Για το μέγεθος της καταστροφής που έχει υποστεί από την κακοκαιρία Daniel ο θεσσαλικός κάμπος αλλά και για πότε θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν τα πληγέντα εδάφη του τοποθετήθηκε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή ο καθηγητής Γεωργίας και Οικολογίας φυτών του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νικόλας Δαναλάτος.

Ερωτηθείς πότε θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν τα πληγέντα εδάφη της Θεσσαλίας, ο κ. Δαναλάτος απάντησε: «Ενδεχομένως στο πεδίο πλημμυρών να έχουμε φερτά υλικά, σε μερικά μέρη όχι σε όλα, όπου το πάχος των φερτών υλικών ξεπερνάει κατά πολύ το βάθος άροσης εκεί ο οποιοσδήποτε μπορεί να καταλάβει ότι θα είναι δύσκολα μετά να καλλιεργηθεί αυτό. Θα πρέπει να ισοπεδωθεί το χωράφι, να φύγουν τα φερτά υλικά, να προστεθεί οργανική ουσία, να γίνει βαθειά άροση».

«Τα εδάφη την επόμενη σεζόν θα καλλιεργηθούν κανονικά όλα, δεν θα μείνει κανένα ακυρωμένο... Όσον αφορά τα εαρινά προϊόντα δηλαδή καλαμπόκια, ντομάτες, βαμβάκι κλπ αυτά θα μπουν τον Απρίλιο-Μάιο κανονικότατα», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Ερωτηθείς γιατί ακούγονται εκτιμήσεις ότι τα εδάφη θα μπορούν να καλλιεργηθούν μετά από 4 με 5 χρόνια, ο κ. Δαναλάτος σημείωσε: «Να σας πω που οφείλεται αυτή η παρανόηση, σε κάποια από αυτά τα εδάφη εκεί που θα έχουμε μεγάλο στρώμα ιζήματος εκεί θα πρέπει ή να γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις κοστοβόρες που θα επιβαρύνουν πολύ τον γεωργό είτε για 1-2-3-4 χρόνια θα έχουμε μια μείωση παραγωγής σε αυτά τα εδάφη τα οποία μπορεί ο ΕΛΓΑ να την αντισταθμίσει».

Ερωτηθείς αν οι καλλιέργειες στα πλημμυρισμένα εδάφη θα είναι κατάλληλες μετά από τη μεγάλη συγκέντρωση φυτοφαρμάκων, απάντησε: «Επειδή θα μεσολαβήσει ο χειμώνας και θα έχουμε επιπλέον βροχή προφανώς αυτά όλα θα πάνε πιο βαθειά, δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα».

Αναφορικά με τα προϊόντα που θα λείψουν από την αγορά ή θα αυξηθούν οι τιμές τους λόγω των καταστροφών στον θεσσαλικό κάμπο, ο καθηγητής ανέφερε: «Αυτό είναι αλήθεια διότι φέτος η φυτική παραγωγή έχει καταστραφεί στα περισσότερα. Οτιδήποτε έχει μαζευτεί τον Ιούνιο- Ιούλιο δεν θα λείψει, έχει μαζευτεί το σιτάρι, η σίκαλη, η βρώμη, όλα τα όσπρια έχουν μαζευτεί. Στο κρέας θα έχουμε πρόβλημα και στο γάλα γιατί πολλά γαλακτοκομεία έχουν πάθει ζημιά και επίσης πολλά θερμοκήπια».