Τσακρής στα Παραπολιτικά 90,1: Ο πληθυσμός των περιοχών που επλήγησαν εκτίθενται σε διάφορα νοσήματα
Συνέστησε εμφιαλωμένο νερό για όλες τις χρήσεις
Αναλυτικά οι δηλώσεις του
Ερωτηθείς ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν στις πληγείσες περιοχές: Ο Θεσσαλικός κάμπος έχει μετατραπεί σε μια «υγρή χωματερή», σε ένα απέραντο νεκροταφείο ζώων και η προηγούμενη εμπειρία που έχουμε από άλλες παρόμοιες περιπτώσεις σε διεθνή επίπεδο δείχνει ότι μπορεί να αποτελέσει μια υγειονομική βόμβα με πάρα πολύ δυσάρεστες συνέπειες για τις διάφορες πληθυσμιακές ομάδες της περιοχής που ήδη βάλλονται και ήδη είναι σε δύσκολη θέση. Έχουμε να κάνουμε με άτομα τα οποία έχουν κακουχία, είναι κουρασμένα, είναι άυπνα, δεν τρέφονται σωστά , έχουν φοβερό στρες όλα αυτά επιτείνουν και κάνουν πιο εύκολη την εγκατάσταση κάποιων λοιμώξεων οι οποίες οφείλονται σε διάφορα υδατογενή νοσήματα που έχουν να κάνουν με τη μόλυνση του νερού αυτή την περίοδο όπως επίσης έχει να κάνει και με τη μεγάλη αύξηση τω κουνουπιών και έχει να κάνει και με τα τρωκτικά τα οποία μπορούν επίσης να αποτελέσουν πηγή διαφόρων μικροβίων. Ο πληθυσμός της περιοχής εκτίθεται σε διάφορα νοσήματα, σε διάφορους μικροβιακούς παράγοντες όπως μικρόβια που προκαλούν υδατογενή νοσήματα όπως είναι η σαλμονέλα, η δυσεντερία, η διάφορες ιογενείς γαστρεντερίτιδες όπως είναι η ηπατίτιδα Α.
Χρειάζεται οπωσδήποτε να υπάρχει εμφιαλωμένο νερό για όλες τις χρήσεις. Καλύτερο θα είναι να είναι εμφιαλωμένο το νερό για σε τις περιπτώσεις κάτι το οποίο θα μειώσει πολύ τις πιθανότητες να εκτεθεί κάποιος σε κάποιον μικροβιακό ή ιογενή παράγοντα.
Θα πρέπει να εφοδιαστούν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών με αντικουνουπικά λοσιόν, σπρέι. Ο αριθμός των κουνουπιών θα είναι τεράστιος στις περιοχές αυτές, μη ξεχνάτε ότι ο ιός του δυτικού Νείλου ήδη ενδημεί σε αυτές τις περιοχές το είδαμε φέτος το καλοκαίρι οπότε καταλαβαίνετε ότι μια τεράστια αύξηση του αριθμού των κουνουπιών τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Να θυμίσουμε για παράδειγμα τον τυφώνα Κατρίνα που είχαμε στη Νέα Ορλεάνη το 2005 όπου εκεί είχαμε πολύ μεγάλη έξαρση και διαφόρων μορφών γαστρεντερίτιδας αλλά επίσης είχαμε και μεγάλη έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου.
Πρέπει να γίνει μια εκτίμηση κινδύνου για το ποιους ιούς περιμένουμε πιο πολύ να έχουμε μεγαλύτερη έξαρση την περίοδο αυτή και να υπάρχει και μια επιτήρηση, θα πρέπει να αναφέρονται τα πρώτα συμπτώματα που θα εμφανιστούν στους κατοίκους ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να περιορίσουν την εξάπλωση κάποιας επιδημίας. Υπάρχει κίνδυνος επιδημίας αυτό έχει δείξει η διεθνής εμπειρία. Άτομα τα οποία έχουν εκτεθεί στα μολυσμένα νερά θα πρέπει να λάβουν πιθανόν προφυλακτική αντιβίωση όπως επίσης θα πρέπει να υπάρξει κάποιο πρόγραμμα εμβολιασμού για μικρόβια όπως είναι ο τυφοειδής πυρετός ή όπως είναι η ηπατίτιδα Α που είναι ένας ιός που πολύ πιθανό να δούμε έξαρση αυτή την περίοδο. Είναι μέτρα τα οποία θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση τέτοιων μικροβίων και ιών σε έναν πληθυσμό ο οποίος είναι ιδιαίτερα ευάλωτος μόνο και μόνο από το στρες, την κακουχία και την κακή διατροφή. Το ανοσοποιητικό σύστημα αυτών των ανθρώπων είναι πεσμένο κάτι το οποίο βοηθάει ακόμα περισσότερο την εγκατάσταση τέτοιων λοιμώξεων.