Κατερίνη: Δύο ορφανά αγόρια από τη Σερβία συνάντησαν τους ευεργέτες τους έπειτα από 24 χρόνια
«Ανιδιοτελής αγάπη, χωρίς να χρειάζεται καν να μιλάμε την ίδια γλώσσα»
Την ευγνωμοσύνη τους προς το ζευγάρι των Ελλήνων που στην πλέον δραματική στιγμή της ζωής τους βρέθηκε δίπλα τους θέλησαν να εκφράσουν δύο νέα παιδιά από τη Σερβία που ταξίδεψαν για το λόγο αυτό στην Ελλάδα.
Ο Στέφαν, ο οποίος σήμερα εργάζεται σε εταιρεία πληροφορικής και ο Νίκολας, που σπούδασε κι έγινε γιατρός, είχαν γνωρίσει τον Χάρη Αναστασίου και τη σύζυγό του Τζοάννα, όταν εκείνοι, ως ιδρυτές του Συλλόγου Προστασίας Παιδιών «Βενιαμίν», το 1999, μετά το βομβαρδισμό στο Νις της Σερβίας, είχαν συναντήσει 35 παιδιά, ορφανά του πολέμου. Μέσω του Συλλόγου, το ζευγάρι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποφάσισε να στηρίξει τα παιδιά αυτά μέχρι να βρουν τα πατήματά τους στη ζωή.
Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά, ο Στέφαν και ο Νίκολας ήρθαν στην Ελλάδα με μοναδικό σκοπό να παρευρεθούν στην τελετή βράβευσης για το έργο του Χάρη Αναστασίου και της συζύγου του.
«Ανιδιοτελής αγάπη»
Μάλιστα, σε μήνυμά του ο Στέφαν μίλησε για μια «ανιδιοτελή αγάπη που έγινε κατανοητή όταν τους γνώρισε, χωρίς να χρειάζεται καν να μιλούν την ίδια γλώσσα».Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο 32χρονος Στέφαν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τους ανθρώπους που άλλαξαν την προοπτική στη ζωή του. «Οι επιλογές μάς καθορίζουν και οι άνθρωποι αυτοί μου έδωσαν τη δυνατότητα να κάνω καλές επιλογές για να έχω προοπτικές στο μέλλον μου» είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι το ζευγάρι τους επισκεπτόταν μία-δύο φορές το χρόνο και τους στήριζε και οικονομικά. Οι επισκέψεις είχαν σταματήσει τα τελευταία δώδεκα χρόνια, αλλά είχαν επικοινωνία και δεν το σκέφτηκε στιγμή όταν του ζητήθηκε να μεταβεί στο Δίον προκειμένου να επιδώσει μαζί με τον Νίκολας την τιμητική πλακέτα στο ζευγάρι των ευεργετών του.
Το όνειρο του «Βενιαμίν»
Το όραμα του Συλλόγου, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΔΣ Άρης Πετρίδης, είναι η λειτουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας παιδιών.
«Πρόκειται για ένα κέντρο πρωτοποριακό για τα δεδομένα της περιοχής μας, αλλά και της Ελλάδας, όπου θα στεγάζονται παιδιά δυσλειτουργικών οικογενειών. Θα έρχονται αμέσως μετά το σχολείο με εισαγγελική παρέμβαση και θα υπάρχει φροντίδα για το φαγητό, το πλύσιμο των ρούχων τους, τα μαθήματά τους, θα παρακολουθούν εργαστήρια και θα διοργανώνονται επισκέψεις σε σινεμά και θέατρο και εκδρομές. Εφόσον το παιδί είναι ασφαλές στο σπίτι του κι έχει κριθεί αναλόγως από τις Αρχές, θα επιστρέφει το βράδυ σπίτι του έχοντας το πρωινό του έτοιμο για την επόμενη μέρα στο σχολείο» ανέφερε ο κ. Πετρίδης.
Το κτίριο που θα στεγάσει το εγχείρημα έχει ήδη βρεθεί. Βρίσκεται στην Κατερίνη και προς το παρόν γίνονται οι έλεγχοι από μηχανικούς.
«Αρχικά θα προσπαθήσουμε για μια άδεια ημερήσιας φιλοξενίας για 35-40 παιδιά, ενώ θέλουμε να κάνουμε και μια δικανική αίθουσα, όπου παιδοψυχολόγος θα παίρνει το ιστορικό ενός παιδιού που έχει υποστεί κακοποίηση και πίσω από ένα γυάλινο καθρέφτη θα υπάρχουν ειδικοί που θα καταγράφουν τη διαδικασία» ανέφερε ο κ. Πετρίδης.
Όπως είπε, στα τριάντα χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου έχουν βοηθηθεί 1.600 παιδιά και αυτή την περίοδο, στην Πιερία, ωφελούμενοι είναι 118 παιδιά και 73 οικογένειες και σε άλλες είκοσι πόλεις στην υπόλοιπη Ελλάδα, σαράντα οικογένειες και πενήντα παιδιά. Ο Σύλλογος Προστασίας Παιδιών «Βενιαμίν» είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός φιλανθρωπικός φορέας (ΝΠΙΔ), με έδρα την Κατερίνη.