Μαρόκο: «Έτσι γλιτώσαμε» - Έλληνες περιγράφουν την εμπειρία τους από τον φονικό σεισμό
2.100 άνθρωποι έχουν ήδη ανασυρθεί νεκροί από τα συντρίμμια
Συντρίμμια, χαλάσματα και χιλιάδες νεκρούς. Αυτά είναι όσα άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός στο Μαρόκο. Ήδη 2.100 άνθρωποι έχουν ήδη ανασυρθεί νεκροί από τα συντρίμμια, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε τουλάχιστον 2.500.
«Υπάρχουν χωριά στην οροσειρά του Άτλαντα που έχουν σβηστεί από τον χάρτη. Τα μαροκινά ΜΜΕ δείχνουν εικόνες με διασώσεις από αέρος και άλλες επιχειρήσεις. Σε αυτή την περιοχή ζουν μισό εκατομμύριο άνθρωποι. Ένα μεγάλο μέρος από αυτούς ζουν σε εξαιρετικά απομονωμένες περιοχές και μιλούν για πολύ αργή αντίδραση των Αρχών μέχρι στιγμής», αναφέρει το δελτίο του BBC.
Τα βίντεο που έρχονται στη δημοσιότητα από τη σεισμική δόνηση το απόγευμα της Παρασκευής τρομακτικά, όπως αυτό από έναν γάμο που διεκόπη λόγω της έντασης του σεισμού.
Μεταξύ των θυμάτων και πολλά παιδιά.
«Ο σεισμός χτύπησε την ώρα του δείπνου. Ζήτησα από τον γιο μου να φέρει από την κουζίνα ένα μαχαίρι για να κόψω το επιδόρπιο. Δεν πρόλαβε. Ο σεισμός χτύπησε την ώρα που έβγαινε από την κουζίνα. Θάφτηκε μέσα στα χαλάσματα», ανέφερε κάτοικος της περιοχής.
Το Μαρακές λειτουργεί κανονικά
Έλληνες που ήταν στο Μαρακές τη στιγμή του σεισμού περιγράφουν μια έντονη δόνηση μεγάλης διάρκειας.
«Δεν κινδυνεύσαμε να πάθουμε κάτι. Είχε αρκετή διάρκεια, ήταν μεγάλος ο σεισμός, άρχισε ο κόσμος να πανικοβάλλεται», δήλωσε η Αλία Άιτ Μπεν Σμπάνι, ιδιοκτήτρια τουριστικού γραφείου
Ο κ. Μιχάλης Προμπονάς είναι ένας από τους τουλάχιστον 20 Έλληνες επιστήμονες που συμμετείχαν στο συνέδριο για τα γεωπάρκα που ήταν σε εξέλιξη την προηγούμενη εβδομάδα στο Μαρακές.
«Ήταν πολύ έντονος ο σεισμός και με μεγάλη διάρκεια, βέβαια όταν συμβαίνουν αντίστοιχα γεγονότα ο χρόνος διογκώνεται, νομίζω, που σημαίνει ότι φαίνεται αιώνας».
Πάνω από 100 Έλληνες επέλεξαν να επιστρέψουν με τις έκτακτες πτήσεις που προγραμματίστηκαν, όμως αρκετοί είναι αυτοί που βλέποντας ότι οι μεγάλες πόλεις είναι ασφαλείς προτίμησαν να συνεχίσουν την παραμονή τους.
«Οι ζημιές είναι ελάχιστες στο Μαρακές, οι καταστροφές έχουν γίνει στα χωριά της οροσειράς του Άτλαντα. Οι πόλεις έχουν ελάχιστες έως καθόλου ζημιές, για παράδειγμα εδώ που είμαστε δεν υπάρχει καμία ζημιά. Στο Μαρακές ελάχιστες είναι οι ζημιές», ανέφερε η Αλία Άιτ Μπεν Σμπάνι.
Ισπανία, Βρετανία, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έστειλαν σωστικά συνεργεία στο Μαρόκο, ενώ η Γαλλία ανακοίνωσε πακέτο οικονομικής βοήθειας 5 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακούφιση των πληγέντων.