Η πιο καταστροφική πυρκαγιά στην Ευρώπη, αυτή του Έβρου, που μαίνεται για έβδομη ημέρα, έχει μετατρέψει σε στάχτη περίπου 724.000 στρέμματα αγροτικής και δασικής έκτασης.

Όπως, μάλιστα, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών στη σελίδα του στο Twitter, η φωτιά στον Έβρο είναι «η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια». Μια φωτιά που δείχνει ασταμάτητη και περικυκλώνει, επί μία ολόκληρη εβδομάδα, χωριά, κτηνοτροφικές μονάδες, καλλιέργειες και τις ίδιες τις δυνάμεις πυρόσβεσης, κάνοντας ό,τι θέλει, σε μια ξέφρενη πορεία.

Στη Δαδιά

Το δύσκολο μέτωπο, αυτό της Δαδιάς -το οποίο εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000-, έχει προσεγγίσει τις καμένες εκτάσεις του 2022, ολοκληρώνοντας την περσινή καταστροφή και οδηγώντας σε υποβάθμιση του οικοσυστήματος. Εκεί η μορφολογία του εδάφους κάνει δύσκολη έως αδύνατη την επιχείρηση των πεζοπόρων τμημάτων. Μικρές εστίες, που δεν κατασβέστηκαν πλήρως, παραμένουν ορατές και αποτελούν κίνδυνο μιας νέας αναζωπύρωσης, που απειλεί κυρίως οικισμούς γύρω από τη Λεπτοκαρυά και τα χωριά στις παρυφές της Δαδιάς.

Η μεγάλη φωτιά της Αλεξανδρούπολης, που απείλησε ακόμα και το νοσοκομείο της περιοχής και ενώθηκε με τη δεύτερη μεγάλη εστία της Δαδιάς σε μια πυρκαγιά-μαμούθ, έχει περάσει από το απόγευμα της Τετάρτης στη Ροδόπη και το μέτωπο εντοπίζεται στις περιοχές Συκορράχη και Κασσιτερά.

Οι ζώνες

Στην περιοχή Κοίλα πυροσβέστες και κάτοικοι, φτιάχνοντας αντιπυρικές ζώνες, μπόρεσαν και οδήγησαν τη φωτιά σε μια χαράδρα. Ο κίνδυνος είναι να ξεφύγει από εκεί και να απειλήσει, για δεύτερη φορά, την Αλεξανδρούπολη. Οι κάτοικοι του οικισμού Κίρκη έζησαν εφιαλτικές στιγμές τη νύχτα της Τετάρτης - το χωριό σώθηκε σαν από θαύμα.

Οι κάτοικοι της Παλαγίας ήταν πιο άτυχοι: κάηκαν σπίτια, αυτοκίνητα, αποθήκες και το δημοτικό σχολείο του οικισμού. Πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Αλβανία και τη Ρουμανία συνδράμουν τους άνδρες και τις γυναίκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και τους εθελοντές δασοκομάντος. Μηνύματα του «112» εστάλησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης σε Χαμηλό, Βέλκιο, Μεστή, Γρατινή να εκκενώσουν προς Κομοτηνή, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται από το βράδυ της Τετάρτης οι Σάπες και το Αρσάκειο. Η φωτιά έφτασε για ακόμη μια φορά στην Εγνατία Οδό, όπου δόθηκε μάχη για να μην περάσει τον δρόμο.

Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης ο αυτοκινητόδρομος παρέμενε κλειστός. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (Κτίριο Κεράνης - Λεωφόρος Θηβών 196-198) θα εδρεύει η ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών (Hellenic Disaster Victims Identification Team) προκειμένου να υπάρχει περαιτέρω αρωγή στη διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας Άβαντας στον Νομό Έβρου.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 25/8