Από σαλμονέλα και γαστρεντερίτιδα έως ηπατίτιδα και ελονοσία - Ποιες μολυσματικές ασθένειες απειλούν τους κατοίκους της Θεσσαλίας - Θα ζητηθεί εμβολιασμός;
Πιο πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία του πληθυσμού στις εν λόγω περιοχές περιλαμβάνουν γαστρεντερίτιδες, ηπατίτιδα Α, νοσήματα του αναπνευστικού και νοσήματα που μεταδίδονται μέσω τρωκτικών ή άλλων ζώων (λεπτοσπείρωση, ιός Δυτικού Νείλου, ελονοσία)
Αντιμέτωποι με την απειλή διάφορων μολυσματικών νόσων είναι πλέον οι κάτοικοι όλων των περιοχών της Θεσσαλίας οι οποίες επλήγησαν σφοδρά από την πρωτοφανή κακοκαιρία «Daniel», καθώς ακόμη και το δίκτυο της ύδρευσης δεν είναι ασφαλές υγειονομικά, ενώ όλα τα λιμνάζοντα ύδατα πρέπει να λογίζονται μολυσματικά.
«Ο πληθυσμός των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες εκτίθενται σε διάφορα νοσήματα, όπως σαλμονέλα, γαστρεντερίτιδα, ηπατίτιδα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 FM και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί;» με τους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Τσακρής, ο οποίος συνέστησε την κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού για όλες τις χρήσεις, ενώ ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχει κίνδυνος επιδημίας.
Κινδυνεύουν
Μάλιστα, ο Αθανάσιος Τσακρής συνέστησε επίσης «να διενεργηθούν και εμβολιασμοί, όπως είναι για τον τυφοειδή πυρετό, για την ηπατίτιδα, διότι κινδυνεύουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, όπως και άλλα βασικά εμβόλια».
Από τη δική του πλευρά, σε δηλώσεις του στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζει: «Εκείνο το οποίο αναμένουμε είναι αύξηση των πληθυσμών των κουνουπιών και, συνεπώς, έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου, που ενδημεί στη Θεσσαλία. Η ελονοσία μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, αλλά μόνον μακροπρόθεσμα, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Θα χρειαζόταν επανεισαγωγή του παρασίτου της ελονοσίας και παρατεταμένη και εκτεταμένη παρουσία των κουνουπιών-φορέων για όλο τον χρόνο, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μακροπρόθεσμα πρόβλημα με την ελονοσία».
Για τον κίνδυνο της εμφάνισης ελονοσίας είχε μιλήσει νωρίτερα η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ντόρα Ψαλτοπούλου, η οποία είχε υπογραμμίσει χαρακτηριστικά: «Ο μεγάλος κίνδυνος είναι η επιμόλυνση του νερού είτε με χημικές ουσίες είτε με ιούς. Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης, γαστρεντερικών, αναπνευστικών και δερματολογικών προβλημάτων»...
Οι πηγές
Μιλώντας στην ΕΡΤ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ανέφερε ότι υπάρχουν δύο βασικές πηγές που μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων στις πλημμυρισμένες περιοχές. «Η μία είναι η χρήση ακατάλληλου νερού, το οποίο είναι τα στάσιμα νερά, οι λάσπες, όλο αυτό το κομμάτι δηλαδή του νερού που προέρχεται από την πλημμύρα. Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι πολίτες ότι αυτό το νερό είναι δυνητικά μολυσμένο, γιατί εκτός από τα φερτά υλικά, έχει μέσα νεκρά τρωκτικά, ζώα που έχουν παρασυρθεί κ.λπ. Άρα δεν θα πρέπει οι πολίτες, ακόμα και αν το νερό αυτό το παίρνουν από τη θάλασσα, επειδή και στη θάλασσα έχουν ξεβραστεί νεκρά ζώα, φερτά υλικά, δεν θα πρέπει αυτό το νερό να το χρησιμοποιούν ούτε για να πλύνουν ας πούμε κομμάτια στο σπίτι τους, για να κάνουν εργασίες αποκατάστασης».
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη, μάλιστα, υπογράμμισε με έμφαση ότι «πολύ βασικός είναι και ο κίνδυνος της γαστρεντερίτιδας. Δηλαδή, εάν κάποιος πιει μη πόσιμο νερό ή έρθει σε επαφή με τα λασπόνερα και δεν προσέξει τη διαχείρισή τους μπορεί να εμφανίσει γαστρεντερίτιδα, μπορεί να εμφανίσει και λεπτοσπείρωση αν έρθει σε επαφή με νεκρό τρωκτικό και μολυνθεί. Όμως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε λόγος εφησυχασμού ούτε όμως και πανικού. Θέλουμε οι πολίτες να ξέρουν ποιες είναι οι οδηγίες».
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας συμπλήρωσε: «Οι βασικές εστίες μόλυνσης είναι οι λάσπες και τα νεκρά ζώα. Άρα αποφεύγουμε αυτά τα δύο και χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο νερό. Αυτή είναι η βασική οδηγία. Εμείς κάνουμε και εργαστηριακές αναλύσεις σε όποια κρούσματα γαστρεντερίτιδας έχουμε, για να ξέρουμε από πού προέρχονται. Ξαναλέω για τη δειγματοληπτική ανάλυση του νερού, σε συνεργασία με όλους τους δήμους, και αυτό θα γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και στις κρίσιμες υποδομές, σε νοσοκομεία, και βέβαια επιδημιολογική επιτήρηση για τα κρούσματα που θα έχουμε, για να είμαστε βέβαιοι ότι τα αντιμετωπίζουμε έγκαιρα, τα απομονώνουμε και δεν έχου- με περαιτέρω ζήτημα».
Εγκύκλιος
Τέλος, σε εγκύκλιό της, η οποία απεστάλη και απευθύνεται στους επαγγελματίες Υγείας της πληγείσας περιοχής, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Φωφώ Καλύβα, επισημαίνει ότι οι πιο πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία του πληθυσμού, στις εν λόγω περιοχές, περιλαμβάνουν γαστρεντερίτιδες, ηπατίτιδα Α, νοσήματα του αναπνευστικού (COVID, λεγεωνέλλωση) και νοσήματα που μεταδίδονται μέσω τρωκτικών ή άλλων ζώων (λεπτοσπείρωση, ιός Δυτικού Νείλου, ελονοσία).
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή