Στη Λάρισα χτυπά η καρδιά των Ενόπλων Δυνάμεων - Ολοκληρώνεται το σχέδιο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών» εντός του επόμενου διμήνου αναμένεται η επικαιροποίηση της Νέας Δομής Δυνάμεων
Επικαιροποίηση της Νέας Δομής Δυνάμεων
Σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών» εντός του επόμενου διμήνου αναμένεται η επικαιροποίηση της Νέας Δομής Δυνάμεων.
Σε αυτήν η 1η Στρατιά αναμένεται να αναβαθμιστεί σε Αρχηγείο Χερσαίων Δυνάμεων. Μια αναβάθμιση που ολοκληρώνει τον στόχο που είχε θέσει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με την έναρξη της θητείας του τον Ιανουάριο του 2020. Σκοπός του Αρχηγού είναι ο Στρατός Ξηράς να αποκτήσει δομή Διοίκησης και Ελέγχου αντίστοιχη με αυτή του Αρχηγείου Στόλου για το Πολεμικό Ναυτικό και του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας για την Πολεμική Αεροπορία.
Νέο στρατηγείο
Έτσι, ο μεγαλύτερος χερσαίος σχηματισμός της χώρας απέκτησε ένα καινούργιο υπόγειο επιχειρησιακό στρατηγείο, με προδιαγραφές που το καθιστούν ανθεκτικό ακόμη και σε πυρηνικό πλήγμα.Επιπλέον, αυτό το νέο επιχειρησιακό στρατηγείο, ως ουσιώδες πλέον στοιχείο του επικείμενου μετασχηματισμού της 1ης Στρατιάς σε Αρχηγείο Χερσαίων Δυνάμεων, μπορεί να παρέχει από τώρα και στο εξής ολοκληρωμένη επιχειρησιακή εικόνα του Ελλαδικού χώρου.
Αυτό θα διευκολύνει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, επιταχύνοντας την εκτέλεση των πολεμικών αποστολών, που πλέον θα διευθύνει ο εκάστοτε διοικητής του συνόλου των χερσαίων δυνάμεων.
Τέλος είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι και η Πολεμική Αεροπορία, με το νέο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων, αποκτά πλήρη επιχειρησιακή υποδομή για την υλοποίηση των αποστολών της, διασφαλίζοντας κατά τον αποδοτικότερο τρόπο την αεράμυνα της χώρας.
Το νέο Κέντρο είναι και αυτό πλήρως λειτουργικό από την έδρα του στην 110 Πτέρυγα Μάχης και συνιστά μία πλήρως διαλειτουργική υποδομή με τα αντίστοιχα κέντρα, της 1ης Στρατιάς, της ΑΣΔΕΝ και του Αρχηγείου Στόλου, από όπου μπορούν να σχεδιάζονται και να παρακολουθούνται όλες οι αεροπορικές επιχειρήσεις 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ξεκάθαρα ότι τόσο το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας όσο και το μελλοντικό Αρχηγείο Χερσαίων Δυνάμεων ουσιαστικά δεν νοούνται, αν δεν υποστηρίζονται από τα αντίστοιχα επιχειρησιακά στρατηγεία τους, το οποίο δείχνει την προστιθέμενη αξία και τον υψηλό συμβολισμό των σημαντικών αυτών έργων που εγκαινιάστηκαν πρόσφατα, αλλά και τον ζωτικό ρόλο τους τόσο ως προς την επίτευξη των ευρύτερων στρατηγικών στόχων για την εθνική άμυνα, όσο και ως προς την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος και της αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.