ιγκλού».
Δάκτυλος
Η εμπλοκή της 5ης Μοίρας Καταδρομών στις επιχειρήσεις στη Θράκη υποδεικνύει ότι υποκρύπτεται περίεργος δάκτυλος πίσω από τις πυρκαγιές, καθώς πρόκειται για δύναμη με βασική αποστολή την ανάσχεση ασύμμετρων απειλών. Συγκεκριμένα, στους καταδρομείς δόθηκε η εντολή για περιπολίες προστασίας των περιοχών που έχουν πληγεί, καθώς οι άλλες μονάδες και υπηρεσίες είναι απασχολημένες στην κατάσβεση. Η ικανότητά τους, δε, να κινούνται σε μικρές ομάδες και να διενεργούν αναγνωρίσεις τις καθιστά ιδανικές για στήσιμο ενεδρών προς πιθανή ανεύρεση παράτυπων μεταναστών, ανάμεσα στους οποίους μπορεί να υπάρχουν πράκτορες ξένων χωρών.
Επίσης, έχουν αναλάβει τη διαφύλαξη δρομολογίων μηχανημάτων-οχημάτων του κρατικού μηχανισμού και γενικά παρέχουν με την παρουσία τους ένα είδος αποτροπής, καθώς έχουν τη δυνατότητα να κινούνται σε απομονωμένες περιοχές όλο το 24ωρο.
Κάνοντας μια καταμέτρηση λοιπόν των σημαντικότερων μετώπων-πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι επλήγησαν περιοχές με «ειδικό βάρος» για την Τουρκία. Εκτός της καταστροφής στη Ρόδο, επλήγησαν στρατόπεδα με στρατιωτικό υλικό, όπως η βάση στη Νέα Αγχίαλο, καθώς και η πιο σημαντική γεωπολιτικά πόλη της Βόρειας Ελλάδας, η Αλεξανδρούπολη.
Η χώρα δεν πλήττεται πρώτη φορά από πυρκαγιές. Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν παραδεχθεί παλαιότερα ότι είχαν βάλει πράκτορες να κάψουν ελληνικά νησιά. Αλλά και οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είχαν κάθε λόγο, ειδικά τη Δευτέρα, να προκαλέσουν ένα «ασύμμετρο» πλήγμα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 23/8