Θωμαΐδης για τα χάρτινα καλαμάκια: Ασφαλής η χρήση τους για 10 με 20 λεπτά
Ποια είναι τα νέα επιστημονικά δεδομένα
Για το πόσο τα χάρτινα καλαμάκια είναι τελικά επικίνδυνα και βλαβερά για τη δημόσια υγεία μίλησε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης στην ΕΡΤ.
Ο κ. Θωμαΐδης αναφέρθηκε στα νέα επιστημονικά δεδομένα, λέγοντας ότι προσδιόρισε τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αυτά.
Mιλώντας για τις πολύ και υπερφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS) που περιέχονται στα καλαμάκια, ο κ. Θωμαΐδης υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη ομάδα πλαστικών ουσιών έχει αναδειχθεί σε ένα μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα, διότι χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες.
«Έχει αποδειχθεί ότι βιομεγεθύνονται και καταλήγουν στο πιάτο μας. Έχουν αρνητικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία αλλά και στο οικοσύστημα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να τις αντικαταστήσουμε, γιατί έχουν ιδιαίτερες ιδιότητες», ανέφερε ο Nίκος Θωμαΐδης, σημειώνοντας ότι η χρήση τους είναι ασφαλή για 10 έως 20 λεπτά.
«Ζούμε πρακτικά σε έναν χημικό κόσμο, επομένως η έκθεση σε χημικά είναι μια πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια. Και φυσικά αυτό είναι αντικείμενο μελέτης πάρα πολλών ομάδων διαχρονικά και έχει μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», υπογράμμισε ο ειδικός και τόνισε ότι «δεν είναι τόσο μεγάλη η επικινδυνότητα από τη χρήση τους για 10 λεπτά ή για 20 λεπτά».
Και άλλες ουσίες είναι τοξικές για την ανθρώπινη υγεία
Σχολιάζοντας τη χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού στις συσκευασίες τροφίμων, αποκάλυψε ότι «έχει μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων εδώ και καιρό», προσθέτοντας ότι «δεν είναι μόνο αυτές οι ουσίες που υπάρχουν στο ανακυκλωμένο χαρτί».
Και όπως είπε χαρακτηριστικά, «πάμε να λύσουμε ένα πρόβλημα με την αντικατάσταση του πλαστικού με ανακυκλωμένο χαρτί» και δημιουργούνται εύλογες ανησυχίες. «Πρέπει να μελετηθεί επαρκώς», πρόσθεσε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας.
«Κάθε συσκευασία που έρχεται σε επαφή με τρόφιμο μπορεί να δώσει κάποιες χημικές ουσίες μέσω “μετανάστευσης” από το υλικό στο τρόφιμο», είπε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι ποσότητες αυτές είναι απειροελάχιστες στα καλαμάκια.
«Θα πρέπει να έχουμε στον νου μας εμείς καθημερινά ότι χρησιμοποιούμε πάρα πολλά χημικά προϊόντα καθημερινής χρήσης», διευκρίνισε, υπενθυμίζοντας ότι οτιδήποτε και να χρησιμοποιήσουμε έχει χημικά.
Όσον αφορά τα πιάτα από ανακυκλωμένο χαρτί που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε ταχυφαγεία, τόνισε ότι όσο πιο ζεστό είναι το τρόφιμο τόσο μεγαλύτερη είναι η μετανάστευση, προσθέτοντας ότι οι γυάλινες συσκευασίες είναι οι πιο ασφαλείς.
Πηγή: ertnews.gr